Sotsiaalmeedia vastu ikka ei saa! Hiina päritolu lühivideo-keskkond TikTok on viimase pooleteise kuu jooksul pääsenud juba kahest tegevuspiirangust USAs, mida Trumpi administratsioon sellele seada püüdnud.

Septembri lõpus tühistas kohtunik nõude TikTok USA äpipoodidest eemaldada. Nüüd lükkas kohus tagasi ka USA kaubandusministeeriumi nõude TikToki kasutamine alates 12. novembrist USAs täies mahus keelustada.

TikTokile osutusid ellujäämisvõitluses ootamatult päästvaks õlekõrreks kolm selles keskkonnas populaarset Ameerikamaist sisuloojat, kes andsid TikToki täieliku keelustamisotsuse omakorda kohtusse. Nad osutasid, et keeld kahjustab nende äritegevust, mis sõltub TikToki kasutamisest ja kättesaadavusest.

USA justiitsministeerium võib kohtuotsuse vaidlustada, nii et TikToki käigushoidjad ei peaks veel rõõmust hõiskama. Kui Trump aga jätkab USA presidendina (valimised on täna), siis võib oodata kaubandussõja hoogustumist ja muuhulgas TikToki-vaenamise süvenemist.

Trumpi nõudmised TikToki USAs tegutseda lubamiseks on laialdased: keskkonda peab hakkama käigus hoidma uus firma, millest 20% peab kuuluma USA firmadele Oracle ja Walmart. Esimene pakuks keskkonnale serveriteenuseid ja hoiaks ameeriklaste andmeid, teine pakuks e-kaubanduse ja reklaamilahendusi.

Uus firma peaks USA-le ka üle viie miljardi "maksudollari" tasuma, ajapikku USA osalust suurendama, börsile minema, osa oma algoritmidest Oracle'ile loovutama jm. Viimasele on keskkonda arendav firma ByteDance seni kindla "ei"-ga vastanud.

USA-Hiina kaubandussõjast kantuna on Trump mitmed Hiina tehnoloogiafirmad eraldi sihikule võtnud, sest süüdistab neid koduse punavalitsuse heaks andmekogumises-spioneerimises.