Tegemist pole siiski operatsioonisüsteemide maailma kergekaallasega. See on korralik Linuxi distro, mis sisaldab kõike vajalikku - kontoritarkvara pakett, brauser, suhtlusvahendid, turvasüsteem.

Seitsme sekundiga ülesbuutimist võimaldas Dell Inspiron Mini 10v läpakas, mis kasutab 1,6 GHz Intel Atom N270 protsessorit. See on väidetavalt 2008. ja 2009. aastal väljastatud netbookides levinuim protsessor.

Canonical disainis Ubuntu Lighti spetsiaalselt kiirelt ülesbuutivaks opsüsteemiks. See ei asenda ilmselt kasutaja esmast opsüsteemi, kuna olemasolevaid rakendusi ei saa lisada ega eemaldada, samuti puudub failihaldus. Kuid UL võib olla teisene valik, et loetud sekunditega internetti jõuda või muid kiireid toiminguid ette võtta. Seetõttu ilmub Ubuntu Light nii laua- kui sülearvuti väljalaskena.

Unity kasutajaliides on ehitatud rakendusi silmas pidades, mida kasutaja enim vajab: peamiselt netilehitseja ja e-kirjavahetuse klient. Ekraanil on küljel välimuselt Windows 7 meenutav rakenduste dokk, üleval paneel. Ikoonid on kenad suured, et ekraani puutetundlikkusest kasu lõigata.

Unity kasutajaliidest hakkab kasutama ka Ubuntu Netbook Edition, mis saab olema aga täisvereline opsüsteemiga, mh võimalusega rakendusi paigaldada ja eemaldada.

Ubuntu Light on juba originaalseadmete tootjatele kättesaadav.