Mis teeb selle tahvelarvuti sarnase seadme sedavõrd eriliseks, et eelistada seda nii paberraamatutele kui ka tahvelarvutitele?

Esimene plusspunkt tõsimeelsete "bukahoolikute" jaoks on ilmtingimata asjaolu, et keskmine e-luger mahutab korraga umbkaudu 1000 e-raamatut.

Selmet uutele raamatutele ruumi tegemiseks vanematest teostest vabaneda, võib hankida e-lugeri, mis pakub võimalust ruumi säästa ning hoida teoseid pisikesel mälukaardil.

Teiseks on kompaktne seade mugav reisikaaslane ning alternatiiv sageli raskekaalulistele paberraamatutele.

E-lugerite ekraanides kasutatav tehnoloogia e-ink väsitab oluliselt vähem silmi kui arvuti või tahvelarvuti ekraan, kuna kasutab hämaramat taustavalgustust. Ka peab seadme aku ühe laadimisega vastu mitu nädalat.

Üks eelis, mis e-lugeri omamisega kaasneb, on pidev ligipääs uutele raamatutele. Veebipoe kasutamiseks on vaja vaid toimivat WiFi-ühendust, internetist alla laadides ka arvutit, mille abil raamatufaile lugerisse toimetada.

Kõik uuemad lugerid pakuvad võimalusi teksti kirjatüüpi, kirjamärkide kõrgust ning reavahet valida, mis muudab lugemist mugavamaks.

Lisaks sõnaraamatu funktsioon: klikkides sõnale avaneb aken, kus on kuvatud sõna definitsioon. Seade salvestab kõik järelevaadatud sõnad, muutes uue sõnavara õppimise lihtsaks ning tõhusaks.

E-lugerite hinnad algavad 50 eurost (vanemad mudelid). Amazoni uusima lugeri Kindle Paperwhite eest tuleb välja käia 145 eurot.

Samas klassis e-lugereid toodavad ka firmad nagu Pocketbook, Kobo ja Sony, kõik esindatud ka Eesti raamatupoodides.

Foto: REUTERS

Tihtipeale on eri firmade e-lugeritel mingid omapärad, mis neid teistest eristavad. Näiteks on Amazoni e-raamatupood ligipääsetav ainult Kindle'i lugeritele.

Sony seadmete eelis on kaante olemasolu, mis lugerit kaitsevad. Kobo pakub aga pisut suuremat, 6,8-tollise ekraaniga lugerit, mis mahutab rohkem raamatuid kui näiteks Amazoni seadmed.

Mitte kõik e-lugerid pole väiksemõõdulised ning mustvalge ekraaniga. Leidub ka 9-tolliseid värvilisel e-ink-põhinevaid lugereid (Hanvon C920). Sony on Jaapanis müügile toonud koguni 13,3-tollise e-lugeri, mille ekraani suurus on võrreldav keskmise sülearvutiekraani või A4 paberi mõõtudega.

Suuremõõdulised e-lugerid on välja töötatud eelkõige teadustekstide lugemiseks ning tekstisiseste märkmete tegemiseks.

E-lugeri tootjate nimekiri ei piirdu kaugeltki selles artiklis mainitutega. Sobiliku seadme valimine nõuab põhjalikku taustauuringut, selgitamaks välja parima hinna-kvaliteedi suhte ning leidmaks just endale sobilike (lisa)funktsioonidega lugerit.

Kindlasti tasub enne seadme ostmist sellega lähemalt tutvuda, näiteks raamatupoodides.

PS: Artikli autor omab ise e-lugerit ning on sellega ülimalt rahul. See ei välista aga, et aeg-ajalt tekiks igatsus uue paberraamatu trükivärske köite järele, mis seejärel ka raamatupoest ostetud saab.