Uut fotosünteesiseadeldist kutsutakse lühinimega HPEV (hybrid photoelectrochemical and voltaic) elemendiks ning see on võimeline veest ning päikesevalgusest tootma nii vesinikkütust kui ka elektrit, vahendab Engadget.

Praegu olemasolevad sarnased kunstliku fotosünteesi tööpõhimõttel toimivate seadeldiste kasutegur on väike. "Hetkel on olukord selline, nagu sõidaksid autoga esimese käiguga," ütles Gideon Segev, uue lahenduse välja töötamisega tegelenud töögrupi juht. "Lisaenergia, mida saaks kasutada, on küll olemas, kuid kuna materjalina on räni suhteliselt piiratud, ei ole ergastatud elektronidel võimalik sealt kuhugi edasi liikuda. Seetõttu kaotavad need oma energia enne, kui need saaks kasulikult tööle rakendada," selgitas Segev.

Tema sõnul on nende lahendus lihtsalt need elektronid ränielemendilt ära juhtida. Teadlased lisasid ränikomponendi taha teise elektriühenduse, mis võimaldab need elektronid ränielemendilt mujale viia. Osa ära juhitud voolust läheks vee elektrolüüsiks, ehk elektrivoolu abil toodetaks veest vesinikku, osa voolust saaks aga otse võrku või akudesse juhtida.

Kuigi sarnase tööpõhimõttega seadmeid on ka varem loodud, on uus seade oluliselt efektiivsem. Varasemate seadeldiste kasutegur jäi 6,8 protsendi juurde, uuel seadmel on aga kasutegur 20,2 protsenti. Lahenduse loojad aga ei ole ka sellise kasuteguriga rahul. Nende sõnul on edasine plaan seadeldist veelgi täiustada ning otsida sellele ka reaalseid rakendusi.