Kuid standardid olid visad levima ja alles nüüd, viimastel aastatel, võime rääkida, et viimane kaabel – USB kaabel telefoni laadimiseks - on varsti ajalooks saamas, kirjutab AM.ee.

Telefonidel pole enam lahtikäivaid korpuseid ja varsti pole ka külge ühendatavaid laadimiskaableid. Elu läheb jälle lihtsamaks.

Seda lihtsat elu asusime testima Cemisto Balticust saadud stiilse juhtmevaba laadijaga - Aukey Luna on selle ümara laadimisaluse nimi.

Seade toetab Qi standardit ja seega peaksid sobima enamike tuntud tootjate tuntud telefonimudelid. Nokia, LG, Samsung ja teised on kinnitanud just selle standardi tuge oma telefonide juhtmevabal laadimisel. Vaata sobivate seadmete nimekirja lõpust. Testisime seda juhtmevaba laadijat (tõenäoliselt viimase Nokia logo kandva) Lumia 830-ga.

Aga mida siis ikka laadijast pikalt testida? Laeb püstiasendis kettale asetatuna peaaegu sama kiiresti kui juhtmega (ligi 80% täis sama aja jooksul), küliliasendis õige pisut kauem.

Kiire laadimise tagavad kolm osaliselt kattuvat primaarset laadimismähist õhukeses kettakujulises aluses, mis tagavad maksimaalse ala, kustkaudu energia üle kantakse.

Väljundvõimsusega 1,3 amprit (või kuni 1,5 A maksimaalselt) saavutatakse laadimisefektiivsus 75%, mis on küll natuke aeglasem kui kaabliga, aga samas 15-20% kiirem kui tavaline keskmine Qi laadija.

Saadaval on hõbedase ja kuldse tagaküljega Lunad. Testis oli hõbedane. Ülesseadmine käib sekunditega – karbist võetud toetav alusjalg tuleb lihtsalt suruda vastavasse pilusse ja ongi kõik valmis. Siis USB-ots seinalaadijasse või arvuti porti ning mobiil platele laadima.

Sinine tuli põleb püsivalt, kui kõik on korras. Vilkuma hakkab siis, kui laadimisel esineb probleeme, kuid vilkuma seda tuld püstiasendis ei saanudki.

Kes tahab, võib toetava jala eemaldada ja panna laadimisaluse nagu pannialuse horisontaalasendisse. Siis sellele telefoni asetades võib küll saada indikaatorlambi ka vilkuma, kui telefon pole korralikult õiges asendis.

Tegemist on väga suure laadimisalusega, seega peab lauale (või öökapile) varuma piisavalt ruumi.

Öökapil kasutamisel on ka paar miinust: esiteks põleb laadimise ajal sinine indikaatorlamp, mis võib pimedas natuke häirida. Teiseks – kõrva ääres hoides on laadimise ajal kuulda väikest tiksumist, nagu oleks tegemist mehaanilise äratuskellega: tik-tik-tik.

See on aga siiski nii vaikne, et tavalises kontorimüras ei pane tähele. Vaid väga vaiksel öötunnil tabab kõrv mingi tiksumise.

Ja kolmandaks – kui panna telefon laadima hääletuna, kuid vibreeriva alarmiga, võib see oma laadimisriiulist maha põrandale vibreerida. Aga see oht on ka lihtsalt lauaservale unustatud telefonidega.

Kokkuvõttes on tegemist ilusa disainiga, väga kiirelt (pea sama kiirelt kui juhtmega) laadiva juhtmevaba laadijaga, millel küll on paar viga nende jaoks, kes tahavad juhtmevabalt öökapi peal oma mobiili laadida. Kõrge hind võib ka kergema rahakotiga ostjale veana tunduda.

Foto: tootja

Juhtmevaba laadija Aukey Luna

Hind: 66 eurot (Cemisto Baltic)
Võimsus: 1,3 A (maks. 1,5 A)
Laadimisefektiivsus: 75%

Täielikult ühilduvad (Qi standard)

Google Nexus 7, Nexus 5, Nexus 4
Nokia Lumia 1520, Lumia 928, Lumia 920, Lumia Icon
HTC 8X, HTC Droid DNA, Rzound, Incredible 4G LTE
Moto Droid Maxx, Droid Mini
LG D1L, LTE2, G2, Optimus F5

Eraldi Qi vastuvõtja paigaldamist vajavad mudelid:

Samsung Galaxy S5/S4/S3, Note2/Note3
Nokia 925, Nokia 720

Välist Qi standardiga ühilduvat adapterit vajavad mudelid:

iPhone´id
Nokia 820