Al-Qaida juht Ayman al-Zawahiri ja Araabia poolsaare al-Qaida juht Nasir al-Wuhayshi arutasid „midagi suurt“, teatavad allikad. Al-Qaida veteranjuhtide puhul on operatsiooniliste julgeolekureeglite rikkumine võimalikest vandenõudest avalikult rääkimise näol haruldane ning selle suhtluse kinnipüüdmine hämmastas USA ametnikke, teatab CBS News.

Allikad kinnitasid CBS Newsile, et kinni püütud elekrooniline vestlus toimus Pakistani hõimualadel viibiva al-Qaida tuumiku tippjuhtkonna ning Jeemenis paikneva Araabia poolsaare al-Qaida juhi Nasir al-Wuhayshi vahel.

Ühe allika teatel oli vestluse toon tõsine ning oli tunda kiirustamist. Allika sõnul oli al-Qaida juhtkonna korralduse mõte sundida Araabia poolsaare al-Qaidat rünnakut toime panema. Allikas ütles, et rünnak pidi kokku langema islami püha kuu ramadaani lõpuga ja see pidi olema „suur“ rünnak.

Üksikasjadest siiski ei räägitud, mistõttu ei ole selge, kas Araabia poolsaare al-Qaidat õhutati juba töös olevat vandenõu ellu viima või seda välja arendama ja siis ellu viima.

Araabia poolsaare al-Qaida on al-Qaida võrgustikus kõige aktiivsem ning valmistab USA-le erilist muret, teatas Valge Maja pressiesindaja Jay Carney esmaspäeval. See on üles näidanud nii huvi kui ka tahet korraldada tõsiseid rünnakuid USA-s, tema liitlasriikides ja USA inimeste vastu, ütles Carney.

Araabia poolsaare al-Qaida vastu on kasutatud droonirünnakuid. Organisatsiooni asejuht Saed al-Shihri hukkus ühes sellises varem sel aastal, kuid USA terrorismivastase võitluse ametnikud hoiatavad, et Araabia poolsaare al-Qaida on endiselt ohtlik ja võimeline tõsist kahju tekitama.

Kuigi USA püüdis kinni ülalmainitud suhtluse, on luureandmed lünklikud, mistõttu pole selge, mida kavandatud rünnak pidi endast kujutama. USA saatkonnad ja konsulaadid jäävad suletuks 19 Lähis-Ida ja Aafrika riigis kuni laupäevani.