Ekraanisuurused, jõudlus, tarkvara, disain, hinnaklass... Kuidas ometi parim leida? Igaüks ei viitsi tundide kaupa ülevaateid lugeda või neid näiteks müügikohas pikalt näppida.

Appi tuleb näiteks Techradari ülevaade kümnest hetkel parimast Androidi-telefonist oktoobri alguse seisuga.

Kindlasti tasub lugeda ka Fortes varemavaldatud lugusid, millest osad on teksti vahel ja osad ainult linkidena lõpus.

Siin on mõistlik ülevoolavalt tänada kolleege saidilt Kahvel.ee (aga ka Photopointi ajaveebist), kellel on leidunud piisavalt aega seadmetega lähemalt tutvumiseks.

10) Samsung Galaxy Note 2

Maailmas müüdud 30 miljonit eksemplari kinnitavad, et inimestele meeldib suur telefoniekraan. Detsembris sai ka opsüsteemi-värskenduse Android 4.1.2 Jelly Beani näol.

Forte avaldas arvustuse möödunud novembris.

9) Sony Xperia Z

Septembris ilmunud Z1 on sundinud veebruaris ilmunud Z-i selles pingereas allapoole kolima. Vana hea Z on siiski endiselt kiiduväärt seade, mille on nüüd lihtsalt kahjuks liiga palju konkurente, k.a Xperia-nimelisi.

Forte avaldas arvustuse augustis.

8) Samsung Galaxy S4 mini

Praktiliselt S4 võimsus, aga veidi taskusõbralikumad mõõdud ja hind: see ongi S4 mini.

Ekraanisuurus, resolutsioon ja toores ramm on pisemad kui S4 puhul, aga igapäevaselt on S4 mini väga mõnus telefon. Ja hind on ju samuti mõnusam.

1,7 GHz kahetuumaline protsessor ja 1,5 GB muutmälu on piisavalt tugev kooslus, et mängud, muidu äpid ja multitegumtöö kenasti välja vedada.

Kellele on tähtis pildistamine, võib haarata ka hoopis miniga pea samal ajal välja tulnud erimudeli S4 Zoom.

7) Sony Xperia Z1

See, mida hetkel võiks nimetada parimaks Xperia-nutitelefoniks. Edestab veidi vanemat eelkäijat (Xperia Z, siinses pingereas 9. kohal) peamiselt paranenud koostekvaliteedi ja tagakaamera poolest. 20,7 MP 13,7 vastu.

Kas parem kaamera teeb tasa veidi paksemaks muutunud seadme ja kõrgema hinna, on juba eriküsimus. Techradari esiviisikusse igatahes ei pääse.

Forte avaldas Z1 pildikvaliteedi testi septembris.

6) Google/LG Nexus 4

Kena välimus, puhas Androidi-kogemus ja soodne hind muutsid möödunud novembris ilmunud seadme vägagi popiks.

LG on praeguseks Nexus 4 tootmise lõpetanud, et teha ruumi Nexus 5-le, mis ka Eestis alates sellest nädalast saadaval.

Forte avaldas Nexus 4 testiloo juunis.

5) Samsung Galaxy Note 3

Tahveltelefoni kasutamine on paljudele ehk harjumatu, kuid Note 3 pakub liiga palju hüvesid, et sellest külmalt mööda vaadata.

Fantastilise pildikvaliteediga 5,7-tolline ekraan, igati vastupidav aku ja üldine töökiirus muudavad Note 3 ihaldusväärseks seadmeks.

Forte avaldas arvustuse oktoobris.

4) HTC One mini

HTC muutis oma tipptelefoni One edukalt väiksemaks ja odavamaks, ilma et pidanuks ohverdama jõudlust või üldist kvaliteeti.

Odavam, aga ei tundu odav, teisisõnu. Eriti tasub esile tõsta heliesituse ja fotode taset.

Forte avaldas arvustuse augustis.

3) Samsung Galaxy S4

Foto: tootja

Samsung suutis pakkuda S3 näol parimat Androidi-telefoni aasta eest ja ka S4 on eeskujulik seade, kuid tabelitippu ei hõiva.

Miks? Koostekvaliteet võiks parem olla, tõelisi uuendusi on eelkäijaga võrreldes napilt ja hind on siiski üsna kõrge. Kuigi ikkagi odavam kui iPhone'i hankida...

2) LG G2

Foto: AP

LG on kujunenud lühikese aja jooksul vägagi muljetavaldavaks tootjaks – nutitelefonid Optimus G ja selle suurem variant G Pro, Nexus 4-5 ning peaaegu siinse pingerea vallutanud G2.

Välimus eriti muljet ei avalda ja helitugevuse/käivitusnupu paigutamine tagaküljele on toonud paljudelt kriitikat, aga toore jõudluse osas on G2 suuteline enamusega rivaalidest lihtsalt "põrandat pühkima".

Muidu on LG ruttu vigadest õppinud – kaamera on korralik (Nexus 4 nõrk koht), aku peab hästi vastu (kauem kui Nexus 4 või Optimus G puhul).

Forte avaldas esmatutvus-loo G2-st oktoobri alguses. Nagu selgub, väärib ekraan lausa eraldi kiitusi – see on naeruväärselt suur, aga kompaktne.

1) HTC One

Foto: tootja

HTC tipp-Androidifon ilmus märtsis ja hõivab Techradari pingereas siiski endiselt esikoha. Hea välimus, koostekvaliteet ning uuendused, mis pole lihtsalt haip (Zoe, Ultrapixel, lihtsustatud Sense 5.0 kasutajaliides)...

Ainuke tõsiseltvõetav miinus võib olla akukestvus, kuid seda peamiselt pideva videoesituse ja -montaaži puhul.