Juhtus see umbes paarkümmend aastat tagasi, tõeline juhtmevabadus aga on hakanud alles pöördeid sisse saama, kirjutab Digitest.ee.

Seoses eelmainitud juhtmevabade ehk siis mobiiltelefonide populaarsuse levikuga on üheks trendikamaks juhtmevabaks artikliks muutumas kõlarid. Arvestades mobiiltelefonide üha suuremat multimeediastumist ja keskmise nutifoni nutuse kõlaga kõlareid pole see mingi ime.

Mobiilsed Bluetooth-kõlarid võib laias laastus jagada viide gruppi. Esimese ja kõige suurema grupi moodustavad odava otsa no-name-kõlarid, mille ainus eesmärk on lisada telefoni plekisele helile volüümi, s.t helikvaliteet oluliselt ei parane.

Teise grupi moodustavad pmst esimese grupi kõlarid, millele on lisatud võimalus vastata läbi nende ka telefonikõnedele. Kolmanda grupi kõlarid on kvaliteetsemad ja kallimad ning neil on ambitsioone ka heli suhtes (s.t püütud on telefonikvaliteeti oluliselt parandada). Neljanda grupi kõlarid on samuti kvaliteetse heli ning kõnevastamisfunktsiooniga. Viienda ja kõige kallima grupi kõlarid teevad kõike sedasama, mida neljanda grupi omad ning lisaks saab nende abiga ka oma mobiilset nutiseadet laadida.

Speedlink Gantry kuulub oma rustikaalsevõitu nimest (Gantry – country) hoolimata neljandasse gruppi. Kippudes sealt pisut välja jääma ehk oma hinna, aga mitte kvaliteedi tõttu. Ja seda nii heli kui ka koostekvaliteedi poolest.

Pakendi sisu ja kõlari välimus

Pakendi sisu on suhteliselt minimalistlik – kõlar, mini-USB juhe, 3,5 mm otsikutega helikaabel ja kasutusõpetus.

Kõlar on välimuselt meeldivalt kompaktne ja minimalistlik. Kõlarikate on küll silmatorkavalt punane ning mina isiklikult oleksin eelistanud pigem üleni musta kõlarit, kuid küllap siis on punase värvi ülesandeks muuta toode atraktiivsemaks näiteks nooremale põlvkonnale.

Samas pole see punane ka sedavõrd jälk, et see muutuks takistuseks ostuotsusele. Seda enam, et hind on ülimalt ahvatlev. Aga sellest juba hiljem.Koostekvaliteet on korralik, kõlari must pind on matt ja kergelt kummine, mis mõjub käe all igati meeldivalt. Juhtnupud asuvad kõlari peal, mis muudab nende kasutamise igati mugavaks.

Esialgu mind ajas pisut kummastusse kõlari ebasümmeetriline kuju, s.t esikülg asub põhjast mitte 90- vaid umbes 70-kraadise nurga all. Peale mõningat kuklakratsimist aga hammustasin Speedlinki disainerite tagamõtte katki.

Kõlari esikülg on arvestatud nii, et sellest tulev helilaine tabaks täpselt oma töölaua taga istuvat kõlariomanikku. Loomulikult sobib see kõlar ka öökapile või kasvõi piknikule, kuid kõige kodusemalt tunneb see ennast siiski kindlal laudsel pinnal.

Foto: Digitest.ee

Kasutamine

Gantry võimaldab lisaks sinihambale ka NFC ühendust, mis peaks selle ühendamise heliallikaga muutma veelgi kergemaks. Kuigi ega ka Bluetooth-ühenduse tekitamine erilist peavalu ei tekitanud – minu iPhone 6 Plusi leidis Gantry üles loetud sekunditega. Või oli see nüüd vastupidi.

Sama toimus ka iPadiga. Ainult et kui oli vaja vahetada heliallikat, siis uue ühenduse jaoks pidi kõlari restartima. Mis pole ju samuti mitte midagi eriti keerulist.

