WHO andmetel loodud interaktiivne kaart teatas eile õhtul teadaolevate nakatunute arvuks 2886 ja surnute arvuks 81, nii et hõisata pole midagi.

USA riiklik rahvatervise instituut CDC (ee Haiguste kontrolli ja tõrje keskus) informeeris avalikkust koroonaviirusest 6. jaanuaril, WHO 9. jaanuaril.

On aga üks üllatuslik allikas, kel õnnestus tulevast häda ennustada juba tubli nädal enne teisi ehk 31. detsembril.

See oli Kanada ettevõte BlueDot, mis kogub omaloodud tehisintellekti abil veebist terviseinfot ja müüb seda valitsustele, haiglatele jms. Juba möödunud aasta viimasel päeval teadis tehisintellekt väita, et Wuhani-taolisi paiku tasub reisijatel praegu vältida. (Wuhanist koroonaviirus esmalt leitigi.)

Kuidas tarkvara üldse sellise leiuni jõuab? Kõikjalt veebist erinevatest kohtadest nakkushaiguste-alast infot kogudes ja analüüsides. Allikad on muuhulgas välisuudised, loomade ja taimede haiguste teemalised keskkonnad, ametlikud teated jms.

Tehisintellekti kasutamine meditsiini ja tervise valdkondades ei ole enam midagi uut, kaasa arvatud selle abil võimalike terviseprobleemide ennustamine. Piiridest üha vabamas tänapäevases maailmas on selliste abivahendite kasutamisest kindlasti suurt kasu ka tulevikus.