Kaks pikka aastat on möödunud digipöördest, kui üle Eesti lülitati välja analoogsaatjad ning telepilt hakkas vaatajani levima üle õhu digitaalsel kujul, selgitab ajakiri Tehnikamaailm.

Kaupmeestele oli see muutus hea, sai müüa uusi telereid ja digibokse, aga tarbijale ei toonud see kaasa erilist muutust paremuse poole.

"Kuidas nii," võib mõnigi lugeja küsida. Püüan siis kohe neile uskumatutele selgitada seda vastuolu teleritootjate ja telejaamade näitel.

Valdav enamik telekanaleid väljastab ikka oma saateid 576 reast koosneva signaalina, samas kui teleritootjad pakuvad juba kolm aastat müügiks (vaid ehk ainult) 1080 pildirida edastavaid, kaunilt kujundatud ja üha õhemaks muutuvaid pildikaste.

Loomulikult on neis sees väga hea pildiparanduse tarkvara, mis suudab tarkvaraliselt pildiridu juurde joonistada – et pilt oleks ilusam.

Lisaks siinkohal veel, et telepilt muutus Eesti telekanalitel selle aasta alguses vastavaks formaadile 16:9, nii nagu on kohane paneelteleri ekraanile.

Kuid teleritootjad ei ole jäänud väljateenitud loorberitele puhkama, vaid arendavad sõltumata telejaamade võimekusest omi tehnoloogiaid edasi.

Üheks selliseks silmapaistavaks näiteks on LG poolt selle aasta alguses maailma vallutama saadetud Ultra High Definition Television elik UHDTV teler 84LM960W, mille üks näidiseksemplar mai lõpus Maarjamaale jõudis.

Kõrvalhüpe kinomaailma

Enne imeteleriga lähemalt tutvumist teeme kiire kõrvalpõike kinno.

20. sajandil kasutati kinolevis vaid filmilindile salvestatud materjale. Kui digitaalsete videokaamerate tehniline võimekus kasvas, võtsid julgemad kinorežissöörid kasutusele digitehnika ja niimoodi jõudsid kinodesse FullHD resolutsiooniga filmid.

Esmapilgul tundus see suur edasiminek – filme oli levitada lihtsam ja odavam, kinotehniku ülesandeks jäi vaid õigel ajal vajutada PLAY ja STOP nuppu, kuid suurtel kinoekraanidel tundus ka sellisest pikslihulgast vähe olevat.

Kinofilmi pildi kvaliteet sõltub õigupoolest kahest seadmest – üks neist on kaamera, millega materjal on üles võetud, ning teine on projektor, mis valmistoodangut saalis maha mängib.

Tänu sellistele kaameratootjatele nagu Canon, RED Digital Camera Company ja Sony on operaatoritel käes tehnika, mis on suuteline üles võtma 4K-formaadis liikuvat pilti.

Ja tänu projektoritootjatele (Barco, Nec ja Sony) on täna maailmas üle 17 000 kino, kus saab nautida kõrgeraldusega ülitäpset 4K-kino.

Kes on näinud "Avatari" 3D-versiooni, "Kääbikut" või "Lohetätoveeringuga tüdrukut", on kindlasti kogenud 4K filmielamust. Kui mitte sisu mõttes, siis vähemalt üliteravat ja detailirohket pilti.

Nende filmide andmemaht on tohutult suur. Tavalise koduarvuti kõvaketta mahust jääb kõvasti puudu, sest pakkimata vormingus on ühe filmi mahuks umbes 20 terabaiti.

Foto: tootja

Kodukasutaja võimalused

Kodusesse levisse ei saa sellise mahuga filmid täna kuidagi jõuda, sest puudub vastav andmekandja.

Kasutades parimaid pakkimisalgoritme, saame ühe filmi mahuks 120-250 GB! Tavalisele kahekihilisele Blu-ray plaadile mahub vaid 50 GB, mis ei anna kuidagiviisi UHD filmi mahtu välja.

Ka tulevased neljakihilised Blu-ray-plaadid (BDXL) jäävad jänni, kuigi mahuks lubatakse 128 GB. Ja ilmselt ei ole neid võimalik ka tänastes Blu-ray-mängijates kasutada, seega on vaja uut lähenemist.

Sony, tuntud nii seadmete valmistajana kui ka filmikompaniina, lubab oma tulevase PlayStation 4 abil 4K-filmid internetiühenduse abil kättesaadavaks teha.

Ehk trend on selge – kui enne jõudis ainult muusika, siis nüüd jõuavad ka filmid vaatajani interneti vahendusel.

Maailma eri paigus katsetatakse nii õhkTV kui ka kaabelTV võrkudes 4K sisu edastamist.

Ka on tehtud esimesed katsetused satelliitTV poolelt, kuid seni edutult. Põhjuseks on liiga suur striimivoog, et mahtuda tänastesse standarditesse.

Isegi kui kasutada 4K-telekanali edastamiseks ära kogu ühe MUX-i maht (DVB-T standardis kuni kümme telekanalit, kokku 30 Mbit/s), oleks vaja umbes seitse korda "jämedamat toru".

Mammutteler elutoas

Sirutame oma käed välja, käsivarred hästi sirgeks, sõrmed ka, ja mõõdame, kas saame kaks meetrit täis. Vaevalt. Aga LG 84tollise ekraani laius on peaaegu kaks meetrit.

Ja selline teler vajab vist eriti suurt elutuba, tuleb klassikareegleid armastavale inimesele meelde. Tõsi ta on, aga veidi teistmoodi.

Reaalsuses sõltub kõik hoopis vaadatava filmimaterjali kvaliteedist ehk resolutsioonist.

4K demoklippe võib rahumeeli nautida pooleteist meetri kauguselt. Kõik detailid on üksipulgi välja joonistatud, pilt sujuva liikumisega ning ekraan ei tundugi koosnevat üksikutest pikslitest.

Pikslite poolest võiks isegi lähemale minna, aga siis ei suuda inimese silmad enam nii suurt ekraani korraga hoomata.

Blu-ray plaadilt mahamängitav FullHD-film näeb gigantsel ekraanil välja suurepärane, kuid joonistab armutult välja kõige pisemad vead, mis tavasuurusega ekraanil märkamata jääks. Seetõttu tasub astuda paar sammu tagasi ning nautida "üles" skaleeritud FullHD-filmi umbes kolme meetri kauguselt.

Tavaline telepilt on hoopis teine asi. Teadupärast koosneb SDTV (720 x 576) pilt veidi alla poole miljonist pikslist, mida teler püüab sobituda taasesitama kõigi oma kaheksa miljoni piksliga.

Nii on pilt, hoolimata teleri tarkvara algoritmide püüdlustest, ebaterav ja porise ilmega. Tuleb astuda veel paar sammu tahapoole, s.t umbes kuue meetri kauguselt tundub ekraanil kuvatav silmadele täiesti vastuvõetav – kaovad ära eraldiseisvad pikslid ning telepildist moodustub tervik.

Seega tõesti – igasse elutuppa LG Ultra-teler ei sobi, sest sõltuvalt algmaterjalist on vaja muuta vaatamiskaugust.

Kui me vaatasime teisel testikatsel 84tollisel ekraanil tuntud HD-kvaliteediga filme, märkasime mõnes stseenis selliseid detaile, mis tavaekraanil olid märkamatuks jäänud.

Ka sel viisil võib suur ekraan viia filmielamuste nautimise hoopis uuele tasemele.

Pildikvaliteet

Värvitasakaalu, taustvalgustuse ja kontrastsuse seadistamiseks on LG-l piisavalt võimalusi. Seadistamise tulemusena vastab teleri värviedastus täiel määral BT709 (Blu-ray) normile.

Kahju, et esialgse püsivaraga ei kaasne valikut BT2020, mis vastaks 4K-standardile. Mustvalge pildi kontrastsuse seadistamisel tunduvad mõned tumedamad objektid veidi külmema tooniga kui peaksid.

Ka taustvalgustuse seadistamine jätab veidi soovida. Nii võib ühtlase tumeda testpildi puhul märgata mõningast taustvalgustuse läbikuma ning ka täiesti musta pildi puhul mõningaid heledamaid halosid.

On ütlematagi selge, et 4K-pilti suudab see teler hiilgavalt esitada. Oleks vaid seda materjali rohkem, mida nautida. Kaksteist testklippi on igat pikslit väärt. Teravussügavus on lihtsalt vapustav ning iga pisemgi detail kuvatakse ülima täpsusega.

Blu-ray filmide kvaliteet sõltub vaid ühest parameetrist – kas algmaterjal on kohe üles võetud 1920 x 1080 resolutsiooniga või on tegemist DVD-materjali digitaalse töötlusega.

Viimase puhul (erinevalt esimesest) on eraldatavad selgelt nähtavad veakesed. Aga kolm meetrit on paras vaatamiskaugus ka remasterdatud filmide puhul.

Selline vaatamiskaugus on tavapärane ka näiteks 55tollise FullHD-teleri puhul. Kõrgeraldusega pildi värvid vastavad täpselt normile.

Täpselt sama jutt kehtib ka FullHDtelekanalite korral. Pilt on suurepärane, värvitasakaal paigas ning detailid selged.

Hoopis teine tera on tavatelevisiooni vaatamisel, mida ei saa nimetada nautimiseks. Teler püüab küll piksleid juurde joonistada, aga igast sepikust saia ei saa.

Kiirelt liikuvate objektide korral on kontuuridel silmanähtavad ebateravused. Ebateravus liikumisel häirib seda vähem, mida kaugemalt ekraani vaadata.

3D vaatamiseks on komplektis kaasas neljad passiivprillid, lisaks ühed klipsid prillikandja jaoks ja kahed mänguriprillid.

3D-pilt on eriti hea, sest suur ekraan joonistab ruumilised efektid paremini välja kui pisem.

Kui väiksematele ekraanidele võib ette heita, et 3D jääb ekraani sisse, siis nüüd täidab 3D kogu ülisuure ekraani ning ulatub sealt väljagi.

Lisaks saab LG oma konkurentidele lõpuks öelda, et tema 3D on nüüd täiesti FullHD – vasak silm näeb 1080 paaritut rida ning parem silm 1080 paarisrida.

Heliosakond

Kui tavaliselt saab paneelteler etteheiteid heli osas, siis seekord saab LG heliosakond kiidusõnu.

Korpusesse on mahutatud kaks madalsageduskõlarit, mis koos teiste elementidega annavad kokku hästi tasakaalustatud helipildi. Kahjuks puudub kõrvaklapipesa ja ka SCART-liidesest ei saa heli välja.

Kui teleri helist jääb väheks, saab ressiiveri või kodukinoga ühendamiseks kasutada digitaalset optilist heliväljundit.

Loomulikult on olemas ARCi toega HDMI, kui kodukino sellist ühendusviisi võimaldab. Nende abil on võimalik edastada mitmekanalilist heli, kui ka telekanal seda edastab.

Smart-osakond

Võrreldes meie selle aasta testiteleriga (vt TMi veebruarinumber) ei ole LG muutusi ette võtnud.

Komplektis on jätkuvalt kaks pulti, neist teine, Magic Remote'i nime kandev, on igati abiks veebis või SmartTV osas ringi liikudes.

Teleri saab internetti ühendada nii võrgukaabli kui ka sisseehitatud WiFi abil.

3D-filmide vaatamiseks saab kasutada rakendust LG Premium, mis striimib LG serverist kolmemõõtmelisi klipikesi.

DLNA osas ei ole samuti muutusi, kõik koduvõrku jagatu on kättesaadav ning USB-liidesega kõvakettalt 3D-filmide mahamängimine õiges režiimis algab automaatselt.

Teise USB-liidesesse saab liita kõvaketta, mida kasutada telesaadete salvestamiseks.

Skype'i kõnedest huvitatu peab rahakotti kergendama veel 130 euro võrra, mis teleri 20 000 eurose hinna kõrval on köömes. Ja nii on kolmaski USB-liides kasutusel.

Foto: tootja

Tehnikamaailma testi jõudes oli teleris püsivara, mis ei tunnistanud veel 4K värviedastuse standardit BT2020, seetõttu sai kõik mõõtmised tehtud värvistandardi BT709 (Blu-ray) järgi.

Kui olime testimise lõpetanud ja tegime ettevalmistusi teleri tagastamiseks, saabus teleriekraanile info, et saadaval on uusim püsivara.

Ja oh üllatust – pärast püsivara allalaadimist ilmus värvivalikute nimekirja ka BT2020. Aga selleks ajaks olid meil mõõtmised juba mõõdetud...

LG teler 84LM960W

Hinnatase: 20 000 €
Paneel: IPS LCD
Taustvalgustus: LED
Ekraan: 4K Ultra HD, 3840 x 2160 pikslit
Mõõdud: 1916 x 1120 x 40 mm (ilma jalata)
Kaal: 79 kg (koos jalaga) / 68 kg (ilma jalata)
Veeb: www.lge.ee

Hea

* suurepärane pilt vormingutes UHD- ja HD
* kõlarisüsteemi helikvaliteet
* USB kaudu salvestamine
* multimeediatugi

Halb

* SDTV-pilt lähedalt vaadatuna
* Puudub kõrvaklappide liides