Koos Windows 7 ametliku väljatulekuga pani Canonical möödunud neljapäeval välja ka Karmic Koala väljalaskekandidaadi (RC).

Erinevalt varasemast, kus Ubuntu RC-d olid suunatud IT-spetsialistidele, on Ubuntu arendajad seekord huvitatud, et Karmic Koala väljalaskekandidaadi laeks alla võimalikult suur hulk inimesi.
Ubuntu operatsioonisüsteemi ühe arendaja Steve Langasek'i sõnul on "nimetatud väljalaskekandidaat valmis, stabiilne ja sobiv  kasutamiseks kõikidele".

Olulisemateks muutusteks võrreldes populaarseima Linuxi eelmise Jaunty Jackalope'i versiooniga on Karmic Koalal uus 2.6.31 Linuxi kernel, Ext4 kiire ja eelkäijatest võimekam failisüsteem ning operatsioonisüsteemi on sisse ehitatud Ubuntu One'i võrgu andmetalletus- ja jagamisteenus. Ubuntu One'i baasteenuse 2 gigabaiti andmetalletusmahtu on kasutajate jaoks tasuta. Kümne dollari eest kuus saabseda suurendada viiekümne gigabaidini.

Rakenduste menüüst leiab uue Ubuntu Tarkvarakeskuse, mille kaudu on programmide olemus ja paigaldamine tehtud kogenematugi kasutaja jaoks sisuliselt puust ette ja punaseks. Alles on jäänud samuti varasematest versioonidest tuntud Synaptic paketihaldur.

Milline on koaala karma?

Ubuntu leheküljelt ümmarguselt 720 megabaidise ISO kujutisfaili allalaadimine aega mõned minutid vähem kui pool tundi.

Kõrvetades kujutisfaili plaadile, saab uue Ubuntu paigaldada nii "külmalt" arvuti kettaseadmelt käima tõmmates kui Windowsi keskkonnas(t) Wubi paigaldusprogrammi vahendusel. Kuna operatsioonisüsteem sai otsustatud paigalada Windows 7 kõrvale, siis sai kogu protseduur sooritatud Wubi vahendusel.

Täpsustades Ubuntu paigaldussihtkoha, kasutajanime ja administraatori salasõna võtab operatsioonisüsteemi paigaldus aga tervelt ... pool tundi. Lisades sellele viimaste uuenduste allalaadimise, programmide ja töölaua kohandamise ning arvuti erinevatele kontodele külgehaakimise läks operatsioonisüsteemi paigldamiseks ja seadistamiseks aega pisut üle ühe tunni.

Tõsiselt meeldival kombel töötasid arvuti kõik seadmed sisuliselt paugust esimese korraga. Ehk probleemideta töötasid nii võrgukaardid, kui lisaseadmed, heli ja muud funktsioonid.

Ühele Linuxidistributsioonile omaselt paigaldatakse koos operatsioonisüsteemiga arvutisse ka enimkasutatavatest programmidest OpenOffice'i kontoritarkvara, Firefox'i sirvik, Evolution'i e-posti klient ning Empathy videovõimekusega kiirsuhtluslahendus.

Nagu öeldud, on uute programmide paigaldamine ja vanade eemaldamine tehtud imelihtsaks. Nii võttis näiteks Evolution'i asendamine Mozilla Thunderbirdiga aega mõned minutid.

Samuti sai lisatud muusikakogu haldamiseks ja kuulamiseks Amarok, mis on muusika haldamiseks omasuguste seas üks paremaid ja videote-DVDde vaatamiseks VLC Media Player.

Ubuntu menüüdest leiab kergesti üles Windows operatsioonisüsteemi ketastel ja kaustades asuva materjali, olgu siis selleks muusika, filmid, pildid või dokumendid.

Windowsi kasutaja jaoks on Linuxi käitumine esimese hooga kahtlemata pisut harjumatu, kuid operatsioonisüsteem on eestikeelne ja kas siis pisut pikema või lühema uurimise järel osutub kõik üpris käepäraseks ja loogiliseks.

Kahe päevase katsetamise järel on uus Karmic Koala jätnud endast äärmiselt inimsõbraliku mulje. Kiire, stabiilne ja lihtne kasutada.

Peale lõppversiooni ilmumist kirjutame uuest Ubuntust ja selle mõnest kasutsustsenaariumist pikemalt.

Alljärgnevas videos saab Karmic Koalast kiire ingliskeelse ülevaate.

Testarvuti: Dell Inspiron E1405

Protsessor: 1,6 GHz Intel Core 2 Duo T5500
RAM: 3GB
Video: Intel GMA 950
Audio: Realtek
Kõvaketas: 100GB