"Google arendab veebisaiti - erinevalt varasematest veebisaitidest, saab see tehtud väga kiiresti -, et teha kindlaks, kas testi tegemine on õigustatud ja hõlbustada testimist läheduses asuvas mugavas kohas," ütles Trump pressikonverentsil, kus kuulutas ühtlasi riigis välja eriolukorra.

Trumpi väitel töötab veebi kallal hetkel 1700 Google’i arendajat. „Nad on teinud tohutuid edusamme,” sõnas riigipea.

Peagi andis ta sõna Valge Maja koroonaviiruse vastase võitluse koordinaatorile Debbie Birx’ile, kes näitas ka skeemi, kuidas veebikeskkonna kasutajaliides peaks põhimõtteliselt töötama. Birx’i sõnul saavad kodanikud sisestada sinna oma sümptomid ja sõltuvalt tulemustest suunatakse nad edasi testimisasutusse ning hiljem näha ka testi tulemusi.

Samal pressikonverentsil andis Trump sõna ka paljudele koroonaviiruse tõkestamisega seotud asutuste ja ettevõtete esindajatele.

Google’it nende seas aga ei olnud. Ja seda põhjusega. Nimelt on ilmnenud, et Google sellist veebilehte ei loo ja presidendi avaldus tuli ettevõttele üllatusena.

Üsna pea pärast pressikonverentsi teagi Google’i pressiüksus avalduse Twitteris, kus andis teada, et ühte sarnast veebikeskkonda on arendamas hoopis ettevõte nimega Verily ning et tegemist on pelgalt testprojektiga lahepiirkonna (Silicon Valley, California) tarvis, mis võib kunagi hiljem haaret siiski ka laieneda. Teadaandes öeldakse ka selgelt välja, et tegemist varajases staadiumis arendusega:

Tõsi on, et Verily tegutseb valdusfirma Alphabet vihmavarju all, nagu ka Google.

Verily kommunikatsioonijuht Carolyn Wang ütles väljaandele The Verge, et veebisait oli algselt plaanis teha kättesaadavaks ainult tervishoiutöötajatele. Nüüd, kus selle olemasolust n sellisel viisil teada antud, on seda peagi kõigil võimalik külastada. Kuid jah, see tööriist suudab suunata inimesi esilagu ainult lahepiirkonna testimiskohtadesse – mida veel samuti loodud ei ole.

Tõenäoliselt saab testimiskeskkond olema osaks Verily projektist https://www.projectbaseline.com/

Tehnoloogiaväljaande Wired andmeil oli president Trumpi eilne avaldus Google’i juhtkonnale täielik üllatus.