Mis see nutivõru on, mida see teeb, milleks see hea on ja kas selles ka mõni varjatud miinuspool peitub? Kuu aja pikkuse proovimise jooksul sain teada nii mõndagi, kirjutab Digitest.ee.

Kauaoodatud nutivõru Razer Nabu X on nüüd natuke üle kuu müügis olnud ning on näha, et tootjana Razerit ikka veel austatakse.

On ka põhjust – nende pakendid on alati ilusad, tooted töötavad ning harva juhtub nii, et pärast ostu tahaks sellest loobuda. Pigem tekib tunne, et oled varem millestki väga olulisest ilma olnud.

Muidu mänguritele tipptarvikuid tootev Razer ütleb, et Nabu X on kõigile. Kusagil hinges olen ka mina mängur ning saan aru, miks just nemad selle peale tulid – mängurid üldjuhul ei hiilga tervislike eluviisidega ning Nabu X on suurepärane toode, et seda parandada.

Funktsionaalsuse osas on Nabu X väga lihtne. See loeb samme, väriseb ja sütitab tulukesi, kui telefoni tuleb mingi teade ning... ega väga palju rohkem ta ei teegi.

Ahjaa, kui talle peale koputada, siis ta süütab vastavalt sinu päeva täidetud eesmärkidele enda peal tulukesi, aga seda on palju mugavam vaadata telefonist.

Välimus

Ma olen kasutanud oma elus paljusid erinevaid Razeri tooteid ja ka erinevaid nutiseadmeid ning seetõttu julgen kinnitada, et see toode on natuke eriline välimuse poolest.

See on lihtsalt nii lihtne, nii mittemidagiütlev (selle kõige paremas mõttes) ning loomulik, et minu sõbrad ei täheldanudki seda minu käel enne kui ma vastu seda toksisin, et teada saada kui kaugel olen ma enda päevase eesmärgiga.

Selline minimalism on väga mõnus, sest see ei tõmba liigselt tähelepanu ning muidu kohmakad spordikellad ei sobi kindlasti näiteks ülikonnaga, mis ongi Nabu X puhul teisiti – kuivõrd see on nii pisike, mahub see kenasti manseti alla ning ei sega seal kedagi.
Foto: Digitest.ee

Kasutamine

Kasutamine on väga lihtne. Esmakasutusel tuli seadme aku täis laadida spetsiaalse kaasas olnud USB-kaabliga, mis kinnitub seadme siseküljele.

Juhe ise on lühike, aga razerlikult robustne. Ja roheliste otstega, muidugi. Siis tuli alla laadida igati intuitiivne tarkvara, mis kohe mulle sidumist ka pakkus.

Sidumine toimub kiirelt ning selle kinnituseks vilgutab seade oma tulukesi korra ning väristab ennast.

Kurb on muidugi see, et seadistamise võimalusi tarkvara täna liigselt ei paku. Sisuliselt saab vaid valida, mis värvi LEDid süttivad kõne, sõnumi või äpi teate korral. Mina jäin vaikesätete juurde, sest need tundusid päris loomulikud.

Rohkem midagi tegema ei peagi. Seade loeb sinu samme ning ajal, kui sa magad, üritab määratleda sinu unekvaliteeti.

Viimase täpsuses ma küll kahtlen, ent samme loeb Nabu X küll piinliku täpsusega. Ka minu pikkusest tulenev läbitud distants tundus kilomeetri läbimisel üllatavalt täpne (1002 meetrit, ütles Nabu X).

Funktsioonid

* Sammulugemine – väga täpne. Arvestab muuhulgas läbitud distantsi kasutaja pikkuse põhjal.

* Unekvaliteedi jälgimine – ei saanud sellest päris tolku. Võib-olla minu unetsüklid vahelduvadki iga 30 sekundi tagant, võibolla ei toimi see päris hästi. Aga vähemalt saab infot selle kohta kui palju sa magad. Tõsi, algus- ja lõpuaja pead jällegi ise märkima.

* Teavitused – võib muutuda natukene häirivaks kui su telefon pidevalt väriseb, sest siis võib ranne päris haigeks jääda. Kui aga kõik ära seadistada siis tõtt-öelda mulle meeldib, et ma ei pea kätt taskusse panema.

* Integreerumine teiste rakendustega – see on Razeril eriti hästi välja kukkunud, sest suhteliselt lühikese ajaga on väga paljud rakendused saanud endale Nabu X toe. See võimaldab aga Nabu kogutavat infot nendele edastada. Näiteks Steami on võimalik panna meenutama sulle, et sa mõne pikema jalutuskäigu tegema pead.

Mis mind väga üllatas, olid nii akukestus kui ka mõju iPhone'i akukestusele. Olin eeldanud, et vähemalt kolmandikust akumahust võib suu puhtaks pühkida, ent olin väga meeldivalt üllatunud kui esimesel nädalal laadisin Nabu X-i vaid ühel korral ja see oli ka esmalaadimine.

Edaspidi tuli seda teha kahel korral nädalas, aga seda polegi väga palju. Samas mobiiliaku kasutus jäi suhteliselt samale tasemele. Tunnikese ehk kaotasin – aga midagi sellist, et väga häirinud oleks ei suutnud ma täheldada.
Foto: Digitest.ee

Kokkuvõte

See väriseb. Palju ja pidevalt, kui sa oled aktiivne inimene, kel on palju nutitelefonirakendusi, mis pidevalt teateid saadavad.

Värin võib muutuda natuke tüütuks, sest ainus moodus randmevibra välja lülitada on loobuda rakenduse teadetest ka telefonis. Nabu tarkvara ei võimald ei luba äpphaaval ka teavitusi maha võtta. Väidetavalt saab seda teha tulevikus.

Selle aja jooksul kui ma kasutasin Nabu X ei jäänud mul mitte midagi märkamata, mis minu e-elus toimub. Kui nüüd mõelda on sellest natukene kahju, sest nii läks raisku kindlasti mõni väärtuslik hetk.

Kui sa soovid olla aga pidevalt ühenduses siis on see parim seade ever. Ta ei asenda mitte midagi. See on lisaseade, mis hoiab mänguri sportlikuna ning pidevalt enda telefoni läheduses, sest levialast välja kõndides kukub nutipael käepeal lakkamatult värisema.