Kuid märgates selle arvuti tehnilisi näitajaid ja baashinda, minu vaimustus kustus. Minu arusaama järgi pole taoliste näitajatega arvuti sedavõrd kõrget hinda väärt, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Ma olen siiamaani samal arvamusel, kuid Apple'i puhul võib teha erandi. Kui see arvuti mõnda aega minu valduses oli, muutus minu suhtumine MacBook Airi ning mõningal määral ka Apple'isse.

Kogu asi on Õunas

MacBook Air on arvuti, mille omanikuks saades tekib peaaegu vastupandamatu ihk teiste inimeste ees sellega uhkeldada.

Ja kusjuures on, millega hoobelda: Air on unibody-korpusega imeõhuke ning praktiliselt õhkkerge aparaat, mis vast iga tehnikafännil suunurgast ila tilkuma paneb.

Õunafirma ultrabook on väga lihtsakoelise välimusega, kuid samas pole see näotu. Hoopis vastupidi, hõbehall alumiiniumkorpus ning õrnalt kumav õuna kujutis kaanel annavad seadmele üsnagi esindusliku ilme.

Korpuse välimisel küljel ei leia ühtegi üleliigset auku ega kõverust, rüperaali korpus on igast küljest praktiliselt peegelsile.

Minule, kes pole varem MacBooki näppinud, oli üllatuseks see, et ma ei leidnud ventilaatori õhuava sealt, kus see traditsioonilt rüperaalidel asub, ehk siis korpuse alumisel poolel.

Mõnehetkelise otsingu järel leidsin selle siiski üles. Apple'i insenerid on õhuava paigutanud sinna, kuhu arvutikasutaja pilk ei ulatu: tagumisele servale, mis on minu arvates ideaalne koht.

Külgedele vaadates leiame käputäie porte ning pesi: kaks USB-pesa, ühe Thunderbolti pesa, kõrvaklappide ühenduspesa, mälukaardi pesa, mikrofoni augud ning ühe pesa voolujuhtme jaoks.

Minu arvates jääb sellest napiks. Ma saan täiesti aru, et pesade vähesus on tingitud ruumi puudusest, kuid minu jaoks on ebameeldiv see, et masinal pole internetikaabli pesa, mis on minu jaoks kriitiliselt tähtis arvuti osa.

Foto: tootja

Kaane all

Kaane üles tõstes näeme 13-tollist ekraani, chicklet-klaviatuuri ning puutepaneeli. Kuvar on üsna viisakas: värviedastus on korralik, vaatenurk lai, pilt ekraanil on terav ning ekraanile pole mul ühtki pretensiooni. Sõrmistik ning puuteplaat väärivad eraldi jutu tegemist.

Kui mina hakkan uue masinaga tööd tegema, siis esimese paari kuu jooksul on mul raskusi klaviatuuriga harjumisega. MacBook Airiga seda probleemi polnud. Kohe esimest korda kaane üles tõstes ning kirjutama asudes oli tunne, nagu oleksin kogu elu selle klaviatuuriga trükkinud.

Klahvistik töötab mõnusalt, sujuvalt ja klahvidele vajutades on kuulda mõnusalt vaikset klõbinat. Märkimisväärne on ka klaviatuuri taustvalgustus, mis teeb pimedas trükkimise lihtsamaks ning annab seadmele omanäolise võlu juurde.

Minule meeldis Airi puhul kõige rohkem selle puuteplaat. Kui avastasin, mida kõike sellega teha saab, mängisin sellega umbes järgmine tund aega, kuna seda oli tõesti lahe ja mugav kasutada.

Mina olin harjunud, et rüperaali puuteplaadiga ei saa midagi targemat teha kui kursorit liigutada ja klikida. See puuteplaat avas mu silmad.

Võimsam kui oskaks arvatagi

Antud sülearvutil on üsnagi tagasihoidlike näitajatega komponendid, kuid see ei takista teda jooksutamast praktiliselt igat tarkvara, mida talle ette antakse.

Saab probleemideta veebis surfata, dokumente koostada, filme vaadata ja teha kõike seda, mida üks tavakasutaja oma aparaadilt nõuab.

Masin on varustatud 4 GB RAM-iga, mida kahjuks ei saa iseseisvalt kuidagi suurendada. Muidu saab teatud mudelitele lisada 4 GB juurde, aga seda ainult seadme ettetellimisel ning selle eest tuleb üsna viisakas rahasumma välja käia.

Salvestusruumi saab suurendada mälukaardi abil, aga see pole vast kõige mugavam variant. Seega pole võimalik Airi praktiliselt kuidagi täiustada. See on sünnist surmani samasugune.

Meeldivalt vaikne

Arvuti töömüra on minu jaoks väga tähtis näitaja. Ma ei kannata välja, kui kuulen arvuti jahutusüsteemi undamas nagu õhkutõusva reisilennuki propellerit, see on minu jaoks lihtsalt vastik ning mul tekib tahtmine tolmuimeja kätte võtta ja arvuti silmapilkselt puhtaks teha. Aktsepteeritav müratase on ehk ainult puhta arvuti vaikne nurrumine.

Testimise ajal ei kuulnud ma kordagi, et MacBooki ventilaator mingisugust häält teeks. See arvuti ei teinud üleliigset piuksugi ning mulle jäi mulje, et mul pole süles mitte täisväärtuslik sülearvuti, vaid nutitelefon, mis on rüperaali kuju võtnud.

