Apple on alati kiidelnud oma pühendumusega kasutaja isikuandmete kaitsmisele ja nendega mittekaubitsemisele. Üks Apple'i asjatundja, kellega olen rääkinud, toob seda välja ka ühe tähtsa põhjusena, miks õunafirma seadmed üldiselt nii kallid on (rivaal Google saab ju andmemüügist raha juurde).

Olgu Apple'iga, kuidas on, aga sama meelelaadi ei jaga siiski selle nutiseadmete ja arvutite jaoks äppide loojad.

Vice'i tehnoloogiasait avaldas pikema ülevaate, kuidas nii popid Mac-arvutite kui ka Apple'i iSeadmete rakendused isikuandmeid koguvad ja edasi müüvad.

Mõeldud pole muidugi kõiki võimalikke populaarseid äppe, aga ülevaade nimetab kolme äppi, mille käigushoidjad edastavad andmeid "kolmandatele osapooltele", kes selle abil investeerimisotsuseid teevad.

Andmete hulgas on tarbimisnäitajad nagu brändilojaalsus, digiostud mingis kindlas kaubakategoorias (ingl wallet share), ostueelistused jm.

Kuigi privaatsusest loobumine äpi kasutamise nimel ei võrdu just millegi tasuta saamisega, kui norima hakata.

[HILJEM LISATUD] Ühe Vice'i artiklis mainitud äpi esindaja kirjutas ja avaldas nördimust nende maine määrimise pärast. Tema sõnul on artiklis toodud väited alusetud ja valed ning mingit kasutajate petmist ei toimu. Eemaldasin äppide nimed, sest uudise pointi väljatoomiseks pole neid vajagi.