Tavapärase USB-C standardi asemel lightning-kaableid kasutavat Apple'it on juba pikka aega ähvardatud, kuid eilsel Euroopa Parlamendi istungil sai asi veelgi dramaatilisema pöörde. Parlamendi liikmed nõudsid, et Euroopa Komisjon võtaks lõpuks Apple'iga midagi ka reaalselt ette, mitte ei jätkaks firma suunas vaid näpu viibutamist.

"Ma kuulan huviga teie nõudmisi. Väga harva on meil sellistes küsimustes üksmeel," ütles eurovolinik Maroš Šefčovič, kes valdkonna eest vastutab. Nüüd plaanitaksegi olukorra üle lähitulevikus hääletada ning vajadusel kehtestada ametlikud nõuded, millega Apple kuuletuma allutakse.

See ei tähenda, et Komisjon juba varasemalt probleemiga tegelenud ei oleks. Ühtse laadimisstandardi nõue on õhus juba 10 aastat, kuid siiani on lastud tootjatel ise asjaga kohaneda. Šefčovič tõi Twitteris välja, et tegelikult on areng olnud üpris kiire - 2009. aastal oli meil 30 erinevat laadimisstandardit, praeguseks vaid kolm - USB C, Micro USB ja lightning.

Parlamendis toimunud debati käigus rõhutati ka mõju, mis laadijate tootmisel meie keskkonnale on. "Igal aastal tekib meil Euroopa Liidus üle 51 000 tonni elektroonikajäätmeid vaid laadijatest," rõhutas europarlamendi liige Alex Agius Saliba. Teised liikmed tõid veel välja probleemid ka muude seadmetega - telefonid on vaid osa probleemist, inimestel on ka tahvlid, e-lugerid, kaamerad ja muud elektroonikaseadmed, mis kõik kasutavad eri laadimissüsteeme.

"Me ei saa lasta eraettevõtete kasuminumbritel üle sõita inimeste ja planeedi huvidest," ütles europarlamendi liige Petra De Sutter. "Me peame esimesel võimalusel jõudma jätkusuutlikuma lahenduseni. Me oleme juba liiga palju aega kaotanud," sõnas ta.

Apple on varasemalt Komisjonile kogu probleemi kommentaariks öelnud, et nende hinnangul aeglustaks lightning-kaablite keelustamine innovatsiooni ning tekitaks ühekorraga juurde terve hulga elektroonikaprügi, kuna hetkega muutuksid kõik lightning-laadijad kasutuks. Samuti on lightning-tüüpi ühenduste tarvis juba tehtud terve hulk lisaseadmeid, näiteks akupankasid jms - ka need muutuks Apple'i sõnul uue standardi kasutusele võtmisel paari aastaga lisaprügiks.