Varasemalt testiti lahendust selle aasta maikuust saadik mitmes riigis - Austraalias, Brasiilias, Kanadas, Iirimaal, Jaapanis ja Uus-Meremaal. Instagrami esindajate sõnul on siiani katsed olnud väga edukad ning tagasiside inimestelt positiivne, seega üleilmne pilootprogramm tundub neile ainuõige.

Instagrami kõneisikud on varasemalt öelnud, et eesmärgiks laikide "ära kaotamisel" on inimeste vaimse tervise hoidmine. "Loodame, et see uuendus kaotab ära surve paljude meeldimiste saamiseks ning inimesed saavad keskenduda sellele, et postitada neid asju, mis neile tegelikult meeldivad," ütles Facebooki Austraalia ja Uus-Meremaa osakonna juht Mia Garlick BBC-le juulis.

Instagram kuulub Facebookile, kes on samuti teada andnud, et katsetab meeldimiste hulgaga seotud näitajate ära kaotamisele. Seega tundub, et tegemist on ettevõtteülese initsiatiiviga. Ka Facebookis on katsed olnud edukad ning tundub, et ettevõte plaanib mõlemal platvormil uue laigivaba maailma juurutamisega edasi minna.

Samas otsitakse võimalusi ka sisuloojate ja ettevõtete jaoks mingisuguste mõõdikute välja töötamiseks. "Me saame aru, et laigid on mitmete sisuloojate jaoks olulised ja me töötame aktiivselt selle kallal, et välja mõelda teised võimalused, kuidas sisuloojad partneritele oma edukust presenteerida saavad", kirjutasid Instagrami esindajad Twitteris.

Mis alusel inimesi programmi kaasatakse? Instagrami esindajate sõnul ei ole seal mingit otsest loogikat, kuid inimene saab sellest Instagrami kasutamisel ise aru, esiteks seetõttu, et rakendus annab sellest teada, kuid loomulikult ka seetõttu, et postitustel ei näidata enam meeldimiste koguhulka ega videotel videote näitamiste hulka.

See aga ei tähenda, et laigid iseenesest ära kaovad - võimalus oma meeldimist väljendada on jätkuvalt olemas ning isegi võimalik ükshaaval postituse alt vaadata, kes selle meeldivaks märkinud on. Meeldimiste koguarvu aga ei kuvata, kuigi inimesel on jätkuvalt võimalus ükshaaval kõik pildi või video meeldivaks märkinud üle lugeda. Lisaks sellele on igal foto või video üles laadijal võimalik endal meeldimistest jätkuvalt täielik ülevaade saada.