Igatahes Airi ventilaatori töömüra oli minu kõrvade jaoks lausa muusika, sest polnud kuulda isegi vaiksemat suminat ("What is the music of life? Silence, my brother").

Aku

Mina kasutasin seda arvutit üsna palju netis surfamiseks ja kirjatööks ning aku pidas vastu pea kolm ööpäeva. Reede õhtul kella 5 paiku oli aku 100% täis ning alles pühapäeva õhtul hakkas raal uuesti särtsu nõudma.

Ega ma seda aparaati väga palju ei koormanudki, paar tundi päevas ning sedagi kergeks veebis surfamiseks ja arvutiga tutvumiseks. Kuid sellegipoolest jõudsin järeldusele, et seadme aku peab silmapaistvalt kaua vastu. See on antud kompuutri üks suurimaid plusse.

Veel üks aspekt, mis minu jaoks üsna sümpaatne, on Airi töökiirus. Kõik rakendused avanesid, toimisid ja sulgusid praktiliselt silmapilkselt.
Arvuti ärkab uneolekust kõigest 1-3 sekundiga, välja lülitub ligikaudu 8 sekundiga ning uuesti sisselülitumiseks kulub kõigest 17,8 sekundit. Sellist võimsust ma taoliselt pealtnäha vähevõimsalt masinalt ei oodanud.

Pole selline nagu esialgu paistis

Üks asi, mis mind Apple'i toodetest eemale hoiab, on tarkvara. Minu kui Windowsil üles kasvanud inimese jaoks on OS X midagi täiesti võõrast ja tundmatut, millest ma hea meelega eemale hoiaksin.

Minul oli arusaam, et OS X on üle mõistuse keerulise kasutajaliidesega opsüsteem, mida minul tuleks hakata nullist kasutama õppida ning see võtaks meeletult palju aega ja kulutaks asjatult närvirakke.

Kuid selle OS-iga lähemalt tutvudes ja käed-küljes kogemuse saades on minu arvamus muutunud. Apple'i lauaarvuti opsüsteemi on kerge kasutada, harjumine võtab loomulikult aega, aga usun, et keskmine kasutaja võib sellega juba esimese nädala jooksul harjuda.

Mina hakkasin sellega harjuma juba esimese kolme päeva jooksul ning midagi hirmutavat ma selles opsüsteemis ei leidnud.

Mac OS X-i puhul hakkas mind häirima: selle suhteline suletus ja eelkõige see, et kasutajale on ette antud, kust muusikat, raamatuid, ning rakendusi soetada.

Mina pole harjunud internetis millegi eest maksma ning kui Apple määrab mulle ette, kust ma peaksin oma meediat saama, siis minu arvates on tegu kasutaja õiguste piiramisega. See mulle eriti ei meeldi ning see on ka põhjus, miks ma lähiajal Apple'i toodete kasutajaks ei hakka.

Rakendused

Foto: ekraanitõmmis

Uue MacBookiga tuleb kaasa suur hulk äppe, mida ma küll ei julgeks nimetada turdware'iks, kuid universaalselt kasulikeks ei tahaks ma neid ka nimetada.

Ütleme nii: need rakendused pole kohandatud kõigi jaoks. Yosemite'il on suurt rõhku asetatud just ühenduvusele iSeadmetega, mis on kasulik vaid nendele, kellel on ka muud Apple'i seadmed. Aga kasutajatele, kel muid Õunaseadmeid pole, nendest uutest rakendustest ja funktsioonidest mingisugust tolku ka ei ole.

Alates 2013. aastast annab Apple arvuti ostjatele tasuta kaasa kontoritarkvara paketi iWork ja mõningaid iLife'i rakendusi. Nende rakendustega mängimine ning proovimine oli küll huvitav, kuid võimaluse korral paigaldaks ma arvutisse endale sobilikumad alternatiivid.

Premium-sülearvuti tavakasutajale

MacBook Air on premium-klassi sülearvuti, silmatorkavalt stiilse ja esindusliku disainiga aparaat. Rüperaal on äärmiselt õhuke ja kerge, kuid vaatamata sellele on arvuti jõudluselt üsnagi korralik tööloom.

Hooneid projekteerimiseks ja keeruliste 3D-mudelite loomiseks selline masin ei sobi, küll aga vähemnõudlike ülesannete täitmisega saab see suurepäraselt hakkama.

Air sobib ideaalselt tudengitele, ajakirjanikele ja muudele tegelinskitele, kellel on vaja käigupealt arvutis mõnd tööd teha. Kaas lahti ja masin ongi tööks valmis.

Kuid paraku ei sobi see hardcore Windowsi ja muude avatud platvormide austajatele ja neile, kes otsivad universaalset masinat, millesse saab suvalise juhtme sisse torgata, ükskõik millise rakenduse paigaldada, arvuti lahti võtta, mudida ning teha seda, mis pähe tuleb.

MacBook Air on loodud kindlale kasutajaskonnale ning ta toimib just nii, milliseks insenerid ja programmeerijad on ta loonud. Ei tee rohkemat ega vähemat.

Need kes hindavad kvaliteeti, mugavust, töökiirust ning kelle jaoks on tähtis ka Õuna-logoga hooplemine, ostku endale Apple'i MacBook Air. Need, kes hindavad arvuti puhul midagi muud, valigu pigem mõne teise tootja masin.

Plussid
* Ilus minimalistlik disain
* Aku pikk tööaeg
* Töökindel ja kiire
* Vaikne

Miinused
* Vähe porte/pesi
* Kinnine opsüsteem
* Puudub täiendamisvõimalus