Juba 1980ndatel usuti, et kohe on käes aeg, mil inimesed ei pea ümbermaailmareisiks kodust lahkumagi ning piisab vaid virtuaalreaalsus-prillidest, kirjutab Kiip.ee.

Tänaseks me teame, et mingit VR-i revolutsiooni ei ole veel endiselt saabunud. Sellest hoolimata leiavad mitmed tehnoloogiaettevõtted, et nüüd on aeg küps VR-i tulekuks.

Virtuaalreaalsuse uuele tulekule andis suure stardipaugu Oculus, mille ostis Facebook 2014. aastal ära. Pärast seda on VR-i suhtes huvi tundnud ka HTC ja Samsung.

Kui HTC ei ole enda toodet veel valmis saanud, siis Samsung on enda Gear VR peakomplekti erinevatel üritustel demonstreerinud juba pea aasta aega. Pärast pikka ootamist on peakomplekt nüüdseks müügile jõudnud.

Foto: Kiip.ee

Saime meiegi ühele küüned taha ning panime ta proovile.

Ligikaudu 150 euro eest saab endale futuristliku peakomplekti, mille kasutamiseks on vajalik omada mõnd kindlat Samsungi nutitelefoni, millest soodsaim maksab ca 600 eurot.

See teeb kogu krempli hinnaks ligikaudu 750 eurot ehk väga palju. Aga oletame, et sul oli sobilik telefon juba olemas ja sa pidid virtuaalreaalsusesse astumiseks käima välja kõigest 150 eurot.

Mida selle raha eest saab?

Kuigi virtuaalreaalsust on tekstis väga raske kirjeldada, üritame seda siiski teha.

Pannes Gear VR peakomplekti pähe, ümbritseb sind 360-kraadine pilt. Sarnaselt teiste nutiseadmetega on seadme kasutusala lai ning seda annab erinevate äppide abil laiendada.

Gear VR-i äpipoes on saadaval suur valik videoäppe ning ka pisut mänge. Neile lisaks on hulk nn demonstratsiooniks loodud äppe, mis lihtsalt demovad VR-i võimalusi.

Äppide kvaliteet on seinast seina, kuid enamiku puhul saab öelda, et oleks parem olnud, kui neid poleks üldse loodud.

Leides endale meelepärase äpi, tasub seda käivitades vaadata üles, alla ja kõrvale – pidevalt on sinu ümber toimumas midagi põnevat, mis on vaatamist väärt.

Isegi kui valitud äpp on esialgu igavavõitu tunduv uudisteäpp, võid näha mõnd uudislugu nii, et sa saad ise valida, keda või mida sa jälgid. See on lihtsalt nii teistsugune tunne.

Foto: Kiip.ee

Riistvara

Millisena kujutad sina üht virtuaalreaalsus-peakomplekti ette? Samsungi nägemuses on see suur ja kohmakas plastikust tükk. Põhiline nn töö pildi 360-kraadiseks muutmiseks teevad ära väiksed okulaarid ning sinu aju.

Telefoniekraanil kuvatakse ühte ja sama pilti parema ning vasaku silma jaoks eraldi. Tänu okulaaridele tõmmatakse see veidi laiemaks ning ülejäänud töö teeb ära aju, mis sulatab pildi üheks kokku.

Vaadates meie testis olnud Gear VR-i seisukorda, saab öelda, et see ei ole just kõige vastupidavam toode. Kuigi me ei oska öelda, mitme inimese käest käis see enne meieni jõudmist läbi, oli testikal näha kulumise jälgi.

Nägu kaitsev pehme samet oli mitmest kohast katki ning telefoni ette pandav kate oli kriimustatud. Sellise raha eest ootaks veidi kvaliteetsemat toodet.

Kokkuvõte

Kuigi VR on asi, mida peaksid kõik proovima, ei suuda me leida ühtegi põhjust, miks peaks selleks soetama 150 eurose vidina.

On ilmselge, et VR teeb veel endiselt oma esimesi samme ehk riist- ning tarkvara arenevad väga kiirelt edasi.

Meie soovitus on järgnev – soeta endale 10-20 euro eest Google Cardboard ning sa saad aru, kas VR pakub sulle huvi või mitte.

Kui sul tekib huvi, siis proovi poes Gear VR-i ning kui huvi on endiselt olemas, alles siis hakka endale midagi lisaks soetama.

Kui sulle jäi sellest arvustusest väheks, siis vaata ka videot, kus Gear VR-i peakomplekti proovivad pähe Genka, Korraldajaonu ja kohvik-baari Kivi Paber Käärid tiim.