Paljudel uuematel Androidi nutitelefonidel on Micro-USB ühendus asendunud uudse USB-C pesaga – sellesamaga, mis on kasutusel Apple'i uuematel sülearvutitel ja ka aina rohkematel Windowsi arvutitel, kirjutab Digitest.ee.

USB standard on muutumas ja ilmselt ei lähe kaua aega, kui hetkel veel tavalised suured USB pesad ja pistikud on täielikult välja vahetatud USB-C ühendustega.

Praegusel üleminekuajastul, kus mõlemad USB pesad veel koos eksisteerivad, vajame me adaptereid ja seadmeid, mis teevad ülemineku võimalikult valutuks. Siin on üks selline seade – Silicon Power C80 mälupulk. Ühest otsast vanamoodne, teiselt poolt innovaatiline.

Üldine iseloomustus

See on ilus mälupulk. Plastikut siin kasutatud pole – kogu korpus on valmistatud puha metallist, täpsemalt tsinksulamist, mille pealispind on liivapritsiga töötlemise käigus saanud tumedama värvitooniga pärlendava tekstuuri.

See on vaadates ilus, käsitlemisel kvaliteetne mälupulk, mis sobib ka esteetiliselt uuemate MacBook-sülearvutitega ideaalselt kokku.

Mobile C80 konstruktsiooni moodustavad kaks erinevat detaili. Suurem ja silmapaistvam on ringikujuline aas, millest on mugav niisama kinni hoida või siis võtmekimbu rõnga külge kinnitada.

Pealmise korpuse alumises osas on aga mälumoodul, mille ühes otsas on USB Type A pistik ja teises otsas pisem USB-C pistik.

Üks neist on pealmise korpuse taga ja teine on kasutatav – kumb parasjagu varjul ja kumb kasutamiseks vaba, seda saab kasutaja ise otsustada, sest mälumoodul liigub korpuse küljes kenasti ringiratast ja vastavalt vajadusele saab aktiivsesse asendisse keerata kas USB Type-A pistiku või USB-C pistiku.

Küll aga tuleb Mobile C80 kasutajal tähele panna, et ta mälumoodulit oma pesast välja väänama ei hakkaks, nagu mina, õnnetu hing, muidugi ikka testimise eesmärgil tegin.

Sest mälumoodulit enda vahel hoidvad metallist “kõrvad” ei ole väga paindlikud ning kord välja venitatuna ei hoia pärast enam mälumoodulit tihkelt enda vahel kinni. Nii et see ei fikseeru korralikult ja pisut lödisema jäädes rikub kasutamiskogemust.

Seega tasub C80 mälupulka õrnalt hoida, sest nagu iga liikuv konstruktsioon, kipub ka Mobile C80 oma olema vastuvõtlik väändumistele ja muudele füüsilistele mõjutamistele.

Võtmekimbu küljes mina seda mälupulka kindlasti ei hoiaks, sest kõige hullemal juhul – kui mälupulk kusagile vahele kinni peaks jääma vms – võib mälumoodul oma haarade vahelt üleüldse välja tulla ja kaduma minna.
(Foto: digitest.ee)

Kasutamine süle- või lauaarvutiga

Ühenda mälupulk täismõõdus USB pessa või USB-C pessa ja hakka aga faile laadima. Kiiruse mõttes pole praktiliselt vahet, kas kasutada väiksemat või suuremat pesa – mõlemad toimivad samal USB 3.0 standardil ning minu testimise käigus andsid kirjutamiskiiruseks 25 MB/s ja lugemiskiiruseks 139 MB/s.

See on üsna OK tulemus, kuid saab ka paremini. Näiteks samal ajal testis olnud Silicon Power Mobile C50 mälupulk andis samas testis täpselt samade seadistustega neli korda kiirema kirjutamiskiiruse ja kaks korda kiirema lugemiskiiruse.

Miks nii – ma ei tea. Tooteandmetest mingeid USB standardite erinevusi küll välja lugeda ei anna.

Seega – kui sinu jaoks on oluline mitte stiil, vaid kiirus, siis vaata üle hoopis Mobile C50 mälupulk.
(Foto: digitest.ee)

Kasutamine nutiseadmega

Silicon Power C80 sobib kasutamiseks nutitelefoni või tahvelarvutiga, millel on USB-C pesa.

Failide mälupulgale tõstmiseks pakub Silicon Power “SP File Exploreri” nimelist tarkvara.

Kahe erineva USB-C telefoniga testides ei tundnud aga kummagisse paigaldatud SP File Exploreri rakendus mälupulka ära. Ka pärast korduvat USB Mass Storage'i seadistuste muutmist ja rakenduse sundkäivitamist mitte.

Seega on minu soovitus mitte aega raisata SP File Exploreri installimisega, vaid kasutada Android süsteemis juba olemasolevat failihaldusrakendust. See toimib kohe ja tõrgeteta.
(Foto: digitest.ee)

Kokkuvõtteks

Silicon Power Mobile C80 mälupulk aitab faile kopeerida erinevate USB-C ühenduspesaga seadmete vahel ja ei jää hätta ka sellisel juhul, kui mõni vanamoeline suurte USB pesadega kolleeg sinult tähtsaid faile saada tahab.

Eriti vajalik on Mobile C80 aga siis, kui sul juhtub olema mõni nendest Apple’i sülearvutitest, millel üldse täismõõdus USB-C pesasid polegi.

Sellisel juhul saad vabalt kasutada C80 USB-C pistikut ja ei pea enam muretsema vaheadapterite pärast.

Mobile C80 on ilus ja mõnusalt kahefunktsiooniline, kuid pöörleva disainiga korpus eeldab omanikult tavalisest hoolikamat kasutamist ning andmeedastus võiks ka kiirem olla.