Hiinas on tohutu hulk telefonitootjaid ja kuigi sealne valitsus teeb kuuldavasti ühtaegu kodus ja mujal äritegemise raskeks, on paljud ikka huvitatud Euroopa ja USA turgudele pürgima.

Ja millal siis veel, kui mitte tänavu, kui seni võitmatuna näinud Huawei on USA-Hiina kaubandussõjas korralikult kaigast saanud!

Nii jõudis mõne kuu eest Eestisse ametlikult ka selline firma nagu realme, mis on 2018. a mais Oppo endise asepresidendi loodud elektroonikatootja. Uus tegija turul – tuleb tutvuda!

Testimiseks võtsin telefoni X3 Superzoom, mida saab Eesti edasimüüjatelt hv.ee osutusel nüüd alates 366,84 või 397,6 euro eest. Hind oleneb failiruumi suurusest, mida võib olla 128 või 256 GB.

Esmatutvus

Esmamulje on alati tähtis ja siin suudab X3 Superzoom kindlasti oma punktid kätte saada. Kenad näevad välja nii seade ise kui ka selle särtsakalt tibukollane karp, millest kohe mu lemmik kujunes.

Vaheldus tavapärastele mustadele ja valgetele telefonikarpidele ja jääb kohe silma! Pikas plaanis selline asi muidugi tähtsust ei oma, aga. nagu öeldud, esmamulje loeb.

Arvustuse autori foto

Paneme käima

Soodsa mulje jättis ka Android 10 peale paigutatud kasutajakeskkond Realme UI, mis on kenasti puhas ega tüüdanud mind kõikvõimalike "soovitustega" ehk kutsetega telefonitootja või mõne teise tehnoloogiafirma tooteid kasutama.

Ei kujuta ette, paljudele see üldse korda läheb, aga paar minu jaoks Androidi telefoni puhul tava- ja ootuspärast asja ei toiminud ka. Näiteks ei saanud äppe näpuga kinni hoida ja teiste äppide peale sikutada, et sel viisil uusi kaustu luua.

Ka ei saanud näiteks koduekraanist vasakul asuvat digiabilise-lehte päris välja lülitada. Aga see pole kindlasti midagi, mille pärast aparaadi poodi tagasi viia tahaks.

Kasutajakeskkond pakkus ka meeldivaid üllatusei, näiteks võimalus eelpaigaldatud äppe kustutada. Yandexi nägemine mulle näiteks ei meeldinud, nii et tore oli see eemaldada, mitte kuhugi ära peita.

Ka koduekraani oma maitse järgi korrastamine (vidinad jm) sujus mugavamalt kui näiteks Samsungi Galaxy telefonidel, mida olen aastaid hoolega kasutanud. Vähem kordi pidin uuesti näppu ekraani vastu pressima, et pärast mingi muudatuse tegemist teisi valikuid uurida.

X3 Superzoom pakub lisaks Galaxyte stiilis kiirmenüüd, mida saab ekraani paremast äärest välja viibata ja seegi meeldis mulle rohkem kui viimase aasta jooksul põhitelefonina kasutatud Galaxy Note10+ pakutav.

Külgmenüü võtab nimelt vastu nii äppe kui ka tegevusi ning nende arv on suurem kui korraga ekraanile mahub. Kui suur, ei viitsinud katsetada. Umbes kümnest korraga aitas.

Kaamera

Tehnoloogia-ajakirjanikud on harjunud testima X3 Superzoomist palju kallimaid telefone, millel on muidugi muljetavaldavam pildistamis- ja videokvaliteet "tagataskus".

Seega on raske öelda, kuidas jääks pildikvaliteediga rahule see müütiline "keskmine" eestimaalane, kes üle 300 euro maksvat telefoni naljalt ei osta.

Mulle tundus X3 pildikvaliteet täitsa mõistlik, oluliselt kallimate telefonide omaga võrrelda ei anna, 370-400 euro eest on siin tulemust aga küllalt. Sama kehtib ka suumitud piltide kohta (telefon pakub viiekordset optilist suumi).

