See Hiinast tellitud No.1 G6 maksab näiteks 25 eurot ja on metallkorpuse ja värvilise ekraaniga ning isegi äppe saab lisada. Pealegi mõõdab G6 ka südamelööke. Mitte küll pidevalt, aga siiski, kirjutab AM.ee.

No.1 G6 on välimuselt igati soliidne nutikell, mille võib segi ajada Samsung Gear S-i või Garmini kelladega. Sisu osas on sarnasusi Apple Watchiga ja üldiselt ongi operatsioonisüsteem, kui seda üldse nii võib nimetada, üsna sarnane ühe AM-is varem testitud Ulefone´i nutikellaga.

Karp on samuti soliidne, kuid sisaldab vaid kella ja micro-USB kaablit. Nutikas ajanäitaja on metallkorpuses, massiivne ja paksu kummise rihmaga. Veekindlust ei lubata.

Paremal küljel on kaks nuppu: üks viib kellasihverplaadi-ekraanile tagasi (või eelmisesse menüüsse), teine lülitab ekraani sisse-välja. Füüsilised nupud on head, teinekord on neid vaja. Hea on ka see, et üks nupp lülitab kella sisse-välja.

Vasakul on kummilapatsi taga micro-USB pesa. Seda katvat kõva kummilapatsit on väga raske eest ära saada, kindlasti peavad olema teravad küüned ja palju kannatust.
Foto: AM.ee

Ekraan lülitub sisse randmeliigutust tehes, kui kella vaadata. Muidugi saab ka nupust lülitada. Ekraan on veel puutetundlik ja värviline.

Erinevalt Ulefone´i mudelist pakub No.1 G6 puutetundikkust täiesti normaalse kvaliteediga ja ei häiri. Viibeldes vasakule-paremale vahetatakse nelja ikooniga ekraanivaateid. Üles-alla viibeldes tuuakse kellaaja sihverplaat tagasi.

Kella sihverplaati saab vahetada - kõige loetavam on numbriline, teised jäävad kiirel pealevaatamisel liiga segaseks, et kohe kellaaega hoomata. Ka ainult osutitega ilma numbriteta on natuke vaja harjuda osutinäiduga. Sihverplaate saab juurde mobiiliäpist.

Mobiilis töötavad kellaga koos Fundo Wear ja Fundo Companion (Androidis, iOS-i ei katsetanud).

Kuigi e-poes soovitatakse Fundo Companioni, see siiski eriti ei tööta ja kaotab pidevalt ühenduse kellaga ega sünkroniseeri andmeid üldse. Laadi parem Fundo Wear ja installi, siis tuleb kell ja telefon Bluetoothi teel paaritada ja enamik asju hakkavad tööle.

Fundo Wear töötab ka natuke puudulikult, kuid siiski töötab. Tegemist on elementaarse äpiga, mis midagi väga erilist ei luba.

Paaritamine ja ühendamine kulgevad probleemideta, aga Bluetooth-ühendus nii stabiilne ei püsi kui võiks nutikellalt eeldada. Kord üle päeva keskmiselt katkeb ühendus teadmata põhjustel. Siis nutikell mobiilist teateid enam ei edasta.
Foto: AM.ee

Notification'ide ehk teadete edastamine nutitelefonist töötab muul ajal tõrgeteta ja korralikult - Fundo Wear lubab sisse-välja lülitada kõigi mobiilis olevate äppide teateid nii nagu ise tahad. Kuid näiteks une pikkust Fundo Wear ei näita, ehkki nutikellas on andmed olemas. Kui une ajaluguvaadata, jookseb äpp kokku.

Kella äpidest saab paigaldada mõned uued sihverplaadid ja äpi Yahoo!Weather, mis peaks ilmateadet näitama, kuid sisestades mobiilist asukohaks Tallinn, ei näita kella äpp mitte midagi. Ka Helsingi ja muude linnadega ei paista töötavat.

Kui oled ilmaäpi installinud, on kella 32 MB välkmälu täis ja rohkem lisaäppe laadida ei saa. Kella sihverplaadid on väiksemaid, neid lisaäppe mahub mällu 4-5 tükki.

No.1 G6 on siiski targem kui tavalised pulsikellad. Selle sihverplaadilt saab ise ka palju ära seadistada ja ei pea mobiiliäppi alati kasutamagi.

Näiteks äratusi saab kellast seada (äpist ei saagi), kalkulaatoriga arvutada, seadet stopperina kasutada, mobiilikõnet alustada ja vastu võtta ning SMS-idele vastata.

Heaks lisaomaduseks on kellast kõnele vastamine ja rääkimine, sest sellel on kõlar ja mikrofon. Tüütu on aga see, et Bluetooth-seadmena tegutseb nutikell nagu handsfree ja mobiil suunab kõne alati kella sisse, kust on kvaliteet palju kehvem kui mobiili kõrva ääres hoides.

