Mulle jäi aga lühikese vahega silma kaks tõesti intrigeerivat nutikella-uudist. Teen kiire ülevaate.

Nutikellast tavakellaks tagasi

Esiteks selline magus uudis, et Samsung leidis viisi, kuidas oma moeka kalli nutikella Gear S3 akukestvus paarilt-kolmelt ööpäevalt suisa 40-le venitada.

Value Packi nimeline tarkvarauuendus toob S3-le opsüsteemi Tizen 3.0, kus on selline valik nagu Watch only mode ehk kellarežiim. See eemaldab aparaadilt pea kogu "nutikuse" ja muudab selle tavaliseks ajanäitajaks.

Kasutajad kurdavad, et uuendus ei taha esialgu korralikult toimida ja sunnib kellaaja nägemiseks iga kord käivitusnupule vajutama – randmeliigutamisest ei piisa, kuigi peaks. Loodetavasti tootja parandab selle puudujäägi varsti.

Tehnoloogiahuvilisele ei pea vist selle uuenduse magusat iroonilisust pikalt selgitama:

* alguses müüakse meile nutitelefone, et käekelli ja muid vidinaid poleks tingimata enam vaja omada

* siis luuakse nutikellad, et me võiksime ikkagi kella randmel kanda ega peaks telefoni välja võtma, kui tahame sellele saabuvaid teavitusi näha või muid nutifunktsioone nautida (kuigi iga tõeline nutihuviline muud ei taha kui oma telefoni näppida)

* ja lõpuks leitakse, et nutikellasid on tüütu pidevalt laadida, nii et müüme neid ikka, aga pakume valikut nutifunktsionaalsus eemaldada.

Kui keegi tahab proovida: watch only mode on leitav sätetemenüüs (Settings / Battery management).

Laste nutikell Gator 2 (Foto: tootja)

Olukord Saksamaal

Teiseks kuuldub, et Saksamaa keelustas laste nutikellade müügi, sest ei pea neid teps mitte turvaliseks.

Keskmisele eestimaalasele tähendavad turvalisus ja jälgimine üsna vähe, sest nendega kaasnevad tasuta lõunad (äpid, veebiteenused) on ju magusa, ning üldse – "jälgigu, kui tahavad, mul pole midagi varjata!"

Sakslastele on aga privaatsus ja selle säilitamine tähtsad, mistõttu enne on ära keelatud näiteks My Friend Cayla, nukk, mis veebi teel andmevahetusega tegeleb.

Lapsevanematele ja hooldajatel meeldib kindlasti võimalus nutikellas peituva GPS-i teel jüngrite umbkaudsest asukohast alati teadlik olla. Ka saab äpi teel sundida nutikella heli edastama, et kuulda, mis ümbruses toimub.

Paraku on sellised seadmed viletsalt küberturvatud - andmed on viletsalt või üldse mitte krüpteeritud - ja asjade interneti (IoT) valdkond seni üldse alareguleeritud, nii et tootjad seadmete turvalisusele üleliia suurt rõhku ei pane.

Laste nutikellade omanike kutsutakse üles neid hävitama ja Saksamaal uusi osta enam ei saa. Need olid reeglina suunatud lastele vanuses 5-12, SIM-kaardiga varustatud ning neid müüdi suurtes kogustes.