Nagu enamiku telefonide puhul, annavad paremad valgustingimused ka paremat pildikvaliteeti, ja see kehtib ka suumitud fotode kohta. Need omandavad lausa toreda "joonistatud" välimuse. Nagu järgneval pildil loodetavasti aimata:

Näide suumitud pildist: arvustuse autori foto

Kus on Android 11?

Kel on huvi uusima (= turvalisima ja võimalusterohkeima) Androidi opsüsteemi vastu, peab X3 Superzoomi puhul septembris ilmunud uut suurt väljalaset nimega 11 ilmselt üsna kaua ootama.

realme esindajad julgesid hetkel ainult ennustada, et allalaaditavaks muutub see järgmise aasta teises pooles. Ja mina julgen omakorda ennustada, et Android 12 see telefon ei näegi, nagu selle hinnaklassi nutiseadmete puhul üsna ootuspärane.

Vähemalt on Google'i äpid ja ka mitmed muud populaarsed USA taustaga äpid (nagu Facebook ja Messenger) täitsa olemas ja eelpaigaldatud.

Kokkuvõtteks

realme X3 Superzoom jättis täitsa hea mulje. Lühikese tutvuse käigus ei saa muidugi ühegi telefoni puhul selle vastupidavust ja võimalikke peidetud (tarkvara)vigu teada, kui ei õnnestu just ootamatult millegi otsa "komistada".

Näiteks mingeid telefone pikalt testides on võimalikud vead ja puudujäägid hakanud ilmnema alles reeglina mitu kuud peale pidevat kasutamist, või siis Androidi uue suure väljalaske ilmumise järel.

Nii et vähem 370-400 euro eest kaaluksin X3 Superzoomi ostmist küll. Esile see millegagi tingimata ei tõuse, teistest maha ka ei jää. Paraku on tänavu ilmunud soodustelefone ka mitmelt armastatud tipptootjalt nagu Google, OnePlus ja Apple, nii et konkurents on tihe.

Muide, karbis kaasas on laadimiskaabel ja seinaadapter, aga mitte kõrvaklappe (nagu ka näiteks uusimatel iPhone'idel). 3,5 mm pesa asemel on USB-C, mis pole kunagi ideaalne tundunud, sest korraga ei saa ju laadida ja klappe kasutada. Aga mis teha, moodsad ajad.

Mina isiklikult ei paneks telefonidele enam isegi kaablit ja adapterit kaasa. Tekitab vähem e-prügi. Kellel tõesti vaja, saab suht odava hinnaga juurde osta.

realme X3 Superzoom põhinäitajad

  • Ilmumisaeg: juuni 2020
  • Hind Eestis: alates 370 eurost
  • Mõõtmed ja kaal: 163,8 x 75,8 x 8,9 mm / 202 g
  • Ekraan: 6,6" IPS LCD, 1080 x 2400 pikslit, 20 : 9 kuvasuhe, Gorilla Glass 5 ekraanikaitse
  • Kiip: Snapdragon 855+
  • Opsüsteem: Android 10, kunagi muutub allalaaditavaks Android 11
  • Töömälu ja failiruumi (GB): 8 + 128 või 12 + 256
  • Aku: 4200 mAh, 30 W kiirlaadimine
  • wifi ac, Bluetooth 5.0, USB-C 2.0, GPS, NFC, sõrmejäljelugeja paremal küljel
  • 3,5 mm pesa pole, kõrvaklappe kaasas pole
  • Topelt-esikaamera: 32 MP lainurk (f/2,5, 26 mm, 1/2,8", 0,8 µm) + 8 MP ülilainurk (f/2,2, 105˚, 1/4,0", 1,12µm) / 1080p video 30 k/s
  • Nelik-põhikaamera: 64 MP lainurk (f/1,8, 26 mm, 1/1,72", 0,8 µm, PDAF) + 8 MP periskoop-telefoto (f/3,4, 124 mm, PDAF, OIS, 5 x optiline suum) + 8 MP ülilainurk (f/2,3, 119˚, 16 mm, 1/4,0", 1,12 µm) + 2 MP makro (f/2,4) / 4K ja 1080p video 30 või 60 k/s, 720p video 960 k/s
Tootja foto