Juhtub see, et nad õpivad ise seadmeid käsitsema, õpivad selle käigus inglise keelt ja oskavad viie kuu pärast isegi operatsioonisüsteemi lahti häkkida, et tavakasutajale keelatud sätteid kasutusele võtta, kirjutab DVICE.

Asi algas arengumaade lapsi tasuta moodsa tehnika abil harida üritanud projektist One Laptop Per Child (Üks sülearvuti lapse kohta).

Lapsed olid küll innukad õppijad, aga projekti autoritel tekkis küsimus: kui motiveeritud nad on ise õppima?

Sellest sündiski eksperiment, mille käigus saadeti kahele külatäiele Etioopia lastele tuhatkond päikeselaadimisega Zoomi - aga mitte õpetusi ega selgitajaid, kuidas nutiseadmeid kasutada. Ainult kinniteibitud kastid tehnikaga.

Zoomid olid varustatud SD-mälukaartidega, millel asus tahvlikasutust salvestav jälitustarkvara.

Tüüpilised Etioopia külaelanikud ei puutu terve oma elu jooksul kokku trükisõnaga: puuduvad raamatud, ajalehed, sildid kaupadel ja toiduainetel, isegi paiku tähistavad sildid. Kirjaoskus on nullilähedane.

OLPC projekti asutaja Nicholas Negroponte muljetas hiljuti aset leidnud EmTechi konverentsil järgnevalt.

"Me jätsime kastid küladesse. Suletud. Kinni teibitud. Õpetusi polnud, selgitavaid inimesi polnud.

Ma arvasin, et lapsed hakkavad kastidega mängima. Nelja minuti jooksul oli üks laps aga kasti avanud ja ka Zoomi käivitamise nupu üles leidnud. Ta polnud midagi sellist kunagi näinudki, aga ta pani selle ise käima.

Viis päeva hiljem oli neil iga päev kasutusel keskmiselt 47 rakendust lapse kohta. Kahe nädala pärast laulsid nad külas ingliskeelseid laule. Viie kuuga häkkisid nad juba Androidi lahti!

Keegi idioot meie organisatsioonist oli kaamerakasutuse välja lülitanud. Aga nad said ise aru, et seadmes peaks olema kaamera, ja häkkisid selle Androidi kaudu lahti."