Internetikaubamajast elektritõuksi tellides võib ootamatult selguda, et Eesti toll ei lase kaupa läbi, sest see ei vasta Euroopa Liidu nõuetele.

Tollis kinnipeetud sõidukit ei luba edasi ka turujärelevalveasutus (näiteks Maanteeamet) ning kaup tuleb tagasi saata või hävitada.

Tootjad pakuvad väga erineva otstarbe ja sõiduomadustega sõidukeid. Euroopa Liidust väljas toodetud sõiduk, millega soovitakse avalikul teel sõita, peab vastama teatud tehnilistele nõutele.

L1 kategooria elektrisõidukite nõuded on loetletud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruses nr 168/2013. L1 kategooria sõidukite nõudeid ei kohaldata juhul kui:

• sõidukis ei ole ühtegi istekohta;
• kaherattalistele sõidukitele, mille juhi istekoha kõrgus on < 440 mm;
• kolme- või neljarattalistele sõidukitele, mille juhi istekoha kõrgus on 300 mm;
• pedaalidega sõiduk on varustatud elekterkäitusega mootoriga, mille maksimaalne püsinimivõimsus on 250 W või alla selle ja mille väljundvõimsus väheneb sõiduki kiiruse kasvades järk-järgult ning mille toide lakkab enne, kui sõiduki kiirus saavutab 25 km/h või ka varem, juhul kui sõitja lõpetab pedaalide tallamise (nt jalgrattad ja velorikšad).

VIN-kood ja tüübikinnitus

Tarbija jaoks on kõige olulisem jälgida, et tootel oleks VIN-kood ja tüübikinnitus. Kõik L-kategooria sõidukid vajavad tüübikinnitust, kui need on mõeldud kasutamiseks avalikel teedel.

Avalikel teedel kasutamine

Elektrisõidukid (L-kategooria) hõlmavad neljarattalisi sõidukeid, mopeede, mootorrattaid ja motorollereid, mille kiirus ületab 6 km/h.

Enne L-kategooria sõiduki ostmist või importimist veenduge, et sellel on sõiduki identifitseerimisnumber (VIN-kood). VIN-kood peab olema nähtav sõiduki raamil ja andmesildil.

Andmesilt

Hiinast tellides liigub teave kiiresti

Hiinast tellitud elektrisõidukitest teavitab Maksu- ja Tolliamet nende Eestisse jõudmisel turujärelevalveasutusi – Maanteeametit ja/või Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametit – et selgitada välja, kas sõiduki võib lubada Euroopa Liidu turule.

Jamasid saab ennetada nii: leidsite tõuksi või rolleri või tasakaaluliikuri, mis teile meeldib, võtke ühendust selle tootjaga.

Küsige fotot andmesildist ja tehke kindlaks, et soovitud skuuter vastab siinsetele nõuetele. Kui tootja või müüja ei reageeri päringule, on targem tehing katki jätta, et vältida hilisemaid jamasid.

Kui ostate sõidukit jaemüüja või importija käest, tasub kontrollida, et nende esitatud andmed vastavad tootja kodulehel olevatele andmetele.

Nõutele vastavatel sõidukitootjatel on kinnitatud sõidukitüübi tüübikinnitustunnistus (typeapproval certificate) ja iga sõidukiga peab olema kaasas tootja väljastatud vastavustunnistus (CoC – Certificate of Conformity).
Sõiduki kasutusotstarbe määrab tootja, mitte jaemüüja ega importija. Oluline on märkida, et Euroopa Liidust väljaspool tegutsevad tootjad võivad määratleda sõiduki kasutusotstarvet omatahtsi (valesti meie mõistes).

Sellisel juhul määrab kasutusotstarbe kindlaks turujärelevalvet teostav asutus (nt Maanteeamet). Niisiis, tehke eeltöö ära, uurige tootjalt, millega tegu, enne kui tellima tormate. Kui kahtlus poeb hinge, siis tasub Maksu- ja Tolliametist uurida, kas soovitud elektrisõiduk ka tollist läbi pääseb.

Loe SIIT Tui testilugu MP20 elektritõuksist ning mis asi see elektritõuks siis ikkagi on ja kus sellega sõita võib vaata SIIT