Kindlasti aitavad kahju ennetada ja hüvitada nutikindlustus ja/või tugev kaitsekest (nn rugged-telefonid on juba sellise sisse ehitatud).

Siiski oleks ka huvitav teada, et milline tavaline nutitelefon on kõige tugevam ehk

Telefoni terveksjäämine oleneb asjaoludest nagu kukkumise kõrgus ja pind, millele see kukub (diivan on kindlasti õrnem kui asfalt). Ka tuleb arvesse võtta, et hiljem on näha eelkõige pindmised vigastused, mitte kukkumisest tekkinud mikromõrad vms. Nii et korratavate tulemustega testi teha on väga raske, kui mitte võimatu.

Kuulus riistvaratestijate sait Tom's Guide otsustas asja siiski uurida. Nad korraldasid 12 nutitelefoniga (15 500 euro väärtuses seadmeid!) põhjaliku mahakukutamistesti, mille läbiviimiseks ehitasid isegi seadeldise Dropbot 5000.

Testijad kukutasid iga telefoni testi käigus seitse korda, 1,2 või 1,8 meetri kõrguselt, puidule, betoonile ja veega täidetud vetsupotti.

Testist sündis kolm üldist järeldust:

* kui kaitsekesta pole, siis telefon tõenäoliselt terveks ei jää

* AGA telefon võib 1,8 m kõrguselt puidule kukkudes heal juhul terveks jääda

*JA telefon võib ka 1,8 m kõrguselt betoonile kukkudes suuresti terveks jääda, kui sel õnnestub serva peale kukkuda

Motorola Moto Z2 Force (Tootja promofoto)

Motorola Moto Z2 Force vastupidavuse-pingereas esikohale jõudmine ei tule üllatusena, arvestades, et sellel on ShatterShield-kaitsega ekraan, mille puhul tootja annab garantii, et sinna mõrasid ei tule. Isegi 1,8 meetrilt betoonile kukkumine tõi vaid väikseid täkkeid metallraamile.

Z2 Force on tippmudeli kohta mõnusalt odav (500 eurot), aga paraku enam mitte esimeses nooruses (ilmus möödunud juulis) ja puudub ka IP-standardi põhine veele vastupidavus. Vetsupotti kukkumise testis lõpetas see töö, kuigi ärakuivamise järel elustus taas.

Auväärsele kolmandale kohale tuli Apple'i juubelimudel iPhone X, mille tugevus on hea uudis kõigile neile, kes nõustuvad telefoni eest vähemalt 1000 eurot "välja käima".

12 testis osalenud lõplik skoor kümnepalliskaalal (tugevaimast hapraimani):

ekraanitõmmis

Lõpetuseks Tom's Guide'i video ka: