Ka fotokaamera pole midagi enamat kui vaid tööriist, vahendamaks looja nägemust reaalsusest. Mida vähem seda kaamerat fotograafi ja reaalsuse vahel on, seda parem. Mida lihtsam on soovitud pildi saamiseks vajalik fototehnika, seda suurem on loominguvabadus, kirjutab Digitest.ee.

Saage tuttavaks kaameraga, mis kehastab endas tõelist loominuguvabadust. See on Ricoh GR III. Vormilt pisike. Kasutamise poolest lihtne ja kiire. Pildikvaliteedi poolest professionaalne.

1996. aastal 35 mm filmi kasutava Ricoh GR1 aparaadiga alguse saanud Ricoh GR-kaameraseeria on tänaseks tõusnud legendaarsesse staatusesse. Eriti just tänavafotograafidele on läbi aastakümnete meeldinud GR-kaamerate tagasihoidlik korpus, kiire toimimine, intuitiivne käsitsemismugavus ja väga hea pildikvaliteet. Täpselt need omadused on oma eelkäijatelt pärinud ka Ricoh GR III.

Minu tutvus GR-seeriaga sai alguse juba kuus aastat tagasi, mil proovisin praegusest kaks astet vanema seeria aparaati ja... võib vist öelda et mingil tasandil armusin sellesse. Kirjutasin oma kogemustest ka ülevaate. Pärast seda ostsin endale Ricoh GR II kaamera ja olen suurima rahulolutundega sellega pildistanud siiamaani.

Nüüd on aga minu käes testimiseks-pildistamiseks olnud Ricoh GR III. Ja peab ütlema, et tunded on vastakad. Kas peaks vana hea GR II vahetama uue mudeli vastu? Kas uue GR III kasutajaliides ikka on parem? Kas selle põhjalikult täiustatud autofookus on siis tõesti oluliselt kiirem ja värinastabilisaator ikka võimaldab aeglasemat säriaega? Vaatame koos, milleks GR III võimeline on.

Foto: digitest.ee

Ricoh GR III vs Ricoh GR II

Ricoh GR III on pisikese korpuse, suure peegelkaameraliku APS-C formaadis pildisensori ja 28 mm f/2.8 fiksobjektiiviga kompaktkaamera. Sellega ei saa suumida ja selle objektiive ei saa vahetada, kuid see-eest mahub see isegi teksapükste taskusse, on poole sekundiga pildistamiseks valmis ja pildistab ülidetailseid ja teravaid hea dünaamilise ulatusega RAW-faile.

Täiustatud mudelina Ricoh GR II kaamerast on Ricoh GR III-le lisatud sensoripõhine värinastabilisaator, eemaldatud integreeritud välklamp ja täiustatud autofookuse tööd (lisatud faasituvastusega teravustamispunktid sensoril).

Veidi on muudetud juhtnuppude asetust ja kasutamise loogikat ning kohandatud menüüd ja muud ekraanil olevat puutetundlikkuse jaoks.

Lähipildistamise režiim (makro) on senisest võimekam. 10 cm asemel on lähimaks teravustamiskauguseks nüüd 6 cm! Koos sensori lahutusvõime tõusuga annab see tulemuseks oluliselt parema lähipildistamisvõimekuse kui aste vanemal Ricoh GR II kaameral.

Ricoh GR II oli kiire, aga Ricoh GR III on veel palju kiirem. Eriti on seda tunda kaamerapuhvri puhul. Kui enne tahtsid pildistada mitu RAW-faili kiirelt järjest, pidid iga faili pildistamise vahel umbes pool sekundit ootama. Nüüd võid rabada päästikut nii kiirelt. kui jõuad – kõik pildid salvestatakse otsekohe kaardile ja mingit ootamisaega ei ole.

Lihtsalt testiks proovisin JPG + RAW sarivõtet. GR II pildistab 10 faili ja hangub. GR III puhul jääb sarivõte aeglasemaks 14. kaadri peal.

Aastaid Pentaxi (ja seega ka Ricohi) standardiks olnud Mini AB USB pesa on õnneks asendatud USB-C pesaga. See on suurepärane, sest ma saan näiteks MacBooki USB-C laadimiskaabli adapteri küljest lahti ühendada ja Ricoh GR III kaamerasse susata. Kaamera saab sülearvutist toidet ja kui ma soovin, võin samal ajal (kaablitpidi arvuti külge ühendatuna) pildistada või tehtud pilte vaadata või neid wifi võrgu teel kaamerast nutiseadmesse saata.

GR III aku mahutavus on eelkäija 1250 mAh asemel 1350 mAh. Pisut suurem mahutavus pole aga aku vastupidavust tõstnud – vastupidi, aku vastupidavus on pisut väiksem kui Ricoh GR II kaameral. Selle põhjuseks on kindlasti teada-tuntud energiaröövel: sensoripõhine mehaaniline värinastabilisaator. Samuti võib-olla võimsam protsessor ja suuremad fotofailid. Lühike akukestvus ei peaks aga deal-breaker olema. Tõsisemal fotograafil on varuaku nagunii tagavaraks. Lisaks on GR III kaamerat äärmuslikel juhtudel võimalik laadida ka pildistamise ajal – näiteks akupangast.

Ricoh GR III kaameral on 2 GB sisemälu! See päästab sind ühel päeval, kui sa järjekordselt SD-kaardi maha unustad.