Täpselt samast on lähtunud tootjad ning nende seadmed koos kaasasoleva tarkvaraga on mõeldud MPEG2 formaadi vastuvõtuks. Loomulikult on võimalik kasutada teiste tarkvaratootjate lahendusi, aga meie eesmärgiks oli leida üks korralikult toimiv seade, mida on suutelised seadistama ning kasutama arvuti tavakasutajad.

Ehk teiste sõnadega — koos peavad töötama seade ja tarkvara. Teistest tarkvaratootjatest on üks parimaid ProgDVB (www.progdvb.com), mis suudab nähtavaks teha enamiku MPEG2 toega TV kaarte, kuid kahjuks on see programm tasuline.

Terratec Cinergy USB XXS HD on ülikompaktne USB mälupulga kujuline TV vastuvõtja. Komplektis on kaasas lisaks vastuvõtjale miniatuurne magnetjalaga antenn, üleminek tavalisele antennikaablile, pult ning 25cm pikkune USB pordi pikenduskaabel.

Viimasega pole tegelikult midagi teha, sest komplektis olev väike antenn eelistab asukohta akna lähedal, veelgi parem asukoht on tema jaoks akna tagune aknaplekk, mis töötab TV signaali vastuvõtul vastukaaluna. Soovitan kasutada 5m USB kaabli pikendust, et leida antennile parem asukoht. Programm on ülevaatlik ja ikooniti arusaadav.

Kuigi otsingust puudub Estonia, pole hullu midagi, sest saab valida otsingu kõikide sageduste järgi või kõikide regioonide järgi. Tulemus on sama — kui signaali tugevus on normaalne, siis leiab seade üles kõik Eesti 7 telekanalit ning boonusena ka Melody Zen HD kanali. Kui aga signaal jääb nõrgaks, siis ei pruugi viimast igal pool näha — heli jookseb küll läbi, aga pildi ettekuvamiseks jääb tundlikkusest puudu.

Telemastidest kaugemal on soovitav kasutada korraliku detsimeeterlaineala katuseantenni — aga alati peab Levira kodulehelt järgi uurima, millist polarisatsiooni lähimas telemastis kasutatakse, horisontaalset või vertikaalset, vastavalt tuleb asetada ka väline antenn. Kui telepilt ees, saab vaadata ka jooksva telekanali parameetreid.

Kui võrrelda erinevate telekanalite bitrate’e, saab ettekujutuse ka sellest, milline kanal parema kvaliteediga saateid edastab:

KANAL — KESKMINE BITRATE

ETV — 3,5 Mb/s ETV2 (tekstiTV aeg) — 1,2 Mb/s Kalev Sport — 3,4 Mb/s Kanal 11 — 2,0 Mb/s Kanal 2 — 2,0 Mb/s TV3 — 2,5 Mb/s TV6 — 3,4 Mb/s Melody Zen HD — 6,5 Mb/s

Nagu tabelist näha, on FullHD kanalilt nähtav telepilt 2 korda suurema bitivooga kui teised — SD formaadis pilti edastavad — telekanalid. Kahju, et Levira enam ETV programmi 720p resolutsiooniga ei edasta, muidu, lähtudes pildi kvaliteedist, jääkski selle kanali peale.

Terratec oskab lisaks telepildi vastuvõtmisele ja mahamängimisele seda ka salvestada. Salvestuse vorminguks soovitan valida TS (transport steam), kuna selline vorming koormab arvuti ressurssi kõige vähem, salvestades kogu saabuva info voo otse kõvakettale. Valides mingi muu vormingu, kas MPG, AVI või WMV, peab arvuti saabuva pildi konverteerima vastavasse vormingusse, raisates mõttetult arvuti protsessori ja mälu ressursse.

Salvestama on võimalik panna hetkel ekraanilt jooksvat saadet, aga samuti on võimalik määrata Schedule abil sobiv telekanal, saade ning aeg, sest kõik programmid edastavad EPG infot. Sõltuvalt telekanalist on salvestatava info maht 20 kuni 25MB ühe minuti kohta.

Nõuded arvutile

Minimaalne — 2,0GHz Intel või AMD protsessor, mälu 512MB, Windows XP või Vista, vaba kettaruumi 300MB tarkvara installeerimiseks; soovituslik Dual Core Intel või AMD protsessor, mälu 1GB Windows XP/ 2GB Windows Vista, graafikakaart HDTV toega. Testis sai kasutatud nii minimaalsetele nõuetele vastavat arvutit — IBM Thinkpad T42, 1,7GHz M protsessor, 1024MB mälu — kui ka Fujitsu Siemens Amilo Pa 3515 mudelit, millel AMD Dual-Core Mobile protsessor 2,0GHz ja mälu 2GB.

Thinkpad saab kenasti hakkama nii pildi näitamisega kui ka salvestamisega, kuid PIP funktsiooni pole mõtet kasutada — mõlema telekanali pilt on nagu veniv seesamunegi — stoppkaader vahetub stoppkaadriga.

Pildil mälu ja protsessorikasutus IBM masinaga vaadates ETV-d, kusjuures taustal töötasid MS Outlook, Word ja Live Messenger.

Ja ega ka kahetuumase protsessoriga arvutiga pilt parem polnud — kahte SD vormingus kanalit kannatas veel vaadata, aga nagu üks neist Melody ZEn HD peale ümber lülitada, tekib ka selles masinas stoppkaadritest kokku pandud jada.

Plussid

Väike.

Saab hakkama oma tarkvaraga.

EPG info sünkroonis.

Uuendused allalaetavad seadistuste osas.

Miinused

Liiga lühike USB pikenduskaabel komplektis.

Miinimumparameetritega arvutiga PIP funktsiooni kasutamine.

Tehnilised andmed

• DVB-T-vastuvõtja (digilevi) koos kaugjuhtimispuldiga.

• HDTV-koodekid — MPEG2, MPEG4 / H.264 videokoodekid ja AC3 Dolby Digital, MPEG Audio, AAC Audio audiokoodekid

• Digisalvesti lemmiksaadete salvestamiseks

• Funktsioon “pilt-pildis”

• Elektrooniline saatekava (EPG), teletekst ja ajanihutus (TimeShiftin)

• USB 2.0-kokkusobivus

•USB toide