Kuigi ekraani suuruse ja SD-kaardi toetamise mõttes on Samsung astunud kenakese sammu tagasi, on Korea gigant muus osas endisele tasemele jäänud, kirjutab AM.ee.

Välimus

Kuigi Apple tõi välja paljukiidetud ja sama palju kirutud hiiglasliku iPhone 6, vaatab Samsung oma uue seadmega just Apple'i varasemate mudelite poole.

132,4 x 65,5 mm suurune telefon on ümbritsetud alumiiniumribaga, mis annab seadmele ühtviisi juurde nii väärikust kui ka tugevust. 4,7tollise ekraaniga Alpha meenutab iPhone'i asemel kõige rohkem aga hoopis Samsungi kunagist hitti Galaxy S2 – ka Alpha istub kätte nagu valatult ning on töö tegemiseks ideaalse suurusega.

Alpha korpus on ääristatud 6,7 mm laiuse hõbedase alumiiniumribaga, millesse on mahutatud sisselülitusnupp (paremal), helitugevuse reguleerimiseks mõeldud kaksiknupp (vasakul), tagasihoidliku heliga kõlar (all paremal), port kõrvaklappide ühendamiseks (ülal keskel) ning microUSB laadimispesa (all keskel).

Esiküljel on tuttav Samsungi logo, kuular, 2,1 MP esikaamera, üks füüsiline nupp (töötab ka sõrmejäljelugejana nagu S5-s) ja kaks puutetundlikku nuppu. Tagaküljel on nahka imiteeriv plastmass, tootja logo ja 12 MP kaamera. Ei midagi erilist, aga ka mitte midagi, millepärast häbenema peaks.

4,7" ekraan on küll väga lähedal ideaalsele suurusele, kuid konkurentidega võrreldes madalam resolutsioon (720p) rikub positiivse efekti kiiresti. Kui telefon maksaks enam kui 500 euro asemel 300, oleks selline resolutsioon mõistetav, kuid antud juhul tundub see pettusena.

Kuigi peamine Androidiga töötav konkurent Sony Xperia Z3 Compact on vee- ja tolmukindel, ei tasu selliseid mugavusi Alphalt oodata. Arvestades isiklikku negatiivset kogemust Galaxy S4 Active’i veekindlusega, on see isegi tervitatav – ei ole mõtet anda lubadusi, mida pidada ei saa.

Sisemus

Kuna Alpha on varustatud sõrmejäljelugejaga, on kohane sellele esimesena tähelepanu pöörata. Jah, see on olemas, ning jah, see töötab. Aga see ei tööta alati ja igast asendist, vaid ainult siis, kui sõrm on õige niiskusega, õige nurga all ja seda libistatakse üle lugeja õiges suunas.

Ilma liialdamata võib öelda, et vana hea PIN kood või muster töötab siiani paremini kui sõrmejäljelugeja, mida peab luku avamiseks keskmiselt 3-4 korda nühkima. Kuigi seadistamisel pakutakse võimalust sisestada näpujälg, kui telefoni sama käega hoitakse, ei õnnestunud minul ühe käega lukku avada. Mitte kordagi.

Tänu 8-tuumalisele protsessorile ja Samsungi optimeeritud Androidile ning aplikatsioonidele töötab kõik kiirelt kui välk. Oma osa annab ka fakt, et lihtsamate tööde jaoks kasutatakse 4 aeglasemat tuuma ning keerukamate rakenduste tarbeks 4 kiiremat. Automaailmaga võrreldes – nagu HEMI. Erinevate aplikatsioonidega testides ei jäänud kahtlust, et võimsusest puudu ei ole ega tule.

Foto: REUTERS

1860 mAh aku on vähese mahutavusega, aga see pole ka eriline ime, kui telefon on selliste mõõtmetega nagu Alpha. Hoolimata sellest pidas aku keskmisest aktiivsema kasutamise korral alati vastu vähemalt ühe tööpäeva. Rahulikuma päeva lõpetuseks ei pidanud aga Alpha saba üldse seina pistma – mahla jagus ka järgmise päeva varaste lõunatundideni.

Kui häda käes, saab abi funktsioonist Ultra Power Saving, mis muudab ekraanipildi mustvalgeks, lihtsustab töölauda, hoiab töös ainult hädavajalikke rakendusi ja katkestab mobiilse andmeside, kui ekraan on välja lülitatud. See on hea funktsioon, kui akutaset on vaja säilitada pikema aja jooksul (nt 4 tundi), aga samas tuleb arvestada, et Ultra Power Saving muudab telefoni põhimõtteliselt kümme aastat vanemaks ja jätab alles vaid tõesti hädavajalikud funktsioonid (helistamine, SMS).

