Paneme kõrvuti nelja tootja parimaist parimad telefonid ja vaatame, mis tunded tekivad, kirjutab ajakiri Tehnikamaailm.

Just nimelt – tunded. Sest olgem ausad, need ajad, mil protsessori võimekus või mõni muu stopperiga mõõdetav suurus mobiilinduses olulisel kohal oli, on läbi saanud. Sest näitajad on lihtsalt rohkem kui piisavad.

Kõigi võrdluse mobiilidega saab vajadusel ka rääkida, aga ainult helistamiseks on muidugi mõistlikumaid valikuid. Eelkõige on need aparaadid loodud tegema asju, milleks veel mõned aastad tagasi oli suuteline pigem arvuti, videokaamera või fotoaparaat.

Nende "asjade" tegemiseks on loomulikult abiks suur ekraan, millele tootjad on aasta-aastalt tollikümnendikke lisanud ning ei näi veel peatuvat.

Kahel mobiilil on 5tollised, kahel 4,7tollised ekraanid. Kui taolisele pindalale mahutada 1920 x 1080 pikslit, on näiteks 5tollise ekraani lahutusvõimeks 441 ppi! Võrdlusena tasub meenutada, et trükistandardiks on 300 dpi.

See illustreerib tegelikult hästi kogu tippnutifonide olemust – kas üldse on vaja supernäitajaid, kui neid tegelikult enam näha pole?

Konkurents on aga selline omamoodi asi, mis ei lase tootjatel aega maha võtta ja rahulikult järgi mõelda – kui ikka naabril juba on, siis tuleb vähemalt samaga vastata.

Eelnevaga tegime natuke liiga LG-le – võrdluses olev mudel nimega Optimus G E975 on tegelikult maailmas saadaval alates eelmise aasta lõpust ning "kõigest" 1280 x 720 ekraaniga. Praegune tipp, 5,5tollise FullHD ekraaniga Optimus G Pro pole veel ametlikult Euroopasse jõudnud.

Tegelikult võiks jutu siinkohal ära lõpetada lühikese soovitusega: kui te tahate sellise raha eest osta selliste mõõtudega telefoni, siis sobivad kõik, mis vähegi kätte mahuvad. Kõik need sisaldavad rohkem tarkust, kui otsida oskaks ja aastaga avastaks.

Nii oligi ausalt öeldes võrrelda keeruline – mis neist tehnilistest näitajatest ikka reastada. Tulemus oleks umbes sama sisukas, kui proovida autosid valida võimsuse, tippkiiruse ja lisavarustuse hulga järgi.

Nii kõrvutamegi seekordse testi osalisi mitte pingereas, vaid tähestikulises järjekorras.

Esikohta, nagu ikka, pole välja anda lihtne, aga vast leiab igaüks just selle õige, sest iga mudel on sedapuhku piisavalt "kiiksuga".

Vaata täisteksti ja rohkem fotosid ajakirja Tehnikamaailm juuninumbrist!

HTC One
Hinnaklass: 600 €

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

HTC One on maailma kõige viimistletuma välimusega mobiiltelefon, mille tehniline pool ei jäta samuti häbisse.

Telefon istub hästi käes tänu matile alumiiniumist tagapaneelile ja konkreetsetele servadele. Küll aga on lukustusnupp jäänud ebamugavalt kaugele, ülemisse serva.

4,7tolline ekraan ja FullHD resolutsioon tähendavad rekordilist, 446 ppi teravust. IPS-ekraan on väga kirgas, aga kahjuks ka hämaras – kui kasutada heleduse automaatikat.

Ekraani all asuvad kaks nuppu on puutetundlikud ja nende asukohti on HTC ümber kujundanud – näiteks tavaliselt keskel paiknev "koju" asub paremal servas, ning keskel on hoopis HTC logo.

Eksklusiivse välimuse ja võimsa protsessori kõrval on HTC eripäraks 4,1 MP sensoriga UltraPixel-kaamera ning optiline stabilisaator. Suuremad pikslid tähendavad paremat valgustundlikkust.

Kasutajaliides nimega Sense 5 on küllalt erinev tavalisest Androidist ning vajab harjumist, kuid visuaalne pool on kena.

Kõnede puhul kestab HTC aku testikonkurentidest vähem, ent veebi ja video puhul jagub elektrit kauemaks. Säästliku kasutuse korral pole võimatu ka paar-kolm päeva ühe laadimisega vastu pidada.

Mälukaardi võimalust HTC One'il pole ning akut vahetada ei saa.

LG Optimus G
Hinnaklass: 450 €

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

LG Optimus G "hõigati" välja juba mullu augustis, ent jõudis maailmas müügile alles läinud aasta novembris. Eestisse saabus tippmudel paar kuud tagasi.

Sisuliselt on tegemist eelmise aasta mudeliga ning see kajastub ka tehnilistes näitajates. Näiteks 4,7tollisel ekraanil on "ainult" 1280 x 720 pikslit ja kiibistikki on eelmise aasta mudel (sarnaselt Sonyga).

LG valikus on ka hiiglasliku FullHD-ekraaniga Optimus G Pro, mida esitleti veebruarikuus toimunud konverentsil Barcelonas, ent hetkel pole infot selle saadavuse osas.

Optimus G välimuse kohta ei saa küll midagi halba öelda, mobiil tundub käes igati kvaliteetne, ent HTC või Sonyga võrreldavat finessi siiski pole. Vorm on kandiline, ent plast tundub libe.

LG Optimus G eripäraks on see, et mingisugust eripära pole. IPS-LCD-ekraan on kontrastne ja kirgas, 13 MP kaamera on meeldiva kujutisega ning neljatuumaline protsessor piisavalt kiire.

Kasutajaliidest on LG ümber kujustanud, lisanud värve ja suuri fonte – tulemus on küll veidi õnnestunum kui kaasmaalasel, aga mitte oluliselt.

Mittevahetatav aku peab hästi vastu – olenevalt režiimist või kasutusest lausa paar-kolm päeva.

Mälukaardi lisamise võimalust pole.

Komplektis on hea disainiga kõrvaklapid.

Samsung Galaxy S4
Hinnaklass: 600 €

Foto: AFP

Foto: AFP

Samsung Galaxy S4 on uusim mobiil ja peidab endas teoorias kiireimat "rauda". 1,9 GHz protsessor, kõikvõimalikud sensorid (sh infrapuna, temperatuur ja õhuniiskus) ning 441 ppi AMOLED-ekraan.

Küll on aga skaala teises otsas koostematerjalid ning viimistluskvaliteet – kasutatud on pehmevõitu plastmassi ning metalliimitatsiooni. S4 mahub kätte kenasti, ent libe korpus ei tee seal püsimist lihtsamaks.

Vaatamata hiiglaslikule 5tollisele ekraanile, loovad ümarad nurgad ja olematud ekraaniservad mulje väiksemast aparaadist.

Ekraani allservas asuvast kolmest nupust on kaks puutetundlikud ning vajavad üksjagu näpugümnastikat – eriti paremal all asuv tagasi-nupp.

S4 trumbiks on tehnilised näitajad ja lõputud funktsioonid. Veebilehti saab peanoogutusega üles-alla kerida, video läheb automaatselt pausile, kui kõrvale vaadata, korraga saab salvestada tagumise ja eesmise kaameraga jne jne – mõned neist täitsa töötavad, teised mitte nii väga.

Samsung proovib Androidi visalt parendada kasutajaliidesega TouchWiz, mis näeb välja segane ja värviline.

Aku on suurim ning vahetatav – hea tahtmise puhul jagub elektrit päevadeks.

Sisemälu saab laiendada MicroSD-kaardiga, ent selleks tuleb tagakaas lahti sikutada.

Ekraani saab kasutada ka kinnastega.

Sony Xperia Z
Hinnaklass: 600 €

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Sony Xperia Z on suur. Kandiline vorm võimendab veelgi telefoni hiiglaslikke mõõtmeid. Koostekvaliteedist ja materjalivalikust õhkub eksklusiivsust ning käes püsib "labidas" hästi. Paremal küljel asuv suur lukustusnupp muudab igapäevase kasutuse lihtsamaks.

Esipaneelil pole ühtegi nuppu – ka Androidi nn vaikenupud on puutetundlikena ekraanil. Taoline lahendus võtab küll ekraanil ruumi, kuid muudab kasutamise mugavamaks, sest nupud asuvad kõrgemal.

Ekraan on konkurentidest veidi väiksema kontrastsusega, ent samas meeldivalt loomulik. Kontrastsus langeb nähtavalt vaatenurga muutudes.

Xperia Z-i teeb unikaalseks veekindlus. Telefon vastab IP57 sertifikaadile, mis lubab uppumist kuni meetri sügavusele. Komplektis on kaasas laadimisdokk, kuhu saab telefoni laadima asetada ilma et peaks juhtmetega nikerdama.

Vastava rakenduse abil saab käivitada erinevaid toiminguid, kui telefon dokiga või mis tahes seadmega (lahti) ühendatakse.

Sony kasutajaliides on kõige minimalistlikum ning mõjub puhtalt – niivõrd, kuidas Android võimaldab.

Mittevahetatav aku peab vastu keskmiselt – hea tahtmise ja toitesäästurežiimi kasutades lausa paar-kolm päevagi, ent sihipäraselt kasutades kukub laetuse protsent nähtavalt.

Küljel asub kummise klapi taga MicroSD-kaardi pesa.

Ekraani saab kasutada ka kinnastega.