Sellest on möödas juba aastakümneid, kuid juhtmevabadus on endiselt kuum teema. Tänaseks on hakanud juhtmetest vabanema ka kõrvaklapid, mida kasutatakse nende samade juhtmed kaotanud telefonidega, kirjutab Digitest.ee.

Igatahes kasutavad tänapäeval juhtmega kõrvaklappe veel vaid konservatiivid, radikaalsed melomaanid või inimesed, kellel on suhteliselt poogen, millega nad oma telefonist muusikat kuulavad.

Juhtmevabade klappide buum on sedavõrd kuum, et sellega liituvad ettevõtted, kellest seda kohe kuidagi ei ootaks. Üheks selliseks on mäluseadmete asjatundja Silicon Power.

Enamik meist on oma elu jooksul teadlikult või teadmata kokku puutunud mõne Silicon Poweri kõvaketta või mälupulgaga. Nüüd siis tahab Silicon Power pugeda ka meie kõrvadesse. Selle püüdluse ilmekaks tunnistajaks on Silicon Power BP61 juhtmevabad kõrvaklapid.

Välimus

Karbi esteetiline välimus ja korralik koostekvaliteet kõnelevad pühendumisest kvaliteedile – valge karp kauni tantsijannaga on maitsekas ja moekas.

Võibolla on kujundus ehk pisut feminiinne, kuid tänapäevase trendika sooneutraalsuse juures võivad seda endale lubada ka meessoost kasutajad. Või kesksoost või hoopis sootud.

Ometi võib see pilt anda meile siiski väikese vihje firma ootustest potentsiaalse kasutajagrupi kohta – füüsiliselt aktiivsed naised. Füüsiliselt aktiivsed, sest suures kirjas tekst karbil lubab klappidele füüsiliste harjutuste korral higikindlust.

Klapid ise õnneks higistamist esile ei kutsu, sest on ülikerged ja minimalistlikud. Isegi klappe ühendav kaabel pole kuigi jäme. Vähemalt olen ma näinud jämedama kaabliga juhtmevabasid kõrvaklappe.

Õnneks olen ma näinud ka peenemaid kaableid. Näiteks nendel klappidel, mis tavaliselt telefonidega kaasa tulevad. Seega on tegu vaieldamatu telefoniklappide apgreidiga, seda enam, et viimased ei kipu eriti juhtmevabad olema.

Kuigi kas saab rääkida juhtmevabadusest klappide puhul, mis on omavahel juhtmega ühendatud? Ok, see oli nüüd retooriline küsimus, mis vastust ei vaja.

Klapid ise oma välimusega catwalk’il loorbereid ei lõika – mustad piklikud plastpunnid, mille väiksemat sorti firmalogo. Arusaamatuste vältimiseks on nii vasak kui parem klapp märgistatud.

(Foto: digitest.ee)

Kasutamine

Siin võin ma täie kindlusega öelda, et BP61 on parimad kõrvaklapid, mida Silicon Power eales teinud on. See tähendab, et BM61 kõrvaklapid on vähemalt minu arvates paremad, kui nende põhikonkurent BP51. Rohkem klappe pole õnneks või õnnetuseks Silicon Poweril hetkel ette näidata.

Alustaks sellest, et klapid istuvad kõrvas mugavalt. Kuigi komplektis on tervelt kolm komplekti erineva suurusega silikoonpatju, siis vähemalt mina ei pidanud patju vahetama.

Kindlamaks kinnituseks ja aktiivsemaks tegevuseks on klappidega kaasas veel kaks paari silikoonist n-ö konkse, mis peaksid klapid veel kõvemini kõrva kinnitama, kuid minul ei tekkinud kordagi isu ega vajadust neid kasutada.

Telefoniga ühendumine käis samuti lobedalt, minu iPhone X leidis need üles loetud sekundite jooksul ning ühendus püsis stabiilsena kogu testperioodi jooksul.