Alphast kirjutades tuleb eraldi peatuda mobiilisignaali tugevusel. Esiteks olgu öeldud, et Alpha sobib helistamiseks hästi – ka vähemate levipulkade puhul on kõnekvaliteet alati väga hea (selge ja piisavalt vali) ning kõned ei katkenud (välja arvatud ühel korral).

Teiseks peab aga ära märkima, et enamus ajast oli levipulkadest esindatud üks või paremal juhul kaks esimest. Kuna see ei mõjutanud kõnekvaliteeti, siis eeldan, et tegemist oli vigase testmudeliga, mis kuvas signaali tugevust valesti. Testimiseks saadud telefonil oli ka märge, et see polnud tavaline müügisolev, vaid tootja testmudel. Võib-olla oli see konkreetse isendi eripära (et mitte öelda viga) – sisse lülitatud telefon ei helise ja helistajale öeldakse, et see on võrgust väljas.

Tarkvara osas ei ole midagi muutunud ning Alphaga kaasa tulevad rakendused on samad mis S5-l ja eelmistel mudelitel. Paraku ei ole muudatusi tehtud ka kasutajaliideses, mis hoolimata paarist kosmeetilisest uuendusest näeb välja nagu mats minevikust ega sobi stiilse kestaga kokku.

Loodetavasti võtavad Korea disainerid järgmiseks ette kaua puutumatuna hoitud TouchWizi ja viivad järgmise mudeli sisemuse vastavusse välimusega.

Üks olulisematest asjadest, mida Alphast ei leia, on SD-kaardi pesa. Alphad on saadaval 16 GB ja 32 GB sisemäluga ning sellega peab lihtsalt leppima, sest mälukaarti pole kummalgi kuhugi pista. Arvestades Samsungi senist praktikat on see tõsine tagasilöök ja –minek.

Alpha on varustatud 12 MP tagakaameraga. Mõnes mõttes on see tagasiminek, sest S5 võib uhkustada 16 MP kaameraga, aga samas tuleb arvesse võtta ka telefoni suhteliselt väikseid mõõtmeid.

Kaamera kasutajaliides on meeldivalt lihtne ja eeskujulikult kiire. Paljuski vastab see S5-le, kuid lisatud on võimalus udustada tausta. Video filmimisel on vaikimisi resolutsioon 1080p, kuid valida saab ka FullHD – see aga tähendab, et mõned funktsioonid on keelatud.

Pildikvaliteet ei pakkunud ühtegi üllatust. Nii nagu ülejäänud Samsungid, sh S5, ei saa ka Alpha hämaras pildistamisega väga hästi hakkama ning teravate fotode tegemiseks on vaja kuhugi toetuda. Videokvaliteet on aga seevastu vägagi eeskujulik.

Kokkuvõtteks

Kaheldamatult on Samsung Galaxy Alpha ilus telefon, mille koostekvaliteedile ei ole mitte midagi ette heita – telefon ei nagise ega paindu ning töötab laitmatult.

Mulle meeldis, et ekraan on peaaegu ideaalse suurusega ning telefon mahub tänu sellele kenasti taskusse ja pihku. Välimuse poolest on Alpha vaieldamatult Samsungi parim telefon üle kolme ja poole aasta ehk ajast, mil tutvustati Galaxy S2.

Sisemusega pole aga Korea telefonitootja viitsinud liiga palju vaeva näha – kasutajaliides on endiselt vanaaegne (pehmemalt öeldes traditsiooniline), 12 MP kaamera on samuti pigem traditsiooniline kui suunda näitav, sõrmejäljelugeja töötab sama tagasihoidlikult kui S5-l ning SD-kaardi toe puudumine on mõnede jaoks pahandav.

Kui telefoni enam kui poole tuhande euro suurune hinnasilt ei takista, siis võib Alphat soovitada heaks töötelefoniks, mille aku peab keskmisest paremini vastu ja võimas protsessor ei jää hätta ka keeruliste rakendustega.

TEHNILISED ANDMED

Samsung Galaxy Alpha
Hind: 539 eurot (Tele2)
Protsessor: 1,8 GHz neljatuumaline
SIM-kaardi tüüp: nano SIM
Vee- ja tolmukindel: ei ole
Ekraan: 4,7- tolline, 720 x 1280 pikslit, Super AMOLED
Operatsioonisüsteem: Android 4.4.2
Mälu: 32 GB
Töösagedus: 4G 800/850/900/1800/1900/2100/2600, 3G 850/900/1900/2100, GSM 850/900/1800/1900
Kaamerad: eesmine 2,1 MP, tagumine 12 MP

HINNE: 7,5/10

PLUSSID:

+koostekvaliteet
+välimus
+jõudlus
+mõõtmed

MIINUSED:

-vananenud kasutajaliides
-SD-kaardi toe puudumine
-ekraaniresolutsioon
-sõrmejäljelugeja kvaliteet