Kõnet vastu võttes peab nutitelefoni ekraanilt kähku kõne suunamise Bluetooth-seadmele maha võtma. Samas on autos olles mugav rääkida, käsi roolil. Polegi peavarustust vaja. Kahjuks kuulevad teised sind kehvasti ja hääl kajab.
Foto: AM.ee

No.1 G6 töötab ka kui pulsikell. Selleks on eradi südamelöökide mõõtmise ikoon. Kahju, et ei kell ega Fundo Wear mõõda pulssi iga natukese aja tagant, vaid salvestab ainult käsitsi mõõdetud südamelöökide näitajat.

Samuti on kellal unemõõtja ikoon, kuid und mõõdab kell harva - enamiku ööde kohta annab Fundo Wear tulemuseks null tundi aktiivset und ja null tundi sügavat und.

Vahel harva on number nullist veidi erinev, aga mitte õige. Kui aga vaadata nutikella vastavasse menüüsse, siis seal on mingid numbrid siiski olemas: Deep Sleep (sügav uni) ja Light Sleep (kerge uni).

380 mAh aku kestab ühe päeva, ei enamat. Seega on nutikell kestvuselt nagu teised kuni 10 korda kallimad isendid, et igal õhtul peab laadima. Odavamad ja lihtsad Hiina pulsikellad peavad küll paarkümmend päeva vastu.

Hea on aga see, et kui kell juhtub öösel tühjaks saama (mida see teeb, kui unustad päeval laadima panna), siis sisse õnneks ei maga. No.1 G6 lülitab end natuke enne täielukku tühjenemist välja, nii et äratuskell töötab.

Peale äratamist küsitakse, kas jätta kell väljalülitatuks või panna sisse viimast akunatukest ära kulutama.

Samas pole neil odavatel pulsikelladel sellist bling-faktorit nagu No.1 G6-el: suur, särav, päris-kella moodi, aga värvilise ekraaniga ja häälitsev.

Mis funktsioonid jäid veel nimetamata? Käime korra kella sisu läbi ja mainime järjest ära:

* Sedentary - annab märku, kui oled etteantud arvuks minutiteks paigale istuma jäänud (aktiivsusmonitor)

* Vibrator - paneb lihtsalt kella vibreerima. Võib-olla on millekski hea?

* Anti-lost - piiksub, kui kell ja mobiil ühenduse kaotavad. Parem on välja lülitada, sest valehäireid on palju. Ja häire on nagu tuletõrjealarm - kõrvulukustav

* Contacts - tõmbab telefonist kella kontaktide nimekirja. Kellast saab kontakti valides kohe talle helistada telefoni välja võtmata ja rääkida läbi kella handsfree'na

* Call Logs - näitab kõnelogisid: vastuvõetud, välja helistatud ja vastamata kõned

* BT Camera - nutikell saab olla nutitelefoni kaamerapäästikuks - grupipiltide ja selfie'de tegemisel. Töötab ka selfie-pulgaga

* Music - juhib muusikapleierit telefonis.

* Calendar - näitab jooksva kuu kalendrit (ja tulevaste kuude omi ka). Kalendrisissekandeid siin ei näidata.

* Stopper - mõõdab aega.

* Calculator - pakub nelja põhitehet.

* Power Saver - säästab energiat.

Mida kokkuvõtteks arvata? Iseenesest on nutikell üsna ilus ja mõõdab kõike, mida vaja. Vahest ei mõõda ka. Seega lausa alati loota ei tasu, et kell annab teada taskus vaikseks seatud telefonist tulevatest sõnumitest või kõnedest.

Võib-olla sobib see piduliku aksessuaarina tähtpäevadeks ja väljaskäimisteks, kus on vaja soliidne ja trenditeadlik välja näha?

Võimalik. Või siis harjutada nooremat põlvkonda erinevate nutiseadmetega, milleks need võimelised on ja mida teha siis, kui tehnika alt veab...

PLUSSID:

+ Äratuskell äratab ka siis, kui kell on vahepeal tühjaks saanud
+ metalne korpus, värviline ekraan, näeb välja nagu kallis nutikell
+ saab kasutada handsfree'na - võtta kellast kõnesid vastu ja helistada

MIINUSED:

– Äpp töötab puudulikult
– Aku saab ühe päevaga tühjaks
– Kõik saabuvad kõned suunatakse käekella, millelt vastates on kõne kvaliteet kehv

TEHNILISED ANDMED
Nutikell No.1 G6
Hind: 25 eurot (Gearbest)

* Kiibistik: MTK2502
* Bluetooth: 4.0, selle teel helistamine
* Välkmälu: 32 MB
* Funktsioonid: äppide teadete kuvamine, SMS-ide vastuvõtt, äratuskell, muusika juhtimine, helistamine ja kõne vastuvõtt, vibro- ja helialarm, pulsimõõtja, sammumõõtja, unemõõtja jne
* Ekraan: 240 x 240 pikslit, 1,2-tolline, puutetundlik, kahe nupuga juhitav
* Aku: Li-Po, 380 mAh
* Ühilduvad nutitelefonid: Androidi või iOS-iga
* Paksus: 9,9 mm
* Kaal: 0,055 kg