Tegelikult oli see kõik ju teada - täpselt sama kirjutasin ma eelmise Note'i puhul ja mudeliseeria fännide jaoks on tegemist ka tõsise ostuargumendiga. Note seeria telefon lihtsalt peab olema suur!

Aga kui suur on päriselt liiga suur? Selle piire Samsung kompamas ongi. Kui eelmise aasta mudeli ekraan oli 6,4 tolline, siis sel aastal otsustati välja tuua kaks mudelit, Note10+, mille ekraanidiagonaal on rekordilised 6,8 tolli ning tavaline Note10, mille puhul otsustati pigem väiksema, 6,3 tollise ekraani kasuks.

Fortes on hetkel pikaajaliseks testiks ka Samsung S10+, mille puhul tundub, et selle 6,4 tolline ekraan võikski olla see, mis suurte kätega inimestele maksimaalselt sobilik on ning millest ei videote vaatamise, töö tegemise ega millegi muu puhul vajaka ei jää. 6,8 tolli aga on pisut liig - jah, see on hea, et Note seeria telefonidega kaasas oleva puutepliiatsiga ekraanil mängida, kuid isegi taskusse on tolle hiiglase panek pigem ebamugav, pikaajalisest käeshoidmisest rääkimata.

Note10+ on käes tohutu

Ekraan on vaatamata oma suurusele väga kena ja hea vaadata. Äärest-ääreni ekraan QHD 3040x1440 eraldusvõimega ekraan teeb telefonis toimetamise väga mõnusaks eeldusel, et kasutaja ka telefoni käes jõuab hoida (telefon kaalub pea 200 grammi). Seega Note10+ on pigem liiga suur ja liiga raske, kuid ehk on Note10-l see ideaalne kaalu-suure ekraani suhe, mida kõigile soovitada võiks (kuid see on veel hetkel proovimata).

Samsung Note10+

Hoomamatu ka teistes kategooriates

Ka muus mõttes on tegu mõnes mõttes hoomamatu telefoniga. See on lihtsalt niivõrd äärest-ääreni tipptehnoloogiat täis topitud, et ma ei suuda ette kujutada, et kellelgi jõudlusest vajaka võiks tulla.

Telefonil on võimas kaheksatuumaline protsessor (2x2,7 GHz + 2x2,4 GHz + 4x1,4 GHz), 12 GB sisemälu ning olenevalt mudelist 256 või 512 GB UFS 3.0 sisemälu. Kui sellest sisemälust ei piisa, saab telefoni sutsata veel kuni 1 TB suuruse mälukaardi. Ühesõnaga - kui Moore'i seadus vimkat ei viska, püsib telefon konkurentsis ilmselt nii mõnigi aeg.

Mis puudutab tarkvaralahendusi, siis selles mõttes on muudatused võrdlemisi kosmeetilised. Käekirja tuvastust on muudetud võimekamaks, loodud võimalused telefoni ja arvuti omavahel ühendamiseks ning pakutakse näiteks võimalust ka otse kalendrisse puutepliiatsiga märkmeid teha. Kuid nagu ütlesin, need on väiksed muutused ning ilmselt kedagi telefoni ostma ei pane.

Samsung Galaxy Note10+

Kaamerad

Laias laastus on kaamerasüsteem väga sarnane S10+ telefonile, on üksikuid väikseid muutusi f-arvudes, kuid töövõime jääb suures pildis samaks. Telefoni tagant leiab jätkuvalt nii telefoto- kui ka lainurkkaamera ning S10+ pikaajalisem test näitab, et Samsung on ehitanud kasutajaliidese piisavalt mugavaks, et kolme eri kaamera kasutamine ei unune ära ning need leiavad rakendust.

Mis aga on mõnevõrra pettumus nii Note10+ kui ka S10+ puhul on esikaamera. Kohe kui valgustingimused natukenegi tumedamaks muutuvad, hakkavad pildid minema väga teraliseks, piirjooned hakkavad ähmastuma ning pildikvaliteet on kehvapoolne. Julgen lausa öelda, et esikaamera kehv kvaliteet nõudlikes valgustingimustes on mõlema telefoni kõige nõrgem külg.

Palju on juttu olnud ka sellest, et nüüd on kaamera löödud ekraani keskosasse, mitte ülemisse nurka nagu S-seeria puhul (vaata ülemine pilt). Ma ütleks, et mõlemal juhul on tegemist harjumise asjaga ning kummalgi juhul ekraani sisse pandud kaamerad kasutamiskogemust ei riku.

Puutepliiats

Eelmisel aastal sai Note-seeria tuntud puutepliiats ühe olulise täienduse - nupu. Kui toona ei osanud keegi sellega suurt midagi peale hakata, siis tänaseks on nupule juurde antud nii mõnigi funktsioon.

Samsung Galaxy Note10+

Näiteks pliiatsiga ekraanile märkmeid tehes saad nuppu all hoides ekraanil olevat kustutada. Mäletan, et juba eelmise aasta mudeli puhul mõtlesin frustreerunult, et see on ju nupule täiesti loogiline lahendus, mille peale igaüks peaks tulema ning kirusin, et seda ei olnud tehtud. Nüüdseks on see igatahes olemas.

Lisaks ainult kirjutamisele on pliiats juurde saanud ka terve hulga funktsioone - seda saab kasutada nüüd liigutuste abil telefoni juhtimiseks, näiteks fotodel sisse suumimiseks või äppide juhtimiseks. Üldiselt on tegemist käepärase ja nupuka abimehega, mis ilmselt aja jooksul veel arenemas ning mitmekülgsemaks muutumas on.

Samsung Galaxy Note10+

Kokkuvõtteks

Paaripäevane katsetamisperiood näitas, et sisuliselt on Note10 üks ühele võrdne Samsungi S10 seeriaga. Suurteks erinevusteks ongi just puutepliiats ning sellega seonduv funktsionaalsus, suurem ekraan ning sisemine võimekus.

Seda, kas osta tohutult suur Note10+ või mõni telefon S10 seeriast, otsustab aga ära suure tõenäolisusega just puutepliiats. Kui inimene leiab sellele kasutust ning peab seda omaette väärtuseks, otsustab ta ilmselt Note10 kasuks, kui mitte, sobib ilmselt ka mõni S10 seeria telefon, mille hinnad praeguseks on juba mõnevõrra langenud. Eriti arvestades, et uute Note seeria telefonide hinnad algavad 950-st eurost ning ulatuvad kuni 1200 euroni.