Rahvusvaheline Lennutranspordi Ühendus IATA avalikustas ametlikud andmed 2018. aasta lennuliikluse ning -õnnetuste kohta: oli rekordaasta, mil tehti 46,1 miljonit lendu ja veeti enam kui 4,3 miljardit lennureisijat.

Iga päev viibib taevastes kõrgustes keskmiselt 11,8 miljonit reisijat ja tehakse 126 301 lendu. Iga 0,7 sekundi tagant stardib üks kommertslend. Suvine lennutihedus on talvisega võrreldes kordi tihedam.

Euroopa õhuruum on suvel ummistunud

Euroopa õhuruum on lennukitest ummistunud: suvel on lendude arv pea 3 x suurem kui talvel, sest inimesed reisivad rohkem. “Tiheda suvetaevaga” kaasneb ka segadusi nagu lendude hilinemist ja ärajäämist.

Tegemist pole niivõrd riskiga lennuohutusele (kuigi turvalisus on võtmesõna kõikide pealtnäha segadustega), vaid ebameeldivustega reisijatele, kes soovivad õigeks ajaks oma sihtkohta jõuda.

Et keegi valesti aru ei saaks – lennukeid hajutatakse üksteisest endiselt sama palju ja sama turvalise vahega kui tavaliselt, kuid tihedam õhuliiklus võib tähendada järjekordi ja reiside hilinemisi.

Ka Nordica on seda omal nahal tunda saanud. Järjekorrad suurte sõlmjaamade juures on olnud ikka üks osa lennundusest, kuid viimastel aastatel on probleem süvenenud.

Kuidas reisi planeerida ja rohkem "pusadest" loe SIIT