Mobiilsete lairibaühenduste klientide arv jõuab aasta lõpuks kuuesaja miljonini, samas kui fiksvõrkude klientide arv jääb 500 miljoni kanti, vahendab Rahvusvahelise telekommunikatsiooni liidu (ITU) sõnumit Forbes.

“Möödunud aastal kasvas mobiilse lairibaühenduse klientide arv viiskümmend protsenti,” räägib ITU statistikabüroo ametnik Susan Teltscher, kelle sõnul jätkub selline kasv veel mitu aastat.

Kui praegu on mobiilne internet aeglasem ja selle kaudu saab tarbida vähem teenuseid kui püsivõrgu kaudu, peaks ekspertide sõnul olukord mõne aastaga pöörduma mobiilühenduste kasuks.

Genfis toimuval ITU maailma telekomimessil (ITU’s Telecom World Trade Show), demonstreerivad tööstusharu esindajad kahte uut tehnoloogiat, millest võivad saada interneti püsiühenduse kristunaelad.

Esimeseks selliseks on LTE nimeline võrgutehnoloogia, mis peaks mõne aastaga asendama tänased 3G-võrgud. Teise murrangulise tehnoloogiana nähakse WiMax’i — tehnoloogiat, mis töötab nagu WiFi, aga katab palju suuremaid vahemaid.

Vene ettevõte Yota tutvustas teisipäeval kahesüsteemset telefoni, mis toimib nii WiMax’i kui tavalises GSM võrgus. Kus on WiMax, seal pääsevad inimesed ligi kiirele internetile. Seal, kus WiMax'i pole, saab kasutada tavalist GSM võrku.

Kõige rohkem võidavad mobiilse lairibaüenduse levikust vaesemad maad. Püsivõrgud on arengumaades seni veel suhteliselt harvad ja selle tõttu peavad internetiühendust soovivad inimesed kastama mobiilset sidet.

Enamikus vaestes maades ületab mobiiltelefonide klientide arv tavatelefoni omanike hulga ja peaaegu seitsmel maailma inimesel kümnest on mobiiltelefon, väidab ITU raport.

Püsiühendustega telefonide klientide hulk aga jätkab langemist ning jõuab tänavu maailmas 1,1 miljardini.