Midagi pole ette heita ka Gantry helikvaliteedile. Kuigi koduleht lubas kõlaritele ekstrasügavat bassi tänu salapärasele Downfire-funktsioonile, siis minu kõrvad seda õnneks ei tuvastanud. Heli oli pigem terake liiga terav.

Aga samas eelistan seda isiklikult palju rohkem kui tumedat ja paraku ka mudast bassitümpsu. Sest oodata kvaliteetset bassiheli portatiivselt ja juhtmevabalt kõlarilt võib ainult mõni esmakordselt armunu kui läbinisti naiivne ja optimistlik kodanik.

Erinevate muusikastiilide vahel valides tuleb tunnistada, et minule pakkus suurimat naudingut sellise rahuliku sooloklaveri kuulamine. Klaveri sagedus tundus olevat Gantry ja minu kõrva jaoks kõige sobivam, näiteks kõrgem naisvokaal aga kippus tugevam heli korral ebameeldivalt klirisema.Helitugevus polnud ka just nõrgukeste killast ja mis kõige olulisem, moonutused polnud kuigi häirivad ka maksimaalse helitugevuse korral. Tegelikult oligi mul kõlar kogu maksimaalsele võimsusele häälestadatud ja helitugevust reguleerisin ma pigem heliallikalt.

Hoolimata valjust häälest ei näe ma Gantryt näiteks koduse peo keskse heliallikana, küll aga saab selle saatel näiteks kahekesi tantsu keerutada, kui selleks tuju peaks olema.

Telefonile vastamine oli ka mugav, ainult vastaspoole hääl kõlas pisut tuhmilt ja kaugelt ning tuli veidi kõrva teritada, et täpselt räägitavast aru saada. Selles aga ei pruugi olla süüdi niivõrd kõlar kui lihtsalt telefoniühenduse kvaliteet.

Suuruse poolest on Gantry vaieldamatult n-ö kotikõlar, taskusse seda naljalt ei pista. See tähendab, et võib ju pista küll suuremasse taskusse, aga seda seal kanda ja hoida eriti mugav ei saa olema.

Kotis seevastu on Gantry tänu oma kompaktsusele igati meeldiv ja tagasihoidlik kaaslane, kes liialt laiutama ei kipu. Lisaks pole antud kõlar ka veekindel. Seega näiteks paadimatkale kaasavõtmiseks tuleb leida mingi muu (ja ilmselt kordades kallim) lahendus.

Meeldiva üllatuse pakkus ka akumahutavus. Pakendist võetuna mängis Gantry mitu õhtut truisti minu voodikese kõrval, enne kui ühendumast keeldus ja laadimist nõudis.

Tootja ise pakub viietunnist mänguaega ning see number võib olla üpriski tõepärane. Seega tasub pikemale retkele minnes laadimisjuhe koos sülearvutiga igaks juhuks kampa võtta. Sest laadida saab kõlarit ju ainult läbi USB-ühenduse.

Mõistagi võib kõlarile juhtmega külge panna ka mõne vanakooli heliseadme nagu nt mp3-mängija. Aga noh, see lõbu jäägu juba hipsteritele ja muudele vanakooli-meestele.

Foto: Digitest.ee

Kokkuvõtteks

Minge ja ostke see Gantry ära. Juhul, kui teil on vaja normaalset heliallikat näiteks oma töölaua taha või voodi kõrvale öökapile.

Kindlasti on saadaval kõlareid ka parema heliga (kuid mitu korda kallimaid) või soodsama hinnaga (kuid piinava helikvaliteediga). Raske on aga hetkel leida juhtmevabade kõlarite seas paremat hinna ja kvaliteedi suhet kui seda pakub Speedlink Gantry.

Hoiatan aga veelkord juba ette, et väga seiklushimuline Gantry ei tundu olevat, hoolimata igati tasemel koostekvaliteedist. Kabinetis või magamistoas või minugi poolest kasvõi tualetis aga võib temast saada teie truu kaaslane pikkadeks aastateks.