Firma tippjuhtide hulka kuuluv Bryan Dye kogus hiljuti tähelepanu väitega, mille ta esitas intervjuus mainekale ärilehele The Wall Street Journal – et viirusetõrje on surnud, mineviku sõna, ja vastavad rakendused suudavad tänapäeval avastada ainult umbes 45% pahavarast.

Symanteci infoturvalisuse seenior-asepresidendi jutu varjatud mõte polnud siiski veenda kedagi viirusetõrje kasutamisest loobuma – eriti kuna Norton AntiVirus pole kuhugi kadunud.

Dye siht oli veenda ärikasutajaid, et pahavaraga nakatumine on tänapäeval juba pigem teisejärguline oht. Hullem on infolekked; nendega võitlemiseks on vaja aga muidugi Symanteci abi.

Eelnev on kõik hea ja tore, aga õhku jääb samas küsimus, et kuidas endale ikkagi tõhusat viirusetõrjeprogrammi leida. Sääraseid tooteid on palju ja kõik pole sugugi tasulised.

Esiteks

tasub mõista, et tasuta variandid on sama tõhusad kui tasulised.

Vahe seisneb selles, et tasuline pakkumine sisaldab rohkem võimalusi (nagu lisa-tulemüür ja spämmivastased lahendused), mida enamusel meist tingimata vaja pole. Ja kui vajadus tekib, leidub palju tasuta alternatiive.

Tasuta rakendused kipuvad ka aeg-ajalt oma tasulist varianti reklaamima ja seeläbi tüütama, aga see on saadud hüvede eest ju väike hind.

Teiseks

tasub meeles pidada, et viirusetõrje hankimine on veidi keerukam kui veebiotsingu sooritamine ja suvalise pakutava rakenduse allalaadimine.

Pahavara on nimelt vahel turvatarkvaraks või viirusetõrjeks maskeeritud, et pahaaimamatu allalaadija "konksu otsa saada".

Kuidas vahet teha? Usalda tuntud tootjaid ja tooteid. Kui nendega hästi kursis pole, uuri saite, mis viirusetõrjete tõhusust testivad. Neid on mitmeid, näiteks av-comparatives.org ja www.av-test.org.

Ükski viirusetõrje pole täiuslik. Nende tõhusus sõltub ka arendajate usinusest, kes peavad pahavara leidmiseks vajalikke võtteid ja andmeid aina uuendama. Eelmises lõigus mainitud saidid aitavad ehk sobivaima leida.

Äkki soovitad midagi?

Väärt viirusetõrjete pingeridasid ja niisama nimekirju avaldavad üsna tihti ka tavalised tehnoloogiasaidid.

Näiteks Techradar avaldas umbes kuu aega tagasi artikli ambitsioonika pealkirjaga "Parimad tasuta viirusetõrjed aastal 2014".

Foto: ekraanitõmmis

Lugu loetleb üheksa head lahendust, millest siinkohal soovin välja tuua nimed

* Avast Free AntiVirus,
* (minu isiklik valik) Panda Cloud Antivirus Free,
* Bitdefender Antivirus Free Edition

ja varutööriistaks Emsisoft Emergency Kit, mida ei pea isegi paigaldama. See tähendab, et selle kasutamine kiireks taaskontrolliks on lihtne ja mugav.