See, et mobiilsed seadmed on populaarsed, pole enam kellelegi saladus. Selline on taskus nii lasteaialapsel kui ka vanavanemal, vahepealsetest põlvkonnast rääkimata.

Aga milliseid seadmeid eestlased ja meie lähinaabrid eelistavad?

Eestlased on mobiilne rahvas

Nutitelefon, tahvelarvuti ja nuhvel - kõik toredad nimetused seadmete kohta, mis meie igapäevaellu kuuluvad.

Eestis tehti 2014. aastal juba 12% kõikidest internetilehe-laadimistest mobiiliseadmetelt. Lätis oli sama näitaja 8%, aga Leedus koguni 14%.

Tabeli esikohal troonib aga Horvaatia, kus mobiilsetelt seadmetelt tuleb koguni 18% ehk pea viiendik kõikidest lehelaadimistest.

Eestlaste seas on populaarseim tahvelarvutitootja Apple; nutitelefonide osas Samsung.

Samsungi nutitelefonidelt tuleb 33% lehelaadimisi, Apple'i telefonidelt 23% ning Sony omadelt 18% lehelaadimisi.

Tahvelarvutite puhul on Eestis edetabeli tipus Apple (koguni 50% lehelaadimistest), teisel kohal Samsung (32% lehelaadimistest) ja Asus (7% lehelaadimistest).

Lätis on nutitelefonide edetabeli esikolmikus Samsung, Apple ja LG, tahvelarvutite puhul Apple, Samsung, Prestigo. Leedus tuleb 48% lehelaadimisi Samsungi nutitelefonidelt ja 54% Apple'i tahvelarvutitelt. Kasutatavuselt järgnevad telefonidest Apple ja Nokia ning tahvlitest Samsung ja Asus.

Nii Eestis, Lätis kui ka Leedus moodustavad tugeva esiduo kasutajate südamed võitnud Samsungi ja Apple'i tooted.

Nutiseade on lähedal igal ajahetkel

Kuigi pidevalt räägitakse sellest, et nutiseadmed tuleb vabadel hetkedel asendada raamatu või jalutuskäiguga värskes õhus, siis uuringu tulemused näitavad, et mõni tark seadeldis on igal internetikasutajal pidevalt käeulatuses.

Personaalarvuteid kasutatakse Eestis kõige tööpäeva jooksul hommikul kella 8-st kuni hilisõhtuni välja. Nutitelefonide kasutamise sagedus tõuseb oluliselt hommikul, lõunal ning tööpäeva lõppedes.

Tahvelarvuti võtab eestlane kätte juba hommikul kell 8, kuid tõeline haripunkt saabub tööpäeva õhtul 9 ja 10 vahel. Ka nädalavahetuseti tõuseb nutiseadmete kasutamine hüppeliselt kella 8 ja 10 vahel.

Lätlased ja leedukad on tööpäeviti samuti agarad personaalarvuteid kasutama, kuid erinevalt eestlaste tahvelarvutite lembusest haaravad meie lähinaabrid nädalavahetuseti pigem nutitelefoni järele.

Kasutatud andmed on pärit Gemius SA poolt väljastatud CEE mobiilse interneti uuringust