MapBoxi kaardirakenduses eristatakse iPhone'ilt, Androidilt, Blackberryst ja muudelt mobiiliplatvormidelt tehtud 280 miljonit säutsu.

Eesti kaarti uurides torkab silma, et mobiililt tehtud asukohapõhiseid säutse on näha peaasjalikult Tallinnas, veidi ka Tartus, ülejäänud Eesti on peaaegu tühi.

Linnulennult Tallinna säutsukaarti vaadates tundub pilt üsna mitmekesine. Kui sellest kaardist mingit üldistust üleüldse teha saab, siis iPhone'i-säutsud (punased täpid) näivad olevat kontsentreerunud kesklinna, Androidi-säutsud aga magalatesse ja äärelinnadesse.

iPhone'i säutsude rivi tekib ka Tartu maanteele ja väga agar Twitteri kasutamine toimub Tallinna lennujaamas. Androidi-säutsud katavad aga ühtlasemalt kogu linna.

Tartu ja selle ümbrus on kaetud ühtlase, kuigi hõreda rohelise säutsuvaibaga, mis tähendab Androidikasutust. Kesklinnas on aga ka ohtralt iPhone'iga Twitterisse sissekandeid tehtud.

Miks see kõik tähtis on? Laias laastus polegi. Üha kasvavate mobiiliplatvormide arengus on aga osaliselt näha ka sotsiaalmajanduslikud veelahkmed. See tuleb lihtsast asjaolust, et Androidiga telefoni on võimalik osta ainuüksi 50€ eest, subsideerimata iPhone maksab aga 700€.

Nii on ka maailma suurimate metropolide säutsukaartidel näha domineerimas iPhone rikkamates riikides ja Android arenevates maades.

Muidugi ei saa seda reeglina võtta, sest näiteks Lõuna-Koreas eelistavad inimsed omamaiste tootjate Androiditelefone, mis ei ole märk riigi elatustaseme kohta.

Vaata galeriid suurlinnade säutsudest:

Twitteri säutsude põhjal tehtud kaardirakendust saad uudistada MapBoxi lehel.