Klappide puhul ei pääse mööda helikvaliteedist. Ehkki tootja räägib nende klappide juures kasutatud aptX-tehnoloogiast, siis vähemalt mina selle kohalolekut ei tuvastanud.

Ehk see tehnoloogia puhkas parasjagu või oli tal muud tegemist, aga helikvaliteedis ma tema kohalolekut ei adunud. See tähendab, et heli oli täiesti keskpärane. Kvaliteetne, kuid mitte midagi erilist.

Tegelikult muidugi peaks sellest täiesti piisama sportlasele, kes ähkides rauda sikutab või higist leemendades metsaradasid mõõdab. Sportlike saavutuste tagaajamisel pole kohta muusika finesside nautimisele, vaid oluline on püsida rütmis.

Mis aga jäi klappidel vajaka saundis, tegid need tasa mürasummutuses. Passiivses mürasummutuses muidugi. Tegelikult summutasid need müra sedavõrd hästi, et nendega pole vaja isegi muusikat kuulata, et summutada näiteks avatud kontoris valitsevat lärmi.

Et klapid on juhtmevabad, siis tuleb neid vahel ka laadida. Mul küll ei õnnestunud nende akusid kordagi täiesti tühjaks pumbata, vaid harjumuspäraselt panin need igal õhtul uuesti laadima peale umbes 3-4 tunnist kasutamist.

Küll aga meeldis mulle klappide laadimiseks mõeldud mikro-USB port. Täpsemalt selle veekindel kate. Veel täpsemalt aga võrreldes teiste Silicon Poweri klappide BP51 omaga.

Esiteks sain USB-pordi katte lahti oma lõigatud küünega. Teiseks aga oli see kate kinnitatud märksa jämedama kummiribaga kui vaesel sugulasel BP51-el.

Juhtmega klappide suurim probleem on teatavasti juhtmed. Need kipuvad minema puntrasse, mille lahtiharutamine on nii närvesööv kui ka aeganõudev. Bp61 kaabel on just parasjagu pikk, et ulatuda kuhu vaja ja piisavalt lühike, et mitte minna puntrasse.

Ometi paneb mind Silicon Poweri käitumine veidi kukalt kratsima. Arvestades seda silikoonirohkust, mis klappidega kaasa tuli, pani mind imestama, et firma polnud komplekti lisanud mõnda sobilikku vutlarit, kus säilitada nii klappe kui ka ülejäänud pudinaid.

Loodetavasti Silicon Power õpib oma vigadest ning on järgmiste klappide suhtes juba hoolitsevam.

(Foto: digitest.ee)

Kokkuvõtteks

Tänapäevane tehnoloogia ühtlustub. Kui vanasti firmad spetsialiseerusid mingile kindlale tootele või tootekategooriale, siis kaasaegses majanduse peab olema paindlik ja vaatama laiemalt, kust majapidamisse kasvõi väikest lisaraha tuua.

Kuigi Silicon Poweri kõrvaklapid mulle erilist muljet ei avaldanud, siis olen kindel, et siin on tegu hoolikalt läbimõeldud äriplaaniga ning nendele klappidele on olemas piisav sihtgrupp. Seda enam, et minule klappidega muljet avaldada, on vaja keskmisest kõvasti kõrgemat taset.

Seega olen ma veendunud, et austatud lugeja jääb antud BP61 klappidega enam kui rahule. Nii heli kui ka koostekvaliteedi poolest. Samas aga kahtlustan, et analoogilise tasemega klappe on tänapäeval turul juba rohkesti. See tõstatab järgmise küsimuse, et miks just Silicon Power BP61?

Ehk on siin piisavaks motivaatoriks piisavalt mõistlik hindvõi siis täpsemalt hinna ja kvaliteedi suhe.

Juhul, kui aga mingil põhjusel tuleb valik teha Silicon Poweri kõrvaklappide seast, siis on BP61 minu kindel eelistus tänu paremale kasutusmugavusele ning suuremale usaldusväärsusele.