Lisaks sellele teatas sotsiaalmeediahiid, et eemaldas platvormilt üle seitsme miljoni vihakõnepostituse. Seejuures on viimase kahe aasta jooksul hüppeliselt kasvanud Facebooki enda poolt tuvastatud vihakõnepostituste hulk.

Facebooki sõnul on selle taga analüüsitavate keelte hulga tõus ning kasutusele võetud arenenum tuvastustehnoloogia. Kui veel 2017. aastal oli 76,4 protsenti eemaldatud sisust kasutajate poolt ebasobivaks märgitud, siis selle aasta alguseks suutsid Facebooki süsteemid 65,4 protsenti sisu juba enne kasutajatepoolset märkamist tuvastada.

Seejuures 1,1 miljoni eemaldatud vihakõnepostituse puhul esitasid postituste loojad vaide, et tegemist ei ole vihakõnega. Facebook taastas nendest pärast eemaldamist 150 tuhat, sealjuures 130 tuhat postitust taastati just vaiete tulemusel. Üle 10 protsendine eksimistulemus ei ole just hea ning näitab, et sotsiaalmeediaplatvormil on veel hulk tööd teha, et oma süsteemid ideaalseks saada.

Terroristide aktiivsus on langenud

Aja jooksul on terrorismipropaganda Facebookis vähenenud - kui näiteks 2018. aasta aprillist juunini tuvastati keskkonnas 9,4 miljonit postitust, mis tähelepanu nõudsid, siis 2019. aasta esimese kolme kuu jooksul on selliseid postitusi olnud 6,4 miljonit.

Tõsi, vahepealsetel perioodidel olid numbrid veelgi väiksemad ja olukord rahulikum. 2018. aasta juulist septembrini oli selliseid postitusi vaid 3 miljonit, pärast seda hakkas nende hulk aga taas tõusma. Facebooki sõnul on tõusu taga standardite muutus - nüüd ollakse terrorismiga seonduva sisu hindamises veelgi karmimad.

Suurem automatiseerimine

Üldiselt on kõikide kategooriate lõikes näha, et Facebook on palju panustanud automatiseeritud süsteemide arengusse, eriti võrreldes varasemate aastatega. Mitme kategooria, näiteks vihakõne ja spämmi lõikes on sotsiaalmeediavõrgustik selle ka ise välja toonud.

Kuid ka inimesed ei ole Facebooki kontrollisüsteemides oma rolli kaotanud, näiteks teatas sotsiaalmeediahiid hiljuti, et loob Riiga uue kontrollikeskuse, kus hakatakse täpsemalt üle vaatama ka eestikeelset sisu.