Mõnes mõttes tuleb selline disain küll tuttav ette, aga Samsungi puhul on tegemist siiski esimese sellise mudeliga, mis nii silmaga vaadates kui käega katsudes ei tundu plastisena, kirjutab Digitark.ee.

Tagapaneel on jätkuvalt küll plastist, aga selle tekstuur on peenem. Mingil seletamatul kombel on tume tagakaas käe all tunduvalt kummisem kui valge!

Alpha puhul ei saa paksusest rääkida, sest 6,7 mm on nutitelefonide maailmas ikka päris õhuke number. Kuigi väikese mööndusega, sest kaamera objektiivi osa ei mahu teps selle numbri sisse ära nagu ka alloleval fotol näha.

Mõõtmed kajastuvad ka kaalus – 115 grammi on paras kärbeskaal.
 Ekraani suuruseks on 4,7 tolli.

Vaatamata vaid HD-resolutsioonile, on AMOLED kujutise värvid sügavalt küllastunud, aga selged kõigis valgusoludes. Ja isegi särava päikese all. Veidi võib norida vaatenurga suuruse üle, aga igal juhul on see üle keskmise.

Võimas, aga vajab tihti laadimist

Kaks korda neli tuuma on rohkem kui mõne mehe sülearvutis. Koos 2 GB töömäluga jagub jõudlust igaks tegevuseks.

Teine tera on aga selles, kui pikaks ajaks seda jõudlust jagub. Siin on minimalistlik disain ja nutitelefoni gabariidid need, mis seavad piirid aku füüsilistele mõõtmetele. Ja aku mahtuvusest, mida on 1860 mAh, jagub vaid üheks tööpäevaks.

Seda siis kasutadas Alphat sihipäraselt – natuke veebis surfamist, navigeerimist, veidi meilindust ja Spotify kasutamist.

Tagakaane alt leiab ka teise üllatuse. Nüüd on ka Samsung kasutusele võtnud nano SIM-kaardi.

Kaamerad jäädvustavad reaalsust hästi

Kaamera on traditsiooniliselt olnud üks Samsungi tugevaid külgi ning erandiks ei ole ka Alpha.


12 megapikslisel põhikaameral kogub valgust 1/3“ sensor. Fotograafi kasutajaliides on tuttav juba Galaxy S5 mudelist nagu ka erinevad võtterežiimid (panoraam, kaksikkaamera, HDR, animeeritud foto jne).

Videopoolel toetab 30 kaadrit sekundis UHD- (3840 x 2160 px) salvestusi, mis teevad UHD-telerite omanike meele rõõmsaks. Ise filmid, ise toodad telerile korralikku sisu.


Fotod tunduvad veidi ületeravustatud ja liiga värvilised olevat. Või muudab fotod selliseks OLED-ekraan. Vaid väga hämaras jääb kaamera reaalsuse jäädvustamisega hätta.

Suurema mahuga (üle 30 MB) andmete kiiremaks edastamisel suudab Alpha Booster režiimis kasutada korraga nii WiFi- kui ka LTE-ühendust, mis on väga positiivne lahendus.

Põnev pulsilugeja ja vähetundlik sõrmejäljelugeja

S-Health peab kenasti arvet päeva jooksul astutud sammude üle ning pakub lisaks pulsi kiiret fikseerimist.

Parema käega õnnestub pulsi mõõtmine mugavamalt, vasakule käe sõrmele kipub kaamera muhk ette jääma. Aga asjal on jumet, töötab ja loeb päris täpselt.

Foto: digitark.ee

Sõrmejäljelugejaga aga nii lihtsalt ei lähe. Olles pikka aega kasutanud IBM ja HP arvutite sõrmejäljelugejat, mis tõesti toimivad igas asendis, siis Alpha puhul on kaks võimalust – sensor kas saab aru või ei saa.
Hea üllataja, kuid mitte lipulaev.

Kokkuvõtteks saab nentida, et kuigi tegu ei ole täiesti uuel tasemel lipulaevaga (selleks on jätkuvalt Galaxy S5), on Samsung leidmas uut hingamist ning pakub täiesti arvestavat asjalikku ja ka disainilt üllatavat nutitelefoni Galaxy Alpha.

Kiidame: disain, mõõdud, ekraan

Laidame: akukestvus, sõrmejäljelugeja