Droonindus muutub kiiresti ja ka regulatsioonid riikides muutuvad pidevalt. Pahaaimamatu pühapäevalennutaja võib sellepärast sattuda lihtsalt seadusega pahuksisse, kui ta vajalikke veebilehti ei jälgi ja tarkvara ei uuenda, kirjutab AM.ee.

Selleks, et tootja pahandust põhjuseta oma kaela ei saaks, otsustas Hiina droonide suurtootja DJI kärpida otsustavalt tiibu neil, kes ilma oma lennuvahendit kodulehel registreerimata kavatsevad õhku tõusta.

Põhjus selles, et drooni tarkvaras on sees ka lennukeelualad ja kohalikud piirangud lendamiseks, mis tarkvarauuendusega operatiivselt lennuaparaati söödetakse.

Laupäeval väljastatud pressiteates ütleb DJI selge sõnaga, et kes ei registreeri, need kaugemale kui 50 meetrit ega kõrgemale kui 30 meetrit lennata ei saa.

Registreerida saab mobiili- või tahvliäpiga või DJI kodulehel. Kui registreeritud on varem, siis peab vähemalt ühe korra sisse logima. Kui salasõna on meelest läinud, saab selle lasta uuesti saata oma registreerimise e-posti aadressile.

Lisaks piirab DJI registreerimata droonidel video ja piltide edastamist juhtseadmesse. USA-s näiteks on droonilennutajatel (ka pühapäevastel hobilennutajatel) kohustus end registreerida ja panna lennumasinale kontaktandmed, mille abil omanikuga ühendust võtta.

Uus aktiveerimisprotsess hakkab kehtima selle nädala lõpust. Kes pole selleks ajaks oma drooni registreerinud (ja tarkvara uuendanud), see lendab madalalt ja lühidalt.