Ega seegi aasta millegagi alla jääda oma klassikalise, läbiva disainiga, uuendusliku kaamerasensori ja lisaviguritega, kirjutab AM.ee

Nüüd, kus meie laualt on läbi käinud Sony selle aasta kõige-kõigemad Xperia XZ1, Compact ja XZ Premium, võtame teema natukene kokku.

Disain

Kui jalutada läbi lõputuina tunduvate telefonidekoridoride operaatorite juures, paistavad sealt välja vähesed: Xperia on üks neist, mis eristub.

XZ1-el pole teiste tootjate lipulaevadele omaselt sedavõrd kumeraid servasid või lõigatud ekraaninurki nagu uusimal Apple´i telefonil ega ka peaaegu tagumisele küljele ulatuvat esikülge nagu Samsungi Note8.

Küljed on kumerad ja otsad sirged, rafineeritud. Kahjuks otsa peal see ikka veel ilma toeta hästi ei püsti.

Olgugi, et see seade tundub toekas, konkreetsem, parem kui konkurentidel, ei püsi see hästi käes ning miski justkui kisuks seda maa poole.

Kui Premium on igati kõrgläikega ning tagumine paneel kasutatav peeglina, siis XZ1 korpus on üleni matistatud. Matte seadmeid kiidame igati heaks, kuna määrduvad vähem, kriiped ei paista niimoodi välja ning peegelkattega Premium on uskumatult libe.

Uskumatu: kui laud oli väikese nurga all, mitte 45°, vaid 2-3°, siis Premium libises sealt maha. Vaieldamatult üks libedaimatest seadmetest, mida eales Arvutimaailmas testitud!

Nuppude asetus on hea: külje peal asetsev sõrmejäljelugeja power button on intuitiivne,mõnevõrra allpool paiknev kaheastmeline (fookusta, pildista) kaameranupp tekitab vaid küsimuse: miks seda kõigil nutitelefonidel juba ei ole.

Ekraan ei ole servast servani, mis ei ole 2017. aastal üldse IN, kuid see ei ole üldsegi halb. Kui oled kunagi ainult ekraantelefoni omanud, siis ehk ka märganud, et kogemata tehtud puudutusi on väga palju.

Olgugi, et suurem ekraan näeb väga seksikas välja, tekitab see videoid vaadates küsimuse: kust ma ikkagi kinni peaksin hoidma. Väike lisaserv on loogiline koht, kust horisontaalasendis kinni hoida ning ette suunatud kõlaritega ei ole ohtu, et heli sumbuks vales nurgas näpu toetamisega.

Riistvara

Nii XZ1, väiksem XZ1 Compact kui ka suurem XZ Premium on identse riistvaraga. Välja arvatud Premiumi kõrgem ekraaniresolutsioon.

Sisu on hea, ehk paari kuu tagune parim. Kõike liigutab Qualcommi 835 protsessor, kaameral on piisavalt megapiksleid nii ees kui ka taga ning aku kestab sama kaua kui kõigil teistel.

Ekraanivalik on XZ-seerial põnev ning resolutsioonierinevus on hüppeliselt neljakordne. Premiumis kolmest parima ehk 4K ekraaniga ning praeguseks üllataval kombel vaid 30 € kallim. Ülejäänud vaid Full HD, mis nii väikese seadme puhul ei paista üldse märgatavalt kehvem kui AM.ee aastases testis olev S8.

Samuti ei ole Sony veel paadis juhtmevaba laadimisega, mis meie aastase testi seadmesse oleks väga mugavalt sobinud.

Sony Xperia XZ Premium

Kaamera

Mõlemal pool on üks kaamera ja megapiksleid on palju. Tootja väitel on teistest parema sensori võimekus ka põhjus, miks nad ei näe optilise suurenduse jaoks lisaläätse-vajadust.

Olgugi et pool maailma telefonitootjatest kasutab Sony sensoreid ning on aastaid olnud eesrindlik pildikvaliteedi osas, paistab, et Sony ise on ainus, kes oma nutitelefonidega ei suuda normaalset pilti teha ja seda juba aastaid.

Fotod on pehmed, mürased, aeglase fookusega ning üleüldse ei konkureeri hetkel telefonimaailma tippudega. Kas igapäevaselt teeks see piisavalt hea pildi? Kindlasti! Eriti heas valguses, nagu suudavad ka kolmandiku odavamad nutitelefonid.

960 fps ehk aegluup on vinge. Filmisime oravaid hüppamas, õhupalle purunemas, koera maiust püüdmas jne. Vinge! Eriti see, kuidas nad on seda teinud implementeerides sensorisse iseseisva mälumooduli, jagades sensori mitmeks jne (lõigu alguses olev sensorite kiidujutt). Kuid hämaras see hästi ei tööta ja igapäevast kasutust see meilt ei leidnud.

Midagi veel aegluubis?

Kahjuks ei suutnud me ka 3D skännitud pirukatele igapäevast kasutust leida:

Samas kui vaja midagi olemasolevat prototüüpida, teha vingeid keerutatavaid tootepilte veebi või luua elemente arvutimängu, võiks see kellelegi kasulik olla.

Umbes sama efekt nagu Note 8 pliiats, mis on väga vinge lisa, kuid sellegipoolest leidis see peamiselt kasutust genitaalide joonistamisel.

Lõpuks

Kas tegu on parima telefoniga? Kindlasti, kui sul on igapäevaselt tarvis teha 3D skänne või salvestada ülikiireid objekte liikumas aegluubis.

Muidu on Xperia justkui arvutiklubi hobiprojekt, mis ühe ööga tehti. Hulganisiti poolikuid häid ideid aga viimistleda lõpuni polnud aega. Bloatware'i võiks veel vähem olla, kuigi selle kogust on aastatega koomale tõmmatud.

Kas ostaks? Kui 3D skännimine ja 960 fps aegluubis video ei köida, on paremaid valikuid.

Sony Xperia XZ1