Lisaks on nutitelefonid täis igasugu noortele mõeldud äppe, millega pole miskit peale hakata, mis muudkui teateid plingivad ja mida maha võtta ka ei oska, kirjutab AM.ee.

Doro, mis on seni tootnud populaarseid nuppudega telefonitorusid, mida vanem ostjaskond mõnuga tarbib, on nüüd otsustanud ka pensionäridele puutetundliku digipöörde korraldada.

AM.ee uuris lisaks ise testimisele ka paarilt sihtrühma esindajalt, kuidas neile uus isend tundub. Nende kommentaarid on all kommentaarikastikestes.

Doro 8030 sisaldab küll allääres kolme nuppu, kuid muu on puutetundlik. Seenioritelefonile omaselt on aga tagaküljel ka SOS-nupp, mis helistab ettenähtud numbritel, kui midagi peaks juhtuma. Siis piisab vaid selle nupu vajutamisest.

Muud nupud on ka mõnusalt suured ja üllatavalt kerge käiguga. Lisaks kergele käigule on nuppudel ka sügav käik ehk siis vajutades on selgelt tunda, kui nupp alla läheb.

Ekraanile saab peale panna (üldiselt ka Androidist tuntud omadusena) värina iga ekraanivajutuse peale, mis annab paremat tagasisidet selle kohta, kas midagi on vajutatud.

Ekraani ümbritsevad kõrgemad ääred, nii et haare on tugevam, kui telefoni käes hoiad ja sõrme saab panna puhkama ekraaniääre peale.

Toite- ja mikroUSB pesa asub paremal küljel harjumatus kohas. Aga küll sellega harjub – selgub, et isegi päris hea koha peal on toitejuhtme pistik, sest üleval ja all kipub USB kaabel alati paindes olema ja küljel jääb kitsal laual juhe vabalt lebama.

Lisaks on küljepealne pesa vajalik kaasasoleva doki jaoks, millest saab telefoni küliliasendist laadida. Eks seegi harjutab seeniore noorte moodi YouTube'i videoid mobiiliekraanilt vaatama, telefon laual nagu telekas püstiasendis lebamas.

Tagakaane alt leiab eemaldatava aku, lihtsalt sisse käiva microSIM kaardi pesa ja microSD mälukaardi pesa. Viimane nii lihtsalt sisse ei käi, aga midagi üle mõistuse rasket sisestamises ja kättesaamises pole.

2000 mAh aku peab mõõduka, põhiliselt vaid helistamisest koosneva elustiili juures vastu 2,5 päeva või isegi enam. Neti sisselülitamisega ja noortepäraselt äppide kasutamisega kestab aku umbes poolteist päeva.

Muidugi on olemas GPS, LTE (4G), wifi, Bluetooth, FM-raadio, SOS-nupp, 3,5 mm kõrvaklapipesa, diktofon jm.

Telefonil on viiemegapiksline kaamera, mis kõlab küll kui eilne päev, aga pilte siiski teeb. Näiteks selliseid (kliki ja näed originaalsuuruses): pilt1 ja pilt2.

Ilus kevadine õitsemise aeg. Kvaliteet sobib Facebooki üleslaadimiseks küll.

Kiirus pole küll tippklassist, aga ajab kuidagi asja ära. See telefon polegi mõeldud ralli- ja tulistamismängudeks.

Jõudlustestid:

* Quadrant: 8502 p (vaata edetabelist kohta)
* AnTuTu: 21229 p
* Geekbench 3: 995 p

Androidi kasutajaliides on Doro poolt sõrmesõbralikumaks disainitud. Ikoonid on tohutult suured, avaekraanile saab tõmmata altservast üheksa suurt mummu, millele vaid pime pihta ei saa: kõne, kuva, saada, otsing, lisa, jäädvusta, avasta, kuula, määra.

Eesti keel on kohati kummaline: näiteks leidub igal rakendusteekraanil suur nupp „Sooviksin“, mille tähendust ilmselt enne klõpsamist ära ei arva.

Mida see küll võiks teha? Vajutades selgub, et tegemist on valikunupuga, kust saab ise ekraani seadistada. Tagantjärele tundub isegi loogiline.

ekraanitõmmis

Heli on vali, isegi nii vali, et kõvema kõnega rääkija paneb kõlari õige natuke plärisema. Samas on kvaliteet hea.

Veel võib tagantjärgi nentida, et Doro on teinud tänuväärset tööd üle 65-aastastele (nagu tootja ise arvab sihtrühma olevat) 4G ja puutetundliku ekraani tutvustamiseks. Lisaks juhatatakse pensionärid kättpidi äppide kirevasse maailma.

Paraku on sihtrühm väga konservatiivne ja puuteekraan on paljudele endiselt ületamatuks takistuseks.

Nagu testkasutaja jutust selgus, oleks heaks üleminekuks mingi hübriid: näiteks LG Wine Smart, kus on nii numbrinupud kui ka puuteekraan, või lausa Blackberry stiilis täisklaviatuur.

TEHNILISED ANDMED
Nutitelefon Doro 8030
Hind: 200 eurot (Euronics)

Ekraan: mahutundlik, 4,5 tolli, 852 x 480 pikslit
Operatsioonisüsteem: Android 5.1
Kiibistik: Qualcom MSM8909
Failiruumi 8 GB, loeb kuni 32 GB microSD mälukaarti
Kaamera: 5 MP, salvestab 720p või 480p videot
Aku: 2000 mAh, Li-Ion, ooteaeg kuni 600 h, kõneaeg kuni 15 h
Mõõtmed: 13,7 x 7,1 x 1,01 cm, kaal 142 g
Andmeside: 4G, Bluetooth 4.1, wifi, A-GPS, micro-SIM-kaart
Mis veel: FM raadio, 3,5 mm kõrvaklapiväljund