Saksamaal Berliinis toimub hetkel Euroopa suurim-tähtsaim tehnoloogiamess IFA 2017, kus Sony tutvustab XZ1 ja selle pisut kompaktsemat varianti XZ1 Compact.

Alles see oli, kui juunis ilmus Sony tänavune uus tippmudel XZ Premium, mida Forte arvustas 23. augustil Eesti Päevalehes ja mille kaamera võimekust arvustas eraldi Delfi foto- ja videotiimi juht Hendrik Osula. Nüüd on siis vaja paar uut mudelit veel peale saata.

(Sony tutvustab IFA-messil tegelikult veel kolmandatki uut Xperia X mudelit XZ1 Plus, aga see on nõks tagasihoidlikum, selgemalt keskklassi toode, ja sellest ei hakka siin kirjutama.)

XZ1 ja XZ1 Compact on kallid seadmed, USA-s vastavalt 700 ja 600 dollarit, meil siis ilmselt sama palju eurodes.

Kuna Sony nn kompaktmudelid on alati popid olnud, siis mõjub 600eurone hind ebameeldiva üllatusena. Firma on samas mobiiliäris nii palju raha kaotanud, et ilmselt ei saanud soodsamalt lubada.

Aga küllap ostetakse ikka, sest Sony "kompaktid" on tõesti popid ja kust mujalt sa nii heade põhinäitajate juures "väikse" 4,6-tollise ekraani saad. Kõik panustavad neil päevil ju vahemikku 5-6,3 tolli. (XZ1 ekraan on 5,2 tolli.)
Xperia XZ1. (Foto: tootja)

Igatahes, mõlemal uustulijal on kõik uue kallipoolse nutitelefoni puhul ootuspärane olemas:

* kiire Snapdragon 835 kiip

* 4 GB töömälu, loeb mälukaarte

* 19 MP põhikaamera, pildistabiliseeria, 960 kaadrit sekundis aegluup-video, f/2.0

* uus Android 8.0 "Oreo" opsüsteem kohe karbist välja võttes!

* 3,5 mm kõrvaklapipesa, USB-C 3.1, wifi ac, Bluetooth 5

* 2700 mAh aku, QuickCharge 3.0 kiirlaadimine

* IP68 vääriline veele vastupidavus (pool tundi 1,5 meetri sügavuses ei löö rivist välja), sõrmejäljelugeja paremal küljel käivitusnupu all
Xperia XZ1 Compact. (Foto: tootja)

Põhierinevused:

* XZ1 andmeruum on 64 GB suurune, Compactil on 32 GB

* XZ1 ekraan on 5,2-tolline, täiskõrglahutuse ja maineka Gorilla Glass 5 kaitsekihiga, Compactil 4,6-tolline ja 720p kõrglahutusega ning Gorilla ei kaitse

* Compactil pole HDR-pilditehnoloogia tuge, et Netflixist paar HDR-filmi või -sarja ära vaadata

* XZ1 esikaameral on 13 MP, Compacti omal 8 MP (mõlemal f/2.0)

Kui mõelda igapäevasele kasutamisele, siis võime ilmselt nõustuda, et ka Compacti pakutav on korralik. 720p ekraani ei maksa karta, minu telefon kuvab seda ka (suurim võimalik on siiski QHD) ja pilt ei tundu kuidagi udune ja kole. Oleks see hind etem... Kuidagi anakronistlikult kõlab, et panin telefoni alla 600 eurot, aga ekraan on 720p.

Suvine tippmudel XZ Premium jahmatas muidu väärt põhikaamera puhul f/2.0 avaga, mis ei lase pimedas eriti häid pilte teha. Sama ava on paraku ka kahel uuel seadmel.

USA-s pole Sony viimase paari aasta jooksul ilmunud telefonidel ka sõrmejäljesensorit, kuigi üldiselt kõikides riikides on. Sealsed arvustajad kiruvad seda päris usinalt.

XZ1 ilmub usutavasti septembris, XZ1 Compact oktoobris.