Praeguseks on telefoniostjal valik üsnagi suur, kuna otsus tuleb teha kolme peamise operatsioonisüsteemi hulgast – Android, iOS ja Windows Phone, kirjutab Kahvel.ee.

Nagu nimi reedab, on Windows Phone Microsofti üllitis ning teadupärast teeb tarkvaragigant suurt koostööd Nokiaga. Kuid lisaks Nokia mitmetele Lumia-seeria mudelitele eksisteerib nüüdsest Windows Phone'i maailmas veel üks kõva tegija – HTC koos oma nutitelefoniga 8X.

Kohe alguses peaks jagama nõuannet kõigile nutitelefonide kasutajatele – hoidke oma kontakte, kalendreid ning kõike muud Google'i serverites. Nii saab elu väga lihtsaks teha, kui soovid erinevate operastioonisüsteemide vahel liikuda kõike vajalikku kaasa võttes.

Asudes telefoni testima, laadisin selle aku esmalt täis ning suundusin igapäevatoimetustele. Juba esimesel päeval märkasin, et aku ei olegi sel telefonil kõige halvem. 8X-i kasutades ei tekkinud kordagi olukorda, kus oleks pidanud seda enne päeva lõppu laadima. (iPhone 5 puhul peab seda tegema iga päev.)

Kahe telefoni andmeid võrreldes on HTCl ca 400 mAh suurema mahutavusega aku. Kuid miks ta kestab siis kauem? Põhjuseid on mitmeid, kuid peamisteks on vähene rakenduste valik ning keskse teavitustesüsteemi puudumine. Ehk siis – rakendusi, mis kasutaksid pidevalt telefoni akut, on vähe.

8X kasutab 4,3-tollist 720p resolutsiooniga ekraani, mis on vaadates ilus ja puhas. Suuruse poolest on ekraan just paras – ei ole liiga pirakas ega imepisike. Pöial mahub ilusti üle ekraani liikuma ilma, et telefoni peaks imelikult käes hoidma.

Kuigi ekraani kohta saab jagada kiidusõnu, ei saa sama rääkida korpuse kohta, mis on kaetud kumja materjaliga – see võtab väga lihtsalt enda külge taskus, laual ning mujal olevat mustust.

Tegu on üsnagi kiire telefoniga, kuid tuleb pidada silmas, et ülesanded mis antakse talle lahendada, ei ole võrreldavad paljude teiste nutitelefonidega. Selle vähesega, mida ta peab tegema, saab ta väga hästi hakkama. Kuid eks see käib pigem Windows Phone'i kohta üldiselt, kuna tegemist on siiski suhteliselt noore ja kohati pooliku operatsioonisüsteemiga.

Miinuste hulka loen ka heliparandussüsteemi Beats Audio, mille kasutamist HTC pidevalt meelde tuletab. Telefoni kuular on kusjuures väga vaikne. Isegi nii vaikne, et telefonihelinat on lärmakas kohas taustamürast raske eristada.

Sisestades telefoni mitte-originaal kõrvaklapid, kostus sealt väga vaikne pinin, mida ei saa kvaliteetseks heliks kuidagi pidada. Telefoniga kaasas olnud klapid töötasid ilusti ning valjult. Suurimaks plussiks 8X puhul on selle kaamera, mis teeb head pilti nii valges kui ka hämaras.

Tegu on täiesti arvestatava konkurendiga Nokia uutele Lumia telefonidele. Lumia 920 jääb sellele mitmes mõttes alla.

Kuid kõigi Windows Phone'i telefonide puhul on suurimaks miinuseks operatsioonisüsteem, mis on endiselt väga primitiivne. Kui üritad tulla Androidi või iOSi pealt üle, märkad koheselt rakenduste vähest hulka ning paljude nn tavapäraste toimingute puudumist.

Samas olles nutitelefonide maailmas uus kasutaja, ei jää millestki ilma ning seda telefoni saab nautida täiel rinnal.

Tehnilised näitajad:

4,3-tolline 720p ekraan
Kahetuumaline 1,5 GHz protsessor
1 GB RAM
NFC, Beats Audio
8 MP kaamera, 1800 mAh aku