Isegi fotograafid on mõneti ülirahul - kaamera juures annab kõike sättida, nii nagu profikaamerategi puhul, kirjutab AM.ee.

Veelgi enam - Windows Phone 8.1 Denim editioniga on kaasa tulnud sellised pildi ja video kruttimise seaded, mida pole isegi kaameratel. Need aitavad kompenseerida väikese sensori ja miniatuurse optika puudujääke ülesvõtetel.

Vaata, mida Lumia kaamera võimaldab:

Kuid mitte ainult kaamerast ei tahtnud ma rääkida. Nokia Lumia 640 XL oli AMi käes pikemat aega ja nii oli võimalik seda igast küljest põhjalikumalt uurida igapäevases kasutuses erinevates olukordades.

Harjumuse jõud on suur. Väikese Lumia 635 juurest suure „labida“ 640 XL juurde liikudes ei taha sellega esialgu kuidagi ära harjuda – liiga suur on. Käes on suur, taskus on suur. Laual on suur. Kõrvaäärde tõstes liiga suur.

Aga et see hea on, selgub alles hiljem. Väikese telefoni peale tagasi minna on veel raskem – midagi ei mahu ekraanile ära, raske on neile pisikestele nuppudele töntsi sõrmega pihta saada jne.

Suurel telefonil tekib kiiresti ekraani käsitsemise vilumus - nagu osav suitsetaja oma Zippoga, manipuleerib ka nuhvliomanik oma suure telefoniga – mobiili sõrmede vahel liibistades saab ka ühe käega igasse ekraaninurka ligi ja käigu pealt nii veebi lehitsetud kui numbri valitud ja helistatud. See oskus tuleb tõesti mõne päeva või nädalaga iseenesest.

Kiirus on nuhvlil OK, aga enne veel tahaks rääkida sellest, kuidas asjad telefoni jõudsid.

Kui oled juba Windows Phone 8.1 kasutaja, siis uues telefonis on kõik asjad eelmisest kasutatud mobiilist kõigi äppide ja taustavärvideni kohe olemas (kui valid enne vanas telefonis pilvevarunduse). Deja vu. Saad kohe oma telefoni liigselt kruttimata kasutama hakata.

Isegi kontod on seadistatud, uuesti tuleb sisestada vaid paroolid. Vaid mõned Nokia programmid, mida saab nüüd Microsofti omadega asendada, tuleb üle installida (nt Nokia HERE lihtsalt HERE'i vastu jne).

Tagakaas on eemaldatav ja tundub küll kahtlaselt plastmassine ja õrn, aga ei tundunud pika kasutamise järel ei kriime koguvat ega isegi servadest läikivaks kuluvat. Kui siiski miski kriimustus tekib, siis pole plastmassist kaane vahetamine üldse kallis. Asendamine on lihtne ja telefon näeb jälle välja nagu uus. Võid isegi mõne muu kestavärvi valida.

Kaane all on SIM kaardi pesa ja microSD kaardi pesa. Kumbagi jaoks tuleb aku eemaldada, et midagi pessa panna. Aku on suur, 3000 mAh ja eemaldatav. Ja kestab ühe päeva kindlalt. Kui päeva jooksul palju pole telefoni piinanud, veab ka teise päeva õhtusse. Kui aga tõsiselt terve päeva kõnelda ja surfata, 4G sees, siis teisel päeval kustub telefon ombes lõuna paiku.

Kaamera on hea. Natuke jääb värvide poolest maha erksate, isegi veidi üle keeratud värvidega Aasia tootjatele, aga pärast annab suurt pilti natuke timmida ka. Ning plassimad värvid on meie hallile igapäevaelule isegi lähedasemad kui neoonseks keeratud mõne teise lipulaeva tehtud pildid.

Vaata pildinäiteid siit (klikkides avaneb suurem): 1 ja 2.

(Pildid on natuke vähendatud, nii nagu OneDrive neid telefonist varundab)
Lumia 640 ja suurem 640 XL (Foto: REUTERS)

Kõnekvaliteet on hea. Eriti siis, kui teine osapool räägib ka HD-kõnesid toetava telefoniga ja HD-kõnesid toetavas võrgus. Natuke ainult on siis heli nagu metalsem või kõlatum.

Testitud sai HD kõne Elisa võrgus, sest tundub, et Eestis operaatorite vahelised HD-kõned ei toimi. Elisalt Elisale aga lülitutakse üsna tihti HD peale ja see kogemus on üsna omapärane. Keegi pole ju harjunud teise inimesega rääkima nii selge heliga.

8 GB mälu on aga ilmselgelt liiga vähe, kui suurematest puudustest rääkida. Juba natuke videot tehes saab vaba mälu kiirelt täis. Lisa-microSD on vajalik. Muusika ja filmide laadimisest telefoni me ei räägigi - need tuleb kohe kindlalt mälukaardile suunata.

Süsteem võtab telefonis välkmälu 3,6 GB ja valik vajalikke rakendusi veel paar GB, seega järgi jääbki oma asjade jaoks veel vaid mõni gigabait nii piltide kui videote jm jaoks.

Jõudlustestid:

AnTuTu – 11955
WP Bench speedtest – 245,09

Ekraan telefonil on natuke väiksema resolutsiooniga kui mõned muud tippnuhvlid (1280 x 720 pikslit ehk lihtsalt HD), kuid silmaga suurt erinevust ei märka.

Küll aga annab see suurele akule lisaaega. Nii küündibki aku eluiga pooleteise kuni kahe päevani. Laadida võiks siiski iga öö. Laadimiseks vajab telefon särtsu rohkem, näiteks väiksemast akupangast ei pruugi tühi telefon enam pilti ette võttagi.

Rakendused? Äriks on kõik elementaarne olemas, seda enam, et paljud kasutavad Office365 ja Outlooki, mis on Windows Phone'i hästi integreeritud.

Outlook, Skype, Office, Flipboard, Instagram, LinkedIn, Spotify, Taxify ja OneDrive on olemas, mänguritel võib ainult tekkida probleeme oma Androidi-rakenduste teisikute leidmisega Windowsist, sest paljusid neist siin pole.

Ka Google´i teenused on kohati lünklikud, aga siiski olemas: Gmaps, YouTube, GDrive jne on kasutatavad, aga mitte nii head kui Androidis.

Foto: tootja

Head asjad

Paneme siis kirja, mis on Lumia 640 XL-i kõige paremad asjad. Need on korralik kaamera, hea aku tööaeg, vastupidav disain ja piisav kiirus kõige jooksutamisel.

Halvad asjad

Puudused: võimalik, et kui oled Androidisõltlane, siis ei sobi see nuhvel just ideaalselt.

Ka liiga suur telefon võib olla liiga ebamugav liikuvamal inimesel kaasas kanda, kes veebis surfamiseks nii suurt telefoni ei vaja (selleks on nt alati tahvel kaasas). Telefoni enda mälu on vähevõitu - 8 GB saab ilma muusika- ja videoteegita kohe täis.

Kokkuvõtteks: osta?

Kokkuvõtteks võib öelda, et äritelefonina on see Lumia üsna hea tükk. Sobib ka valitsusele, sest ajab asja ära ka Exceli tabelite tõsistele kasutajatele. Suurel ekraanil on näha ka väikesed eelarveread.

Samas on ikkagi tegemist Windows Phone´i operatsioonisüsteemiga, mille platvorm on vähem toetatud kui Androidil ja iOS-il. Aga võimalik, et seda polegi vaja - kasutaja, kes tahab nutitelefoni selleks, et nuhvli põhifunktsioone saaks probleemideta kasutada, sellele sobib Lumia küll. Lisaks on see telefon ka ülimalt odav - alla 250 euro.

TEHNILISED ANDMED
Microsoft Lumia 640 XL

* Hind: 249 eurot (Eesti Telekom)

* Võrk: GSM / HSPA / 4G

* SIM: Micro-SIM

* Ekraan: IPS, multipuutetundlik, 16 mln värvi, 5,7 tolline, 720 x 1280 pikslit (~259 ppi), kriimustuskindel (Corning Gorilla Glass 3)

* Operatsioonisüsteem: Microsoft Windows Phone 8.1 Lumia Denim (veel käesoleva aasta sees saab telefoniomanik võimaluse tasuta laadida alla Windows 10)

* Protsessor: Qualcomm MSM8226 Snapdragon 400, neljatuumaline, 1,2 GHz Cortex-A7

* Graafikakaart: Adreno 305

* Mälu: microSD pesa kuni 128 GB kaardile, välkmälu 8 GB, operatiivmälu 1 GB

* Kaamera: taga 13 MP, 4128 x 3096 pikslit, Carl Zeissi optika, autofookus, LED välk, 1/3'' sensor, kuni 1080p@30fps video; esikaamera 5 MP, 1080p

* Ühendused: WiFi 802.11 b/g/n, DLNA, hotspot; Bluetooth v4.0, A2DP; GPS, GLONASS, Beidou; NFC; FM raadio; microUSB v2.0

* Aku: Li-Ion, 3000 mAh, ooteaeg 936 tundi (2G) / 936 tundi (3G); kõneaeg 31 tundi 20 min (2G) / 23 tundi 40 min (3G)

* Mõõtmed: 157.9 x 81.5 x 9 mm

* Kaal: 171 g