Lühidalt olen eelnevalt teinud viite sellele programmile artiklis, kus said välja toodud erinevad põhjused, miks Androidiseadet rootida. Täna aga vaatleme neid võimalusi natuke põhjalikumalt, kirjutab Photopointi ajaveeb.

(NB! Et Titanium Backup töötaks, peavad sellel olema root-kasutaja õigused.)

Võimalused

Titanium Backupi funktsioone kirjeldades peab alustama hoopis Androidi operatsioonsüsteemi omapäradest. Nimelt operatsioonsüsteemiga kaasa pandud programme ei saa kasutaja eemaldada ega muuta.

Ühest küljest on see hea ning turvaline lahend, et ei saaks Androidi jaoks vajalikke mooduleid eemaldada nutitelefonist või tahvelarvutist. Jah, programme saab peatada/keelata, kuid eemaldada ei saa.

See aga põhjustab omakorda probleeme. Lihtne näide: nutiseadme tootja otsustab lisada omaltpoolt erinevaid programme, mis võtavad seadmelt väärtuslikku andmesalvestuspinda. Olgu selleks siis mõni mäng või tootja endapoolne versioon teenusest ning selle kasutajaliidesest.

Olen nii mõneski seadmes täheldanud, et seadmele on eraldatud sisemälu minimaalselt ning see saab kiirelt täis. Mõnele kasutajale aga ei meeldi programmide müriaad, eriti kui ta neid ei kasuta.

Titanium Backup abil on võimalik ligi pääseda süsteemipartitsioonile ning paari sõrmeliigutusega programm lihtsalt eemaldada. Loomulikult tuleb tähelepanelik olla, et süsteemi toimimiseks vajalikke mooduleid ei eemaldataks.

Erinevalt üldlevinud arusaamast, ei ole tegu millegi ebaseaduslikuga (sõltumata sellest, mis müüte Androidikasutajate seas levib). See on tegelikult sama asi, kui uut sülearvutit soetades eemaldada arvutist seadme tootja poolt kaasa pandud erinevad programmid, mis süsteemi ressursse liigselt tarbivad ning oma vilkuvate akendega kasutaja närve krussi keerata tahavad.

Nagu programmi nimigi ütleb, on tegu programmiga tagavarakoopiate tegemiseks. Titanium Backup lubab kasutajal teha programmidest, nende seadetest ning vahemälust tagavarakoopiaid ning neid hiljem soovi korral ka taastada. Olgu selleks siis ükstapuha milline põhjus. Testida korra programmi uut versiooni, mis ei pruugi sinule meeldida ning võimaluse korral taastada vana versioon.

Seadme algseadmete laadimisel saab kergelt taastada kõik programmid ning nende seadistuse. Kui Play Store'iga minnakse vastuollu, siis Android ID numbri muutmine on ka programmi sisse ehitatud (seda kasutada pigem erijuhtudel).

Lisaks saab programme taastada ka NANDROID tagavarakoopiast (sel juhul on tehtud Recovery režiimis terve operatsioonsüsteemi varundus).

Loomulikult ei toimu tagavarakoopiate tegemine ainult seadme sisemällu. Soovi korral saab kasutada Google Drive'i, Dropboxi või Box.com pilveteenuseid andmete talletamiseks. Lisaks saab automatiseerida toiminguid: millal teha tagavarakoopiad, kui palju neid alles hoida, kas laadida pilve või mitte jpm.

Osa funktsioone on lubatud ainult tasulisel versioonil, kuid kõige hädapärasematele saab kasutaja ka tasuta versiooniga ligi. Võimalusi on programmil palju ning kasutajale, kes suhtub oma Androidiseadmesse kui arvutisse (mitte meediamängijasse/telefoni), on sellest tarkvarajupist natuke rohkem kui natuke kasu.

Kokkuvõte

Paljude programmidega on nii, et võimalused ning otstarve piirduvad kasutaja enda fantaasiaga. Titanium Backup on samamoodi üks sellistest aplikatsioonidest. Seda saab ära kasutada erinevatel eesmärkidel. Olgu see siis Androidiga eksperimenteerimine või lihtsalt tüütu bloatware'i eemaldamine.