Londonist kohalelennutatud IFPI tegevjuht väitis, et kui mõni lugu saab Piraadiranna vahendusel avalikuks, siis selle müük langeb. „Kui müüa esimesel nädalal tuhat lugu vähem, siis kukub lugu viiendalt kohalt kümnendale. Kui lugu on kümnendal kohal, mis on uue esitaja jaoks hea tulemus, võib see tähendada langemist seitsmekümne viiendale kohale. Kui olla 20. kohal, siis ei pruugi tabelisse üldse saada,” leiab Kennedy.

Tunnistusi andsid veel IFPI Rootsi haru tegevjuht Ludvig Werner ja Rootsi Universal Music osakonna juht Per Sundin, kes mõlemad ütlesid, et Piraadirand hävitab Hollywoodi. Sundin esines ka kõige rängema süüdistusega, leides, et Piraadirand on muusikatööstuse hädade peamine põhjustaja.

Neljapäeval astusid tunnistajapinki kaks professorit. Esimene neist seletas, kuidas BitTorrent toimib ja teine läks prokuröridega vaidlema, väites, et failijagamine ei ole muusikaärile üldiselt kahjulik, vaid on rikastanud paljusid esitajaid.

Esimesena andis telefoni teel tunnistusi Göteborgi ülikooli professor Kristoffer Schollin, kes on autorikaitseseaduste, kaubamärgiseaduste, interneti domeeninimede regulatsiooni, digitaalsete õiguste haldamise (DRM) ja avatud lähtekoodiga/tasuta tarkvara dünaamika ekspert. Sellest hoolimata pidi ta põhiliselt selgitama, kuidas BitTorrent toimib.

Tunnistusest tuli korduvalt välja punkt, et tavakasutajal on üpris raske mõista, millist jälitajat ta parasjagu failiparvest midagi alla laadides kasutab. Isegi klõpsates mõnele torrent-failile Piraadiranna kodulehel, ei tähenda see tingimata seda, et kasutajate vahel liikluse koordineerimiseks kasutatakse Piraadiranna enda jälitajat.

Schollin tegi selgeks ka tõsiasja, et The Pirate Bay ei hoia ega halda oma serverites faile. Nagu enamiku tunnistajategi puhul, läks jutt Google’ile. Schollin viitas, et ka Google otsimootoriga leiab torrent-faile, sealhulgas neid, mis pärinevad Piraadiranna leheküljelt (mida kinnitab ka kiire „torrent Coldplay“ otsing).

Kui IFPI tegevjuht John Kennedy kinnitas, et nad teevad Google’iga piraatluse tõkestamise nimel igapäevaselt koostööd, siis pole küll aru saada, mida see täpselt tähendab. Kindlasti ei ole IFPI inimesed suutnud mõjutada suurt G-d blokeerima kõiki torrent-otsinguid.

Teisena astus tunnistajapinki Roger Wallis, laulukirjutaja ja Rootsi Kuningliku tehnoloogiainstituudi professor, kelle jutu peale läksid asjad kohtusaalis ruttu närviliseks.

Wallis esitas oma seisukoha, et muusikaäri on failijagamisest palju kasu lõiganud. Mitmed uued muusikud on saavutanud tohutu tähelepanu ja paljude muusikute kontserditulu on tänu sellele kasvanud. Wallis kinnitas samuti, et tema teadusuuringud tõestavad, et failijagajad ostavad keskmiselt rohkem muusikat ja teisi kultuuritööstuse tooteid kui need, kes taolisi teenuseid ei kasuta.

Samuti küsiti Wallise käest, kas ta tahab oma aja eest kohtus ka mingit kompensatsiooni. „Te võite mu naisele lilli saata,“ teatas professor selle peale.

Wallise naisele on käesoleva artikli kirjutamise ajal Piraadiranna toetajate poolt saadetud juba 153 lillekimpu ja kingipakki kokku 42 331 Rootsi krooni eest.