Kui vastad jah, siis see tunne võib põhineda reaalsel alusel, kuna mobiili-opsüsteemid pole kaugeltki võrdsed. Ja mõned jooksutavad äppe kokku tõesti rohkem kui teised.

Aga millised opsüsteemid on eriti kräššilembesed? Crittercismi uusim vastavateemaline uuring põhineb kokkujooksmis-raportitel, mida on kogutud umbes 20 000 erinevalt äpilt.

Eriti vaenulikud opsüsteemid

Tulemused räägivad selget keelt: Androidi väljalasetest on äppide suhtes kõige "vaenulikum" Ice Cream Sandwich (4.0), millele järgneb KitKat (4.4).

Novembris ilmunud värskeim variant, 5.0 Lollipop sisaldab küll mõndagi kahtlast, aga äppide kokkujooksutamine ei näi selle põhipattude hulka kuuluvat.

Lollipopi kasutajate osakaal on aga hetkel veel nii väike – veebruari alguse seisuga 1,6 protsenti kõigist Androidi-kasutajatest. Tulevased uuringud võivad 5.0 Androidist seega palju vähemroosilise pildi maalida. Või ka rohkem roosilise. Eks ole.

Apple'i nutiseadmetel, mis jooksutavad opsüsteemi iOS, on kirjeldatud hädasid märgatavalt vähem. iOS 8 on siiski selgelt problemaatilisem kui selle eelkäija iOS 7. Aga see on ilmselt aja küsimus, et kui ruttu Apple oma uusimat väljalaset tuunida jõuab.

Teeme ühe üldistuse ka

Uuringu põhjal võib veel ühe üldistuse teha. Opsüsteemidele ja äppidele tehakse küll tarkvaralisi täiendusi, aga nende suhtlemise kvaliteet jääb üldiselt pigem samaks, mitte oluliselt ei parane ega halvene.

Nii et kui opsüsteemi uus suur väljalase äppe pidevalt pange jooksutab, siis võid eelkõige loota, et järeltulija-variant ei lase end kaua oodata.

Hullu pole, tegelikult

Muide, üldiselt pole probleem siiski kuigi tõsine, vaata statistikat ise (äppide kokkujooksmise määr protsentides):

* Android Kit Kat ja Ice Cream Sandwich: 2,6%
* iOS 8: 2,2%
* Android Lollipop: 2,0%
* iOS 7: 1,9%