Nupud on nimelt taga keskel. Seal ei satu neile kogemata sõrmega pihta, kui telefoni hoiad, kirjutab AM.ee.

Samas on tagant nuppude katsumine sõrmega väga mugav. Taga keskel on valikunupp ja helivaljuse nupud kahel pool seda. Ainuke puudus, et näpp kipub vastu kaameraobjektiivi minema ja seda hägusamaks tegema, eriti kui juhtub niiske sõrm olema.

Eelmine kord, kui G4 telefoni testisime, oli see nahkse tagakaanega, mis nurkadest juba natuke kulumise märke ilmutas.

Seekordne on metallimitatsiooniga plastik - elegntsete peente servadega. G4s on endiselt mugav ja käepärane telefon, aga uurime, mida see salapärane väike s-täht nime lõpus juurde on toonud.

Tegelikult see väike s on hoopis natuke viinud - nimelt ekraani suurus on kahanenud 5,5 tolli pealt 5,2-le. Kahanemine on väike ja ega eriti muidu aru ei saagi, kui kaks telefoni kõrvuti panna.

Siiski on 5,2 tolli meeltmööda neile, kes nuhvleid põlgusega "labidateks" nimetavad ja samas sooviksid suurte ekraanide kasutajad ehk tiba suuremat netisurfiks sobivat ekraani, et ei peaks eraldi tahvlit ostma. LG G4s on siis kuskile sinna vahepeale kompromissiks loodud.

Ka piksleid on uuel ekraanil vähem, punktitihedus hõredam, hind soodsam. Võrdleme LG G4 testiga - vägagi palju on sarnaseid omadusi, aga hind rohkem kui poole soodsam.

LG on oma G-telefonide hinda viimasel ajal üldse jõuliselt langetanud, nii et need on leidnud tee päris paljudesse kingikottidesse.

Mida siis selle raha võrra on tehnilistest näitajatest vähemaks võetud? Näiteks mobiilne internet pole Cat6, vaid Cat4 ehk 300 Mbit/s asemel saab oma gigabaidilimiidi "vaid" 150 Mbit/s kiirusel ära põletada.

Kaalu on ligi 15 grammi vähem. RAM-mälu on 3 GB asemel 1,5 GB. Välkmälu aga 32 GB asemel 8 GB, mida on üsna vähe. Õnneks saab microSD kaardiga täiendada seda kitsikust.

Kaameraga on samuti odaval telefonil kokku hoitud: 13 MP asemel 8 MP taga ja 8 MP asemel 5 MP ees. Kokkuhoiusaaga jätkub ka wifi juures: LG G4 toetab ka ac-wifit ehk ülikiiret uusimat standardit, noorem vend G4s aga toetab vaid b/g/n standardeid ilma ac-ta.

Aku on 3000 mAh pealt kahanenud 2300 mAh peale. Kas ikka veel on ostumõtted? Jah, peavadki olema, sest LG G4s, mis pole siiski üldiselt kasutades LG G4-st väga palju kehvem, maksab ligi paarsada eurot. LG G4 aga oli kunagi 700 euro hinnatasemel ja praegu ikka veel 500 euro kandis. Seega hinnavahe on määratu.

Selle hinnavahe juures on aga telefon välimuselt nagu rohkem kui poole kallim G4, aga vaid õige pisut väiksem. Korpus ei nagise, eemaldatav tagakaas sulgub tihkelt ja ekraan on ere ja loetav, ehkki mitte nii hea kui G4 oma. Aga G4 ekraan oli konkurentidega võrreldes ikka seal ülemises otsas.

Kõne kvaliteet on normaalne, isegi hea - või kui meenutada, siis mõnel juhul ka väga hea. Müra summutav mikrofon andis natuke metalse kõla ka heli summutavate kardinate vahel.

Kaamera teevad mugavaks spektromeeter, mis värve õigeks sätib ja laser, mille abil fokuseeritakse. Laserist praegu hämaras õues ringi jalutades palju kasu pole, aga lähivõtted vähese valgusega ruumis tulevad teravamad.

Siin üks proovipilt ligi kümnekraadisest jõulueelsest Tallinnast, taevas on paksult pilves ja pimedavõitu on isegi südapäeval:

Foto: am.ee

Ekraaniklaviatuuril olevaid klahve saab lisada ja eemaldada ning klaviatuuri kõrgust reguleerida – kas klahvid suuremaks ja tekstiaken võiksemaks või vastupidi. Samuti saab tirida klaviatuuri kaheks - et kahest servast oleks mugav pöialdega kiirelt tippida.

Telefoni jõudlustestid jäid küll natuke alla LG G4-le, kuid Androidi edetabelis saavutas see telefon kohe G4 järel auväärse 7. koha. Pole paha odava telefoni jaoks.

Quadrant: 23 696 p
Antutu 6.0 – 31 131 p
PCMark for Android – 3737 p
Geekbench 3 – 2254 p

Aku aga kestis täistööpäevaga ilusti õhtusse, kuid mitte enamat - enne magamaminekut oli ekraanil hoiatus viimaste protsentide peatse ärakulutamise kohta ja kui oleks veel südaööl välja pidutsema läinud, oleks ilmselt akupanka vaja läinud.

Või teist akut - LG G4s-i tagakaas on ju eemaldatav ja aku vahetatav.

Kokkuvõtteks - võib seda telefoni soovitada küll, ja just sellise hinna eest nagu Eesti poodides praegu saada, on telefoni rohkem kui küll.

Ei maksa ehmuda pikast nimekirjast näitajatest, mis võrreldes rohkem kui poole kallima tippmudeliga kehvemad on.

Vaadata tasub oma hinnaklassis konkurente ja siin pole häbeneda midagi - peale aku, mis võiks oluliselt kauem kesta.

TEHNILISED ANDMED
LG nutitelefon G4s
Hind: 219 eurot (Klick)

* Operatsioonisüsteem: Android 5.1 Lollipop

* Võrk - GSM / HSPA / LTE: HSPA+ 42 Mbit/s, LTE Cat4 150/50 Mbps

* Ühendused: Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, A-GPS, GLONASS, USB 2.0, DLNA, NFC

* SIM: Micro-SIM

* Protsessor: Qualcomm Snapdragon 615 (MSM8975AC, kaheksatuumaline)

* Aku: 2300 mAh, Li-ion

* Ekraan: 5,2 tolli (1920 x 1080 pikslit, 423 pikslit tollile, IPS)

* Mõõtmed: 142,7 x 72,6 x 9,9 mm

* Kaal: 139 g