Tegelikult eksisteerib eri standardeid ja põlvkondi, mille kaudu kumbki ühendus toimib. See sõltub ka seadmetootjatest, mida meie arvutid ja muud vidinad täpselt pruugivad.

Näiteks "tavalise" wifi uusim laialtlevinud standard on 802.11ac ja veel paremini on tuntud mobiili-interneti põlvkondi tähistavad lühendid nagu 3G ja 4G (LTE). Pluss varsti 5G, kui see originaalsemat nime ei saa.

Aga "tavalise" wifi kõrval on arendamisel teisigi standardeid nagu WiGig ehk 802.11ad. See on märgatavalt kiirem kui ac, aga ka "väsib" rutem. Ehk siis andmeside toimib lühemalt distantsilt.

Õnneks võivad WiGigiga seadmed toetada samaaegselt standardit -ac, mis võimaldab andmeside vajaduse korral ümber kolida. Uus 802.11ad elab 60 GHz sagedusel, "vana" wifi 2,4 ja 5 GHz ribadel.

WiGig pakub andmeside laeks 8 Gbit/s, mis tähendab, et kui midagi alla laadida, siis pudenevad failid su andmekandjale kiirusega kuni 1 GB sekundis. Andmeside toimib kuni 10 meetri kauguselt; mida lähemal ja takistusevabamalt, seda kiiremini.

Engadget märgib võrdluseks, et 8 Gbit/s ületab parimate hetkel saadaval 802.11ac ruuterite andmesidekiiruse umbes kolmekordselt. Aga tavalistes tingimustes saavutab ac ruuter ilmselt üsna hädised 600 Mbit/s.

2017. a lõpuks on müügil hinnanguliselt kuni 180 miljonit ruuterit, arvutit ja nutiseadet, mis WiGigi toetavad, nii et Forte nimetab seda hetkel ettevaatusega tuleviku sõnaks.

Ettevaatusega, sest mingi rivaal-standard võib ju ootamatult saabuda ja juhikoha endale haarata. Äkki kasutavad kõik aasta pärast hoopis ainult mobiilset internetti või midagi! Või siis keegi ei raatsi oma praegust seadet välja vahetada, et uus WiGigiga seade osta.

Kes otsib, võib WiGigiga seadmeid juba (internetis) müügilt leida, koguni suurtootjatelt nagu Samsung. Aga neid ei maksa veel soetada, sest nende valmimise ajal polnud standard veel ametlikult valmis. Parem juba peagi garanteeritult 100% ühilduv aparaat hankida.

Esimene ametlikult WiGigi toetav seade saab olema Delli süler Latitude E7450/70. Uut andmesidet vahendavaid kiipe on lubanud väljastada Intel ja Qualcomm.

WiGig aitab levida ka juhtmevabadel virtuaalse reaalsuse seadmetel. Kui keegi ikka VR-i veel 2017. aasta lõpuks tõsiselt võtab. HTC väidab, et on suutnud Vive'i komplekte müüa lausa 140 000 eksemplari, nii et vast ikka keegi võtab.