Kodu nutikamaks muutmine on tavainimese jaoks siiski endiselt pelutav mõte, sest see kõik kõlab tülikalt ja nõuab kindlasti eriteadmisi ja maksab palju ja üldse – seni sai ju niisama ka hakkama.

Fortele jäi aga silma (järjekordne) õpetlik lugu, mis näitab, kui kergesti võib kodu nutikamaks muuta ja kui vähe selleks omalt poolt tegema peab. Nimelt on suur kasu juba nutika kõlari soetamisest.

USA-s New Mexicos leidis aset – ja jõudis massimeediasse – selline lugu, et nutikõlar päästis naise ja tema väikse lapse raskest olukorrast, võib-olla isegi nende elud.

Nimelt viibis nende juures naise poiss-sõber, kellega tekkis vägivaldseks kasvanud tüli. Olukord päädis sellega, et mees hakkas tulirelva viibutama ja lubas naise tappa... aga karmid sõnad aitasid asjal kokkuvõttes rahumeelselt laheneda.

Nimelt oli majapidamises kasutusel nutikõlar ehk kõlar, mille sees elab digiabiline (tarkvara), mis ümbritsevat keskkonda mikrofonide abil "kuulab", et võimalikele häälkäsklustele reageerida.

Digiabiline kuulis relvaga meest ütlemas asju stiilis "Kas helistasid politseisse?", otsustas, et peaks 911-hädaabinumbrile helistama. Kõne toimis, politseinikud saabusid sündmuskohale ja võtsid mehe vahi alla.

Nagu näha, oli raske olukorra lahendamisel palju kasu sellest, et kodus leidub nutiseade, mis ümbritsevat keskkonda pidevalt "kuulab".

Kõik meist muidugi vägivaldsesse olukorda ei satu, aga sama palju oleks nutikõlarist kasu ju näiteks muus hädas, kus näiteks liigutada ei saa, aga häält teha saab. Arenenud riikide elanikkond aina vananeb, paljud elavad üksi jne.

Ülaltoodud loost ei selgu nutikõlari tootjat ega mudelit, aga see maksab vähem kui korralik nutitelefon, kuulsa Amazon Echo näitel 135 USA dollarit. Ja kasutuselevõtt on isegi kergem kui uue nutitelefoni puhul.

Eestis nutiseadmetes ja juba paljudes muudeski aparaatides elavad digiabilised veel kuigi populaarsed pole, sest kuigi paljudele meie seast meeldib väga inglise keel, siis ei taha me seda pruukida miskipärast nutiseadmega suhtlemise eesmärgil.

Aga nutikõlar võib tänu alati kuulavale digiabilisele elusid päästa ning see on pealegi suhteliselt odav ja lihtne kasutada.

Seega tasub nutikodu loomisele mõelda kasvõi pelgalt nutikõlari ostmisega seoses, mis esitab muusikat, kuulab häälkäsklusi ning võimaldab ka teisi internetiühendusega seadmeid ja süsteeme eemalt